Изборни сметки: Мобилно приложение ще помага с протоколите

На миналите избори е имало комисия, връщана 45 пъти
30 сеп 2019 09:50,
2
Изборни сметки: Мобилно приложение ще помага с протоколите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ново мобилно приложение ще помага на избирателните комисии при броенето на гласовете. Това обясни математикът проф. Михаил Константинов.

Изборите, които предстоят, са точно толкова сложни като изборите от преди 4 години, обясни проф. Михаил Константинов.

Единствената разлика била в това, че преди 4 години партиите и коалициите, които се явявали, били 45, а този път са 66. Това означава, че обемът на информацията ще е по-голям.

Още по темата

"Най-важната задача в момента е да се обучат комисиите. Поне 1-2 трябва да знаят как се попълва протокол", обясни проф. Константинов.

"Този път имаме една техническа придобивка – едно мобилно приложение, което ще позволи на комисиите, още преди да тръгнат към общинските комисии, да проверят дали са им изпълнени контролите. Това е или числово равенство, или неравенство, което трябва да е изпълнено, за да бъде протоколът коректен".

Проф. Константинов обясни, че проблемите, които възникнаха при предаването на протоколите в "Арена Армеец" преди 4 години, са се получили, тъй като комисиите са били връщани многократно. А е имало и комисия, връщана 45 пъти.

"Това не представлява обработка на резултатите. Нашите избори не могат да бъдат хакнати. Американските може, френските може, нашите не може. Информацията се пренася на флашка. Не са свързани машините с интернет", обясни проф. Константинов.


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
4
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Сметала им купете. От ония руските. Че като знам колко са грамотни членовете на комисии
1
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е важно кой как гласува, а кой брои бюлетините. Иначе казано - никой няма да гласува за Фандъкова, но тя ще спечели изборите.