Хомофобия в Хърватия: Изгориха чучело на гей двойка и детето им

Президентът настоява за извинение от организаторите
27 фев 2020 20:30, Нели Христова
232
Хомофобия в Хърватия: Изгориха чучело на гей двойка и детето им
Снимка: YouTube

Да се горят чучела по време на карнавали в Хърватия е дългогодишна традиция. За пореден път обаче тази традиция предизвика скандал.

Чучело на гей двойка и детето им бе изгорена под звуците на погребална музика, докато публиката се радваше и ръкопляскаше.

Срещу случилото се в град Имоцки се обяви президентът на страната Зоран Миланович, който нарече инцидентът "нечовешки и тотално неприемлив“. Той настоя за извинение от организаторите на проявата, пишат от Independent.

"Това е станало пред очите на деца, които са били свидетели на разпространение на омраза и иницииране на насилие“, гласи изявлението на Миланович. Настояването за извинение на президента бе последвано и от цялото хърватско правителство, които бе категорично, че се „противопоставя на всяка форма на езика на омразата или агресията, както и на всеки акт, който наранява чувствата на гражданите на Хърватия и разделя обществото“.

Изгарянето на чучелото се случва след като през януари Конституционният съд в Хърватия направи голяма крачка напред за правата на ЛГБТ обществото, като заяви, че забраната на гей двойки да са приемни родители е дискриминация. Това разгневи консервативното католическо общество.

През 2014 г., когато Зоран Миланович е още премиер на Хърватия, партньорството между еднополови двойки е позволено, но те все още не могат да осиновяват деца. През януари тази година Миланович стана президент на страната, побеждавайки именно консервативната кандидатка и бивш президент на страната - Колинда Грабар-Китарович.

Това не е и първият подобен инцидент, който предизвиква скандал – през 2018 година бе изгорен модел на детска книжа за еднополовите двойки, а през 2019 г. бе изгорено чучелото на сръбски хърватин, политик в страната.

Организаторите на карнавала в Имоцки още не са отговорили на настояването на президента за извинение.


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Наскоро духах на един пич с приятелка който се прави на хетеро як мусмулест стойки в обществото на мъжкар а колко като него има в фитнесите не е истина
169
5
 
10
 
! Отговори
Помнещ преди 4 месеца
Обратни е имало има и ще има. У нас едно време бяха малко и не се натрапваха на очи. Това беше поносимо и народът не ги мразеше, е, понякога на някои им се присмиваха малко. И думата не беше в оборот! Имаше артисти, певци, знаеха се и толкоз!
Днес много се разскачаха, правят си паради, държат се предизвикателно, вулгарно! Искат права, които никой не им е отнемал. Не знам случай някой да е бил дискриминиран, че е обратен!
Няма да позволим хомобракове и осиновяването на деца!
Всички да знаят това!
168
2
 
20
 
! Отговори
това е гей фобия преди 4 месеца
Това е проява на гей фобия,не хомофобия. Хомофобия е страх от човечеството. Хомо сапиенс означава човек, не обратен индивид.
167
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Май ще се местя там или в Русия... последните места дето *** се убиват с камъни.
166
4
 
35
 
! Отговори
anonimen преди 4 месеца
Защо се опитват да наложат родител 1 и родител 2. Дори в гей двойката има доминиращ баща и подчинен майка. Така, че може спокойно да си остане баща Пешо майка Тодор...друг е въпроса как се е появило детето ха ха ха
165
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Евроджендърските юдеомасони ни задължават да харесваме пендехите. Утре ще ни задължат да харесваме педофили, некрофили, убийци, садисти, изнасилвачи и т.н. Благодаря, чичо Шорош, но сам мога да реша какво да харесвам и какво не и нямам нужда изгнили рептили да ми обясняват кое е естествено и кое не. Връщайте се в задкулусието, защото вече много явно бутате света към лошо. И ако си мислите, че ще е лошо само за плебса, бъркате. Т.нар. "елит" ще го яде най-големия.
164
4
 
44
 
! Отговори
anonimen преди 4 месеца
Вече не хомосексуалистите са дискриминирани, а точно обратното. Те са по-защитени от всеки един нормален човек. Ако аз реша да организирам парад на хетеросексуалните със сигурност ще го забранят, но разни болни мозъци може да парадират спокойно, да се разхождат голи по улиците пред деца...и това според обърканите политици е съвсем нормално.
163
5
 
28
 
! Отговори
anonimen преди 4 месеца
Гей двойка и детето им...ти да видиш... Бог да пази това дете, защото си представям какво ще израстне.
162
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На мен пък идеята ми харесва, трябва и в други градове и страни да стане традиция. Сатанистите на високи постове ги е страх да не загубят властта, подобно на нашите продажни гербави калинки
161
2
 
41
 
! Отговори
Защо бе? преди 4 месеца
Защо към здрави хора, но решили да се правят на интересни, които сами се правят на из.вратени и нахални(вижте им сбирките), хората трябва да са толерантни? Ако не искаш да виждаш такива по улиците, веднага те дамгостват-хомофоб, а когато тези из.вратени не се съобразяват с нравите на обществото и си развяват го.лите за.дници пред децата ни, искат обществото да ги смята за нормални? Ако някой иска да се.ре на площада, и към него ли да сме толерантни? Стига с тази либерастия!
160
41
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 месеца
Хората масово изпростяха в световен мащаб. Тия дето горят кукли на гейове са латентни гейове. Питайте психолозите. На думи са големи мъже, само че само на думи. Тогава голям го вадят, ама мек. Какво им влиза в работата кой какво прави в леглото? Ами като са много светнати, да идат да се ежат на Елтън Джон. Световно известен гей, живее си с мъжа и даже имат осиновено дете. Ама шубето е голям страх. Затова да си палят куклите и да си мислят, че са големи мъже.
159
5
 
24
 
! Отговори
СИБИРСКИ ТРОЛ преди 4 месеца
Мачкай, Вова!
158
6
 
9
 
! Отговори
Православен преди 4 месеца
Защо сатанистчетата с костюми на скелети не са на кладата???!!!!
157
5
 
14
 
! Отговори
до 169 преди 4 месеца
Ами това го кажи на Тръмп например. Не аз нападам държави от Близкия Изток.
156
3
 
11
 
! Отговори
до 165 преди 4 месеца
Всички сме чували за сексуални извращения над млади момчета в армията. Някои от тях след това са откачили напълно.Затова не е възможно гейове да служат в нея.Това е причината,а не защото едните кървят по различно от другите.
155
9
 
12
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 месеца
Защо въобще трябва някой да се бие????
Аз искам да живея в мир, любов, радост и щастие.
Вие грабвайте пушкалата и ходете да се трепите , нали се драскате мъже!
154
5
 
6
 
! Отговори
до 151 преди 4 месеца
Ами да ти кажа за Хитлер има теории да е бил гей. И нещо много,много мразил един избран народ,който държал в концентрационни лагери. Ето пример за ло*ш гей.
153
6
 
10
 
! Отговори
до 160 преди 4 месеца
Хърватска я е имало преди 1000 години, Киевска Рус също, тая дето я е нямало, е болшевишката *** дето управлява Москва.
152
23
 
8
 
! Отговори
Митко 19см преди 4 месеца
Тия са на ниво 16-ти век някъде горките.
151
12
 
2
 
! Отговори
до 162 преди 4 месеца
Какъв е проблемът тогава да приемат гейове в армията? По този начин ще покрие 100% от мъжкото съсловие. Или гейовете кървт по различен начин по време на война?