Сблъсъкът САЩ-Китай крие риск да разпокъса света

Дали през Германия, Централна Европа, Централна Азия?
13 май 2019 21:30, Елка Василева
138
Сблъсъкът САЩ-Китай крие риск да разпокъса света
Снимка: архив, Reuters

Отношенията между САЩ и Китай по време на управлението на президента Доналд Тръмп се превърнаха в напрегнато съперничество. Ситуация, която е твърде различна от мекия подход на западните сили досега и крие риск да разпокъса света при неясни засега разделителни линии, коментират експерти.

От търговската война до напрежението в Южнокитайско море има редица фактори, които бележат навлизането в период на силно и продължително съперничество между Китай и САЩ, посочва Алис Екман, която е експерт по проблемите на Китай във Френския институт по международни отношения (Ifri).

"В американската политика се наблюдава промяна в парадигмата със силно отражение върху двустранните отношения, които са най-важните в света, а от там и за глобалната сигурност", коментира Брахма Челаней, професор в индийския мозъчен тръст Център за политически изследвания.

Тръмп вдигна митата за китайски стоки

"От Ричард Никсън до Барак Обама, сменящите си един след друг американски президенти са помагали за оформянето на Китай като икономическа сила", припомня той пред Франс прес.

Всичко се промени с Доналд Тръмп. След като взриви многостранния ред, доминиран от западните сили от началото на следвоенния период, президентът на САЩ задейства втората фаза на геополитическата си ракета: да се противопостави на все по-победоносния Китай с ожесточена търговска война, налагайки големи мита и отбелязвайки, че помирителната политика на предишните президенти е била зловредна.

Американската промяна е дълбока и "ще продължи и след" управлението на президента Доналд Тръмп, според Челаней, защото във Вашингтон има консенсус, че предишната политика на "конструктивния ангажимент" (определение за политиката на президента Бил Клинтън - бел. ред.) към Китай се е провалила и трябва да бъде сменена с по-твърд курс.

Според Тръмп "фаталната грешка" е присъединяването на Китай към Световната търговска организация (СТО) през 2001 година", обяснява пред АФП Жан-Франсоа Ди Меглио, президент на консултантската група Asia Centre.
"През годините преди 2001-а имахме китайско ръководство, което накара САЩ и ЕС да се кажат: "нека да им дадем нещо повече от ползата от съмнението, да отворим вратата си за тях, да им дадем статут на нововъзникваща пазарна икономика" в СТО, припомня той.

"Китай възприема това като огромна победа. Именно от 2001 година търговските излишъци нарастват стремглаво, а валутните резерви на Пекин стават значителни", допълва експертът.

Към два паралелни свята

Засега политиката на Доналд Тръмп изглежда няма големи отрицателни последици за САЩ. При все това обаче тя не е лишена от рискове, като се има предвид икономическата мощ на Китай и силното разпространение на неговото световно геополитическо влияние.

"Да бъдат унижени китайците (...) означава приемниците (на Доналд Тръмп) да бъдат изправени пред огромен проблем с Китай, който не е Северна Корея, Япония, Канада, Европа или Мексико", все геополитически играчи от по-малък мащаб, които Тръмп разиграва без особени проблеми, според Ди Меглио.

И дори търговската война да не се изостри, семената на раздора са много, макар да не водят задължително до "капана на Тукидид" - понятие, въведено от американеца Греъм Алисън. Според него всяка нововъзникваща сила влиза неизбежно в конфликт в даден момент с доминиращата сила. Тази идея не предизвика ентусиазъм у експертите, анкетирани от АФП.

"В дългосрочна перспектива може да се прогнозира появата на два съперничещи си полюса", на "две различни форми на глобализация", твърди г-жа Екман, всяка от тях водена от лидера си и следващи два паралелни пътя.
"Поляризацията на международните отношения по този начин би могла да стане причина за появата на нова форма на надпревара между инфраструктурни мрежи, норми, международни институции и т. н.", твърди тя.

"Ако правите спътник в Европа за Китай, вие сте длъжни да замените всички елементи, които биха могли да послужат на американците. Представете си същото в сектора на телефонията, автомобилостроенето, в още много други сфери и пред вас се очертава разпокъсване на света, очертанията между отделни части не могат да се видят", допълва Ди Меглио. "Дали те ще минат през Германия? В Централна Европа? В Централна Азия?"

При тази схема, според г-жа Екман: "Другите страни ще могат да избират според предлагането, а изборът им ще се определя от техните политически предпочитания и икономическите им уязвими места, за да се присъединят към едната или другата от двете страни".
 

/БТА/
 


138
Още по темата: китайсащ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
9
 
37
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
Цената ще я платят овехтелите американци и американските корпорации. Китай ще се огледа и ще насочи бизнеса си към Русия и ЕС.
Bye bye USA.
83
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
".Няма нищо по добро за човека от либерализация и омешване на расите,така ще се издигнем като земляни,се неща които не разбирате"

Ние го знаем точно кой е Човека.
И не е като да не разбираме.
Така че си скрий дебелоокия елитаризъм, вони от далеч.
82
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай бачкат яко, а САЩ печатат доларе и се гърмят в див запад.
81
8
 
36
 
! Отговори
РЕАЛНОСТТА преди 1 година
ДЕМОКПАЦИЯТА САЩ, където искат да осъдят доживот журналиста Джулиан Асандж само защото разкри истината - разкри мейлите на вещицата грозна Хилъри. В еврейските медии Сащ са представяни като високоморални кръстоносци за демокрация и свобода, но реално в Ирак избиха 1 милион цивилни и измъчваха невинни хора. На една снимка някакъв кравар развеждаше гол иракчанин на каишка, друг уринирaше върху тях. Американците са демони и рижи псeта.
80
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'Ба си, пак се оказахме между шамарите!
Не си е работа да живееш на кръстопът!
79
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като да е прав Юнкер, че Европа е загубила либидото си.
78
11
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа може да оцелее само ако се отскубне от американците и сключи стратегически съюз с Русия и Китай. За България важи същото. Питайте Мексико колко благоденства и колко добре се чувства с обща граница с "най-демократичните". Китай е бъдещето
77
4
 
20
 
! Отговори
евро-жендери преди 1 година
и навници, погрижете се за милите африканци, ислямисти, дайте всичките си пари на комунистите от Китай, защото не произвеждате нищо, защото и за Планетата се грижите, в никакъв случай не се грижете за собствените си деца, семейства, нация, раса и територия, защото това е расизъм и колониална репресия! За това мъдрите са казали - ако сам не си помогнеш и господ няма да ти помогне. ЕС ви води към самоубийството на цял контитент. Китай ви се смее и с умивка гледа простотията Ви и липсата на реакция
76
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сатаната в оригиналния Танах е ангел изпратен от Бог да изпита благочестието на правоверните.
Грешниците ги е страх от Сатаната.
Акцентът пада върху благочестието. В Петокнижието има 10 заповеди написани на достъпен език.
Колко благочестиви хора да са останали в евроатлантическата общност?!
75
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 88

ЕС ще се оправи и без вас, нагли кравари. Няма да ни липсвате.
74
7
 
22
 
! Отговори
РЕАЛНОСТТА преди 1 година
До Анонимен 87

Не искам зелена карта и не искам да имам нищо общо със СEПТИЧНАТА ЯМА Сащ. АЗ СЪМ ЕВРОПЕЕЦ. Краварите да се пръждoсват от тук, НЕ СА ДОБРЕ ДОШЛИ.
73
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво ме интересува Европа като изчезва България?
72
3
 
22
 
! Отговори
РЕАЛНОСТТА преди 1 година
До до 81

Ако ще си говорим за сатанински режими, в Сащ всичко се следи и подслушва, ако напишеш нещо антиамериканско е НАПЪЛНО ВЪЗМОЖНО да се озовеш в гуантанамо, където денонощно изтезават хора без съд и присъда. Истински ПЕТЗВЕЗДЕН ХОТЕЛ. Сащ са най-полицейската държава. До средата на 20в. черните са били със статут на РОБИ. Имали са право да се возят на автобуси само на най-задната седалка.Откраднали земите на индианците и ги натъпкали в резервати като животни, но иначе били демокрация.СМЯХ!
71
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Умните работят в Сингапур, пич.
70
4
 
2
 
! Отговори
до 87 преди 1 година
още по-добре да стават доброволци в Лагерите в Китай, нали толкова обичат Китай и искат като Колонизира Европа, Лагерите да се върнат и при нас. ЕС няма армания, няма военна техника, няма концепция за граници и национална сигурност, Китай е нищо повече от Заплаха. Освен това Брюксел Ни продаде - всички най-големи и стратегически пристанища на Европа са вече собственост на Китайската Комунистическа Партия. Но офциъте забравиха, че Меркел е ръководител на Сталиниското движение на Изт.Германия.
69
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много обичаме Русия и Китай а имигрираме на запад и чакаме и се молин на господ за зелена карта за САЩ.Ставаме заварчици с мисълта един ден да отидем във Австралия . Бъдете последователи,имигрирайте в Русия или във Китай,Венецуела,Куба,Северна Корея,Иран,не плюйте на авторитета си,пращайте децата си да учат в Москва
68
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Запада няма как да разбере Изтока, поради фундаментални различия в мирогледа и господарската надменност на елитите си.
Новата финансова система след ВСВ, бе обезпечена и с китайско злато. Китайците обаче намериха проблема в консуматорската система, успешно завихрена от запада толкоз години. Единствения изход е Нова световна война. След ВСВ, Германия бе мотора, но днес няма кой да работи толкоз и да консумира нищожно.
В Европа мътят водата, Русия я оставиха, а Китай се въоръжава. май ще е ЕС
67
7
 
7
 
! Отговори
до 81 преди 1 година
ами пиши се доброволен за трудово-превъзпитателен Лагер в Китай, тогава Гуантанамо ще ти се види 5 звезден хотел, най-обичам такива наивни като тебе, затова още от времето на Ленин ги наричат "полезни ***", никой нормален човек не може да защитава най-демоничната система раждала се някога на тази планета - китайският комунизъм! Свободата няма цена!!
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 80:знаеш ли защо не ми пука?
Нямам деца, не съм оставила материал за юркане.
Знаеш ли какво?Канибалите ще изядат и евреите, но след последния юдей на този свят ще има достатъчно китайци.
Т.е.няма.да съществува mix-расата, просто ще оцелеят най-добрите.
Ествствен отбор, Аврааме!
65
8
 
4
 
! Отговори
еврожендерска Европа преди 1 година
Доналд, мачкай Комунистите с теб сме, цял свят те Обича само фалшивите медии на заплата от комунистите в Пекин и васалите на Пекин в Брюксел плият по тебе!!