Екокатастрофа в Арктика, над 20 000 тона дизел изтекоха край Норилск

Владимир Путин обяви извънредно положение на федерално равнище
5 юни 2020 07:30, Анисия Иванова
22
Екокатастрофа в Арктика, над 20 000 тона дизел изтекоха край Норилск
Снимка: БГНЕС

Руските власти се опитват да овладеят екологичната катастрофа край арктическия град Норилск. Повече от 20 000 тона дизелово гориво изтекоха от резервоар на местна топлоелектрическа централа в почвите и водоемите в района.

Общата площ на замърсените почви и водоеми е 180 квадратни километра. По оценка на „Грийнпийс“ щетите възлизат на близо 150 милиона долара.

По течението на река Амбарная са поставени бонови заграждения, които да предотвратят попадането на разлива в Карско море, а оттам и в Северния ледовит океан.

Намиращият се място министър на извънредните ситуации Евгений Зиничев съобщи, че е намерен начин за ликвидиране на разлива, но не даде повече подробности.

Според Владимир Чупров от „Грийнпийс Русия“ досегашният опит показва, че могат да бъдат събрани не повече от 10% от 20-те хиляди тона дизелово гориво, които изтекоха от резервоар на Норилската топлоелектрическа централа.

Като причина за инцидента се посочва пропадане на бетонната основа на резервоара.

Възстановяването на екосистемата в района ще отнеме най-малко 10 години, прогнозира заместник-министърът на природните ресурси и екологията Елена Панова.

Още вчера президентът Владимир Путин обяви извънредно положение на федерално равнище. Той разпореди да бъде проверено дали компанията оператор е уведомила навреме за инцидента, съобщи БНР.

Държавният глава публично разкритикува губернатора на Краснояския край Александър Ус за това, че властите са научили за инцидента от социалните мрежи.

Оказа се, че разливът е станал на 29 май, а официалната информация за инцидента е постъпила в Министерството на извънредните ситуации два дни по-късно.

Задържан е началник на цех в Норилската електроцентрала. Образувани са четири досъдебни производства във връзка с инцидента.


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 1 година
До Анонимен 5Всички сме виновни.
18
6
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Замръзналата земя се стопля. Също както и в района на къщите, които се срутиха и потънаха в морето в норвегия.Руснаците са виновни, че са мълчали и трябва да ги осъдят здраво за това.Дали са можели да го предвидят - да, трябвало е и единтвеният начин да принудиш фирма да го прави е да има огромни глоби. Без значение на дъргавата. Защото без глоби и швейцарците ще оставят всичко да се руши.
17
4
 
1
 
! Отговори
РУСИЯ преди 1 година
Който хули Русия ега умре...
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименИ ти си се загрижил като лисицата за кокошките!Оста на злото си опоска ресурсите и сега се опитва да ги замени с ГМО-та.Затова са тия алчни погледи към русаката територия - само там са останали непокътнати естествени неща. И затова са коментарите на подставените лица стил " само ние знаем как се яде с лъжица"
15
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е поредно доказателство, че империята на Злото, няма човешкия ресурс и потенциала да стопанисва заграбената огромна територия от Земята и поробените над сто държави и народности.Първо избиха всички животни и направиха Ленинград с продадените кожи, после я разкопаха за уран, осеяха я с бункери за ядрени ракети, фабрики за "Новичок", прави се поголовна сеч, а дървесината изнасят в Китай, а сега дупчат където им падне за петрол и газ за да изхранват огромната армия и оскотелия мужик.
14
1
 
5
 
! Отговори
ТАНИТКА преди 1 година
ТОВА Е АД ВСИЧКИ ЩЕ ГО РАЗБЕРЕМ НАЙ ВЕЧЕ ЖИВОТИСКИЯ СВЯТ ТОВА СА АЛЧНИ ЗАДНИЦИ
13
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руски Гулаг - зделано в ссср.
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименТц не си прав! Не е "има руснак".Има г л у п а к -има проблем!Важи за всякъде - ето ти си една добра илюстрация.
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бе не е като 100 000 барела в Мексиканския залив или радиация от 4 блока атомна електроцентрала в Тихия окен. Но пак е сериозно.Имат достатъчно територия - ще се научат и с такива ситуации да се справят. Там винаги като стане нещо се научават, не ги мислят предварително нещата -а то и тия дето ги мислят предварително плановет пак им излизат криви сметките, та се тая!
10
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези унищожават една шеста от Земята и без ТСВ !
9
16
 
3
 
! Отговори
БГ преди 1 година
Да викат онтово холадците, те им изкараха Курск ,пак ще помогнат.
8
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това няма как да е случайно, някой е направил разлива нарочно, сега бактерията Синтия ще тръгне към Русия. Тоя разлив ще разясни много неща покрай Коронавируса.
7
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дреме ми на шмайзера, да го запалят и да горят.
6
18
 
8
 
! Отговори
кажи преди 1 година
руска му работа и толкова
5
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като причина за инцидента се посочва пропадане на бетонната основа на резервоара.А бетонната основа на резервоара пропада поради особености на почвата, която около Норилск, разположен зад Полярния кръг, не е почва, а вечна мерзлота. Казват ви - глобално затопляне - вечната мерзлота се оказа, че не е вечна, започна да се топи и поддаде. Руснаците ли са виновни?
4
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЛидерА още ли е в землянката........интернет /руушки сделан/ има ли?
3
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По оценка на Грийнпийс щетите възлизат на близо 150 милиона долара.По най-скромни оценки на руските специалисти и финансисти аварията край Норилск ще струва на милиардера Потанин $1,6 млрд.
2
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ва тниците не могат да опазят и това, което имат.
1
11
 
13
 
! Отговори
Млад социалист преди 1 година
Оставка на Фандъкова и Борисов!