България на последно място в ЕС по високи технологии

Надяваме се на 2.7 млрд. лв. за дигитална, пътна и жп свързаност
70
България на последно място в ЕС по високи технологии
Снимка: БГНЕС

Въпреки че сме известни с добрите си IT специалисти, България остава на последно място в Европейския съюз по използване на високи технологии, показват данните на транспортното министерство, цитирани от БНТ.

България се надява да получи 2,7 млрд. лева за изграждане на дигитална, пътна и жп свързаност по европейски инструмент. Според експерти и икономисти обаче, вече сме закъснели с проектите и те не гарантират достатъчно реформи.

Днес планът беше представен от вицепремиера Томислав Дончев и транспортния министър Росен Желязков на специална онлайн конференция.

От министерството смятат да заложат във всяка европоръчка изискването при проектиране на строителство, ремонт и реконструкция на пътища да се полагат и елементи на електронните съобщителни мрежи.

"Когато коментираме с вас след две-три години, например към 2026 г., когато ще отчитаме ефекта от изпълнението на плана, класацията и позицията на България да бъде много по-добра, което е важно. Наред с това е много по-важно да имаме висока удовлетвореност от потребителите", коментира вицепремиера Томислав Дончев.

Бизнесът напомни и за електронното правителство като част от реформата.

"Трябва да бъде довършена реформата в административното управление на България, за да не бъдат министерствата феодални владения, първични разпоредители на бюджети, които не си говорят с другите такива", допълни Петър Статев, председател на Надзорния съвет на "София Тех Парк".


 


70
Още от Коли
ГАЗ, КРАЗ, КАМАЗ: Камионите, които построиха комунизма
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
С пееф и сокола, кукловодите на тиквун, е чудо как изобщо имаме и ИТ индустрия
65
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 дни
Ми тиквата праща хората да бачкат в чужбина. Който може - отива. Който не може...
64
2
 
1
 
! Отговори
А преди това? преди 4 дни
До Ние

Жан, Станишко, Седефчов от Сирищник, днес Грипенчо. И така нататък. За по-предишните не говоря, те са се оказали на власт с помощта на чужда армия и оттогава не можем да се оправим. Преди тях сме били на шесто място по темпове на развитие, а в навечерието на Втората световна война българският лев е бил на трето място по стабилност сред европейските валутни единици, след английската лира и германската марка.
63
0
 
0
 
! Отговори
Ние преди 4 дни
Ние сме на последно място и по избор на политици и заради това сме на последно място. Само погледнете кой ни управлява:Борисов, Каракачанов, Джамбаски, Нинова. Тези са достатъчни. Това са хора без морал, само с хитруване влизат и да на власт. Говорят това което искаме да чуем. На власт са само за лична облага и нищо друго. Сигурен съм, че във всеки един удобен момент ни се присмиват.
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Високи технологии с разряд ганюги
61
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Този вицепремиер, изглежда е от скоро в министерския съвет и сега е разбрал, че министерствата се управляват като феоди.
Да се поинтересува за една шушумига от габровския балкан, която не знае за какво вземе заплата, но след 10 години и 1 млрд потрошени, още няма електронно правителство.
Хубаво гледате да допълзите до редовните избори, какво ще правите, като ви изритат?
Някога, за нещо друго освен за схеми, имали ли сте идея?
60
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Важното е че по руски хибридни високи технологии сме на първо място в ЕС.
59
0
 
7
 
! Отговори
Чукундур преди 4 дни
Най хубавото нещо което правите амуджалар,това са ви децата.Защото не ги правите с ръцете.
58
2
 
3
 
! Отговори
as преди 4 дни
ние сме се на последно място, една свястна новина няма в това днес булшит
57
0
 
2
 
! Отговори
ГосТ преди 4 дни
Съвет за малко по младите, гледайте да запишете PhD в цивилизацията, защото после е по трудно, но не невъзможно. Трябва да сте по самостоятелни и самоотвержени. Докторантурата у бг'то освен това е 500лв, не че нещо, ама все пак. Освен това, трябва да вършите работата на още двама, които са в статията после. Най вероятно ще ви оберат и интелектуално, освен това. Разбира се, има добри ръководители и работливи колеги, но са голяма рядкост. Преобладават феодалните старчета и ***.
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Тошовият рай правеше компютри, а ти сега и компотите си внасяш. Ходи цапай. Накрая в затвора поне тези които знаят как да крадат ток да те научат на нещо.
55
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Отидете в Буковлък,Столипиново, Факултета...
Защо са ни високи технологии, като си имаме едно население,което само технологията на секса му е в главата..
54
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Вафен ти си причината. Откъде знам ли? Имената на глупците висят по стените.
53
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
България диша прахта на Виетнам, Нигерия и Алжир в областта на науката. През 2016 г. сме на незавидното 58-о място по разработки, според Web of Science (WoS), призна днес просветният министър проф. Николай Денков.
52
0
 
14
 
! Отговори
SS преди 4 дни
България никога няма да бъде високотехнологична страна.ПРИЧИНАТА ? ТРУДА Е ЕВТИН.НАРОДА ПРОСТ.ЗА КАКВО?
51
0
 
10
 
! Отговори
Ху* преди 4 дни
В държави пропити от корупция и социална несправдливост високите технологии са ненужни прищявки.

Не си мислете, че на запад са по-добре. Мизерия гранде в цяла Европа, където се създаде новата класа работещи бедни.

Обществото е болно!
50
0
 
3
 
! Отговори
A we преди 4 дни
Това заглавие разузнавателно ли е. Като ви измъкнем летящата чиния няма да ви стигнат памперсите. Не се бъзикайте с нас.
49
1
 
11
 
! Отговори
SS преди 4 дни
Това за което говори 27 са самолети мишени.А за незапознатите мога да кажа че бойни дронове в някои държави има още от средата на 80-те год.на миналия век.А това къде съм ги виждал не е ваша работа.Пак през 90-те год предложих на едного който се наричаше бизнесмен да произвеждаме роботи за обезвреждане на вздривни устройства.И тогава разбрах,че тук в България не е хубаво да имаш напредничаво мислене.Просто нацията е такава.И всеки друг го имат за луд.За съжаление!
48
1
 
4
 
! Отговори
До ТУ /43/ преди 4 дни
Едно е да те прикоткат да се включиш в докторантска програма и някои да получават пари затова, че те обучават, а после си свободен да си трошиш главата и сам да си търсиш работа, с риск докторската степен да не ти послужи за нищо.
Съвсем друго е да те зачислят на редовна докторантура в БАН. Това означава гарантирано назначение там на щатна длъжност. Реват, че са с малки заплати, но си траят какво получават допълнително по проекти и като хонорувани лектори. Но това са екстри само за "свои хора".
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
а онова недоразумение мухобойко казва че всичко е наред