Ще влязат ли брашнените червеи в чинията на българина?

Наш стартъп ще прави завод за продукти от насекоми в Югоизточна Европа
18 яну 2021 20:16, Анисия Иванова
65
Ще влязат ли брашнените червеи в чинията на българина?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Планираме в рамките на следващите две години да изградим най-големия в Югоизточна Европа завод за производство на продукти от насекоми. Това заявиха Олга Марсенак и Ксавие Марсенак, съоснователи на Nasekomo, в предаването "Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

През 2020 г. компанията Nasekomo е отчела голямо търсене, като според гостите консумацията на насекоми може да реши два ключови проблема за хранителната индустрия, свързани с липса на достатъчно протеини за населението и неустойчивите методи за производство на храни.

„От три години и половина протеините от насекоми са разрешени за храни за риби и домашни животни. Това, което се случи през миналата седмица, е, че след няколко години много внимателни анализи Агенцията по безопасността на храните в Европа прие за първи път насекомите като безопасна храна в човешката хранителна верига“, обясни Олга Марсенак пред Bloombergtv.bg

"Става дума за брашнените червеи и в момента има и други подадени заявки за други видове насекоми включително и черната муха войник, която ние отглеждаме“, каза тя.

Насекомите могат да се използват за производство на брашна или олио, поясниха гостите.

„В Европа има и културен елемент, като хората не желаят да консумират насекоми, но те могат да бъдат използвани като съставки на различни храни така, че да не се усещат“, заяви Ксавие Марсенак

"Към момента е много трудно се произведат насекоми и цените на продуктите от тях са доста високи, но очакваме след 5 години този пазар напълно да се промени“, смятат съоснователите на Nasekomo.

„Сега всяка търговия с насекоми се извършва под временните мерки, влезли в сила от 2018 г., според които насекоми и техни производни може да се продават само ако тяхното потребление е били одобрено преди тази дата“, коментира Олга Марсенак.

Гостите заявиха, че планират в рамките на следващите две години да изградят най-големият в Югоизточна Европа завод за производство на продукти от насекоми.

Целият разговор вижте във видеото.


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
5
 
! Отговори
Американ преди 1 месец
Това ще да е новата "organic" шмекерия по която rлynaцитe ще си харчат парите.
59
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бъдещето след около 20-30-50г се очертава като филм за оцеляващи:световен недостиг на храна, горива и монопол в/у водата.
Mad Max?
58
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"В Европа има и културен елемент, като хората не желаят да консумират насекоми"
-
Всичко е казано с тази фраза. В Азия има културен елемент, като хората желаят да консумират насекоми. В някои страни на Европа ядат живи молюски и това се счита за деликатес, афродизиак и струва скъпо.
Оставете хората да ядат традиционните си храни и не им пробутвайте висококачествени протеини от насекоми!
Ако констатирам в храната си такива протеини, поставени без мое съгласие, дъ да им е яко на производителите!
57
0
 
9
 
! Отговори
бай СтамаТ преди 1 месец
До Анонимен
Аз не възхвалявам бай Тошовото време и в много отношения животът значително се е подобрил от тогава, благодарение главно на техническия прогрес. Но за храната не съм съгласен. Всичко е изкуствено или отровено във веригата - земята я обработват с отрови, фуража е пълен шит, което предполага свинското, телешкото и прочее не струват, да не говорим, че животните и пилетата ги блъскат с хормони и антибиотици.
ХВП-то е още по-зле - блъскат в продуктите си всякакви б o к л у ц и и отпадни
56
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Po добре от колкото гмо жито
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До бай СтамаТ

Бай Стамат, и сега можеш да си купиш такава храна, ако си готов да броиш парите. Друг е въпросът доколко биото е прехвалено. По света продължителността на живот нараства, което е някак в противотежест на спомените за доброто старо време. По принцип спомените за доброто старо време винаги имат силен художествен елемент.

Но съм съгласен, че има големи *** - какви ли не кремчета, сокчета, мезенца. На този фон, няколко червейчета са съвсем био протеин, които засега ще пропусна.
54
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Брашнените червеи ще влязат в главата на този който е написал този буламач,с идеята да разбърква мозъците на хората с глупости.
53
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Малко са ни геоьве, лиди феминистки, болшевики правещи се на десни демократи, че сега и червеи ни набитвате. Абе либерасти, спрете се с глупостите бе!
52
2
 
14
 
! Отговори
бай СтамаТ преди 1 месец
До Комуназ

преди 30 год имаше истинска храна защото бяхме технологично изостанали в развитието на ХВП индустрията. Но после наваксахме с най-гадните технологии от запада и като резултат ядем и пием боклyци. Уж има всичко на пазара, но много трудно се намира нещо истинско.
51
1
 
10
 
! Отговори
Комуназ преди 1 месец
До бай СтамаТ

Не ти се струва, бай Стамате, Света стана вече едно много, ама много гнycно място за живеене! Така е когато си под властта на западната либерастия и когато хората се самоосъзнават като дoбитък, ще бъдат третирани като такива. Добитъка се ваксинира, дои и се храни с фуражи, гнилочи и всякаква отпадна материя. Разбира се и червеи, що не! Cвинитe никога не са имали претенции с какво ги хранят! Когато имахме хубава био храна преди повече от 30г. бяхме недоволни, е сега всички са хепи!
50
2
 
23
 
! Отговори
бай СтамаТ преди 1 месец
само на мен ли ми се струва, че светът става все по-гадно място за живеене
49
2
 
11
 
! Отговори
Кармин преди 1 месец
И сега има "кармин" в много колбаси и плодови млека. Прави се от стрити насекоми.
48
1
 
18
 
! Отговори
Satira преди 1 месец
Ее как така, от кога го чакаме този завод. Не е ли да седнеш в бара и да си поръчаш - " Една бира и порция пържени майски бръмбари"
47
3
 
20
 
! Отговори
Цъцъцъцъцъ преди 1 месец
Докъде ни доведе либералната демокрация.......
46
7
 
1
 
! Отговори
бай ганю преди 1 месец
завод ли?
айде моля намали малко от към опашката драги разказвачо
реално би могло да бъде малака скромна лабораторийка със 2-ма работника
единия обива със ток жертвата по хуманен начин другия изкормва със лазер
а поточната линия пакетирва
каквото и да излезе аз лично бих пробвал за мезе след 3-та ракийка
45
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До трънчо

Твоето съзнание надали може да понесе много. Издърпай си кабела на нета и не се тормози. Такива като теб, с малък умствен капацитет, ще ги автоматизираме до 10 години.
44
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"В Европа има и културен елемент, като хората не желаят да консумират насекоми, но те могат да бъдат използвани като съставки на различни храни така, че да не се усещат“, заяви Ксавие Марсенак

Чакай да видя дали съм разбрал - аз може да не искам да ям насекоми, ама те ще ми продадат да ям насекоми без да ги усещам?!? А тогава какъв е смисъла? Хем не ги искам, хем няма да ги усещам? Не може ли просто да произвеждат нещо което искам и което да усещам?!? Какви са тия извратении?
43
0
 
4
 
! Отговори
Сандо преди 1 месец
да му мислят хипстърите кво ги чака за ядене ...
42
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Коментар: БЕЗ БОГ ТОЛКОВА!АТЕИЗМЪТ И СЕКТИТЕ ИМ НАПЪЛНИХА ГЛАВИТЕ С БРЪМБАРИ-ТОЧНО С НАСЕКОМИ!И ЗА ИЗОБРЕТАТЕЛИ СЕ ПРЕДСТАВЯТ-САМОЧУВСТВИЕ НА ТАКИВА ИМАТ,А СТАВАТ ВСЕ ПО-ЛУДИ/простете ми за израза,но не зная по-точна дума от тази,с която да ги сравня-НЕАДЕКВАТНИ В РАЗУМА И ПРЕЦЕНКИТЕ ДА КАЖЕМ/! САМО БОГ ЗНАЕ КАК ДА НИ СПАСИ ОТ СОБСТВЕНИТЕ НИ ГРЕШКИ!ТРЯБВА ДА СЕ МОЛИМ ЗА ПРОШКА И ДА ПОЛАГАМЕ УСИЛИЯ ЗА СПАЗВАНЕ НА ПРАВИЛАТА МУ!ИНАЧЕ ИМА ДА ТЪРСИМ"ПРОТЕИНИ"В ЛАРВИТЕ...А МНОГОБРОЙНИТЕ ПРОБЛЕМИ?!
41
4
 
5
 
! Отговори
Ми добре преди 1 месец
Аз имам една идея за крем за лице... Предупреждавам, че ще е дефицитно и много скъпо...