Булката на ИДИЛ иска да е "актив в борбата с тероризма" във Великобритания

Шамима Бегум заяви, че съжалява за това, което е направила
Обновена: 16 сеп 2021 21:45 | 16 сеп 2021 21:23, Нели Христова
36
Булката на ИДИЛ иска да е "актив в борбата с тероризма" във Великобритания
Снимка: БГНЕС

Шамима Бегум, една от трите лондонски ученички, напуснали Обединеното кралство и отправили се към Сирия, за да се присъедини към групировката "Ислямска държава", отново даде интервю, в което говори за "съжалението" от действията си. Това е поредният опит на момичето, познато като "булката на ИДИЛ", да се завърне у дома в Англия.

22-годишната Бегум е живяла под властта на ИДИЛ повече от три години. Тя беше намерена, бременна в деветия месец, в лагер за бежанци в Сирия през февруари 2019 г. По-късно бебето почина от пневмония и Шамима сподели, че преди това е загубила още две деца.

След като тя беше намерена, тогавашният вътрешен секретар на Великобритания отмени британското й гражданство от съображения за сигурност.

"Ще съжалявам, че се присъединих към ИДИЛ до края на живота си", казва Бегум пред BBC. "Дори и да не можете да го разчетете по физиономията ми, това ме убива вътрешно. Не мога да спя добре заради това."

Булката на ИДИЛ споделя, че е е осъзнала, че "Ислямска държава" е провалила живота на много хора. "Провалиха и моя живот. Жовътът на семейството ми. Ще трябва да живея с това", допълва тя и казва, че "й се гади от действията им" и, че те я "карат да се мрази".

Бегум е категорична, че дори и ИДИЛ да не бяха изтласкани в Сирия, тя все пак е щяла да съжалява да избора си. "Дори и сега, ако отново завладеят градовете и си върнат властта, бих си казала: "Благодаря ти Боже, че не съм там. Добре, че се спасих", категорична е Шамима.

На хората, които си мислят, че тя е променила мнението си просто защото ИДИЛ са паднали, Шамима казва: "На това мнение съм от дълго време, просто сега съм достатъчно уверена да го споделя."

Бегум казва, че ако бъде допусната обратно във Великобритания, тя би могла да разкаже за тактиките, използвани от ИД за убеждаване на хората да заминат за Сирия и да помогне за разговора с хората, които са изложени на риск от радикализация. По думите й, тя се чувства "задължена" да направи това, като добави, че не иска други млади момичета да разрушат живота си, подобно на нея.

Пред Good Morning Britain тя направи директно предложение на Борис Джонсън да стане "актив" в борбата срещу терора.

Говорейки от лагер за бежанци в Сирия, тя каза, че "няма доказателства", че тя е ключов играч в подготовката на терористични актове и е готова да докаже невинността си в съда. "Знам, че има някои хора, които, без значение какво казвам или какво правя, няма да повярват, че съм се променила и не вярват, че искам да помогна", казва тя. "Но за тези, които имат дори капка милост, състрадание и съпричастност в сърцата си - казвам ви от сърце, че съжалявам за всяко, всяко решение, което съм взела откакто стъпих в Сирия. Никой не може да ме мрази повече, отколкото аз мразя себе си за това, което направих, и всичко, което мога да кажа, е "Съжалявам". Просто ми дайте втори шанс."

Шамима заяви, че "би предпочела да умре, отколкото да се върне в ИДИЛ" и добави: "Единственото престъпление, което извърших, беше да бъда достатъчно тъпа, за да се присъединя към "Ислямска държава".

Бегум казва, че иска съдебен процес, заявявайки, че "е готова да отиде в съда и да се изправи срещу хората, които са направили тези твърдения и да ги опровергаят, защото знае, че не е направила нищо в ИДИЛ, освен да бъде майка и съпруга".

Но Саджид Джавид, сега здравен секретар, предположи, че няма вероятност Бегум да бъде допусната да се върне и да се бори с делото си за гражданство. Той каза пред GMB, че решението да й се отнеме британското гражданство е "както морално правилно, абсолютно правилно, но също така юридически правилно и правилното за защита на британския народ".

"Няма да навлизам в подробности по случая, но това, което ще кажа, е, че със сигурност не сте видели това, което видях аз", добавя той. "Ако знаехте това, което знам аз, тъй като сте разумни и отговорни хора, щяхте да вземете абсолютно същото решение - в това нямам съмнение."

 

 


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
8
 
! Отговори
Гага преди 1 месец
Да и намерят мъж в Афганистан, щом я влече.
28
0
 
10
 
! Отговори
Колищърков преди 1 месец
Шамим се сетила за благинките, които едно поданство на европейска държава и предлага и започнала да съжалява. То не било като да си безправна вещ, отределяна като инструмент за наслада на "войните" и ходеща матка.
27
0
 
7
 
! Отговори
LP преди 1 месец
Искала е жената групови Gangbang, Gonzo и т..н все интересни стилове от жанра hardcore ама са я направили на парцaл арабите....
26
0
 
11
 
! Отговори
баба Пена преди 1 месец
Ами то куХа лейка. Ще замениш спокойния цивилизован живот за ежедневни изнасилвания. Било и скучно в Лондон и явно това е искала и това е намерила.Кой каквото сам си направи никой неможе да му го направи.
25
1
 
18
 
! Отговори
Асан преди 1 месец
Купувам я за 1000 лв. става ли за джебчийка :)))
24
1
 
7
 
! Отговори
да бе преди 1 месец
До Всъщност наивниет сте вие които мислие така никой от теези изродди не е наивеен присти ви мразят в чеервата си
23
2
 
14
 
! Отговори
мда правилно преди 1 месец
никаква милост към такива, в техния закон пише че ако излъжеш неверник отиваш директно в райя колкото по жестоко го излъжеш толоква си по нагоре в райа им за това на такива *** никакво доверие ккакво говорят няма значеение, те са истинските слуги на сатаната и техния баща е самият дявол
22
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще ни е много по-добре, ако децата ни си играят с децата на Шамила Бегум - една истинска звезда на съвременния свят. Докарайте я тук, за Бога!
21
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да дойде в БГ и да ражда - и тя, и всичките други! Нямаме достатъчно раждания, а и мюсюлмани. БГ се нуждае от Шариат! Дайте й коридор, за бога, не знам закъде сме без нея, и защо ЕС я низвергва така!
20
2
 
6
 
! Отговори
Това илюстративна преди 1 месец
снимка ли е? Или булката на ИДИЛ е снимана в дискотека в UK? Като гледам изражението й, чака я "бляскаво бъдеще" на улица с червени фенери в Европа. Каето е по-приемливо от про.сти.тут.ка в ислямския свят. Затова реве толкоз и иска да се завърне "у дома в Англия".
19
1
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Да си стои в Сирия или където е в Близкия Изток.Това е потенциален терорист с промит мозък.
18
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В началото каза, че изобщо не съжалява. Сега не само съжалява, но иска и да се бори с тероризма. Кой изобщо ще е толкова наивен да ти повярва?
17
0
 
21
 
! Отговори
Колко публикации преди 1 месец
ще има за булката на ИДИЛ? Тази драма се разиграва от месеци и идилският сериал няма край. Аз не я мразя, но не смятам, че трябва да й се дава втори шанс. Самата тя казва, че е взела решенията си, пък после съжалила за това. Едно "съжалявам" не е достатъчно. Всеки си носи кръста, в случая полумесеца. Па и пропуска да каже, че се е "присъединила" към ИДИЛ на 15 г. и чак на 21 се е разкаяла. Айде стига бе!
16
17
 
3
 
! Отговори
Всъщност преди 1 месец
ВСЕКИ МОЖЕ ДА БЪДЕ ИЗМАМЕН - БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ МЪЖ ИЛИ ЖЕНА. ТОВА СА ДОБРИ ДО НАИВНОСТ ХОРА. ЗАСЛЕЖАВАТ ДА ИМ СЕ ПОМОГНЕ!
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Снимката е уникална като качество, направо сте маскирали лицето. Да не сте ислямисти и от редакцията, нещо? Нямаше нужда, не ни дреме.
14
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Веднъж ислямист - завинаги ислямист. Край. Никакво доверие, особено за загубилите 3 деца. А ако един ден реши, че щяха да оцелеят, ако Халифатът вече беше се възцарил във Великобритания, и това я накара да изпитва още по-силни чувства от сегашните?! Стига глупости. Пратете я на Антарктида, ако няма къде - все някога ще се наложи да заселим някъде всичките тези умопобъркани ***.
13
1
 
2
 
! Отговори
Леша преди 1 месец
И Тази "булка" е като "вируса" - анимирана.
12
3
 
4
 
! Отговори
Стария Джо преди 1 месец
Сигурно вече е християнка, джендър, сурогат и двуполов генетичен ***, иначе не виждам как ще я вземат
11
1
 
11
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
Знам ги аз тия активи против тероризма - първата интернешенъл среща и БУМ, Аллах акбар:))
10
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сяка година по бебе. Тая са я насаждали като кокошка.