Путин нарече санкциите срещу Русия "икономическо самоубийство"

Турция спира Швеция и Финландия за членство в НАТО
17 май 2022 20:45, Йоана Цонева
75

Руският президент Владимир Путин нарече санкциите "икономическо самоубийство", а решението за ембаргото над руския петрол буксува. Българският премиер Кирил Петков изрази категорична позиция, че ще има изключение за България. В Брюксел пък се провежда среща на военните министри, след решението на Швеция и Финландия да се присъединят към НАТО.

Още две седмици може да минат преди Европейският съюз да успее да се договори за шестия пакет от мерки срещу Русия. Унгария остава твърдо против ембарго над петрола от Русия, пише Bulgaria ON AIR.

"Унгария се нуждае от време, за да адаптира своите енергийни системи за нова инфраструктура и по-скъпи алтернативи на руския петрол", коментира върховният представител на ЕС по външна политика Жозеп Борел.

На среща с газовия и петролния сектор руският президент Владимир Путин сравни санкциите с инквизиция. Според него това е икономическо самоубийство.

Още по темата
"Днес виждаме, че по абсолютно политически причини, поради собствените си амбиции и под натиска на американското господство, европейските държави налагат все нови и нови санкции на пазара на петрол и газ. Това икономическо самоубийство, разбира се, е вътрешна работа на европейските страни", изтъкна руският президент.

На този фон - след вчерашното решение на парламента и правителството в Швеция за присъединяване към НАТО, Стокхолм подписа официално искане. Молбата за членство ще бъде подадена заедно с тази на Финландия. Голямата въпросителна тук обаче не е недоволството на Русия, а ветото на Турция. В Брюксел се надяват различията да бъдат преодолени. След външните министри на Съюза сега има среща на военните.

"Сигурен съм, че те ще получат силна подкрепа от всички страни членки, защото това увеличава нашето единство и ни прави по-силни. Става точно обратното на това, което Путин искаше да постигне - да намали разширяването на НАТО до границите с Русия", подчерта Борел.

Турският президент заяви категорично, че няма да подкрепи Швеция и Финландия. А според Люксембург, Анкара иска да изтъргува подкрепата за членство срещу американски изтребители.

"Съединените щати отказаха доставката на 100 изтребителя Ф-35, защото Анкара купи руски противоракетни системи С-400. Сега Турция иска Ф-16, което се обсъжда в американския Конгрес. Ердоган просто упражнява натиск тази сделка да се случи", отбеляза външният министър на Люксембург Жан Аселборн.

Утре Вашингтон очаква визитата на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, като след него Джо Байдън ще приеме президентите на Финландия и на Швеция.
 


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.