ЕС ще участва в мирната конференция за Украйна, свикана в Швейцария

Русия не предвижда участие в насрочената за юни среща
Обновена: 11 апр 2024 14:16 | 11 апр 2024 14:16, Елка Василева
74
ЕС ще участва в мирната конференция за Украйна, свикана в Швейцария
Снимка: архив, БГНЕС

ЕС ще участва в свиканата от Швейцария през юни мирна конференция за Украйна, съобщи днес говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпрос. Той уточни, че засега не е получена покана и не е определено кой ще представлява ЕС.

Още по темата
Приветстваме насрочването на дата, добави говорителят, сред като вчера бе уточнено, че срещата ще се състои на 15 и 16 юни. ЕС ще продължи усилията в търсене на възможно най-широка подкрепа по света за постигането на справедлив и траен мир в Украйна на основата на украинското предложение, добави той.

По неговите думи тези усилия са насочени и към бъдеща световна среща за мир. С удоволствие ще участваме в конференцията в Швейцария, очакваме покана, допълни говорителят.

Руската страна не предвижда да участва в насрочената за юни среща, а Китай по-рано изрази готовност да обмисли участие. Според швейцарския президент Виола Амхерд не се предвижда на конференцията да бъде одобрен мирен план. (кор. на БТА Николай Желязков)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
23
 
! Отговори
ХаааХа преди 1 месец
ЕС може да участва в който си иска гейпарад. Само където харчат парите на данъкоплатците тези търтеи. ЕС е деветата дупка на кавала, най безгласната буква
25
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво става с памука? Намериха ли памук от некъде?
24
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НАТО няма полезен ход в Украйна.
23
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Който верва на Запада винаги губи.
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Европеец.....много пречупени кръстове рисуваха бееее :(...
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ситуацията в Харков започна бързо да се влошава през декември. В момента има прекъсване на тока, а местните жители масово напускат домовете си. А без цивилно население Русия ще превземе града за няколко дни. В Харков няма никакви укрепления както в Бахмут и Авдеевка, единствено цивилното население може да спре руснаците.
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пак нещо превода се губи Швейцария отказа да участва в тази конференция но видите ли ще бъде домакин странно.
19
22
 
0
 
! Отговори
Европеец преди 1 месец
А агресорът Путин защо нападна мирна и тиха Украйна която избра да е свободна, независима европейска страна, ориентирана на запад, към ЕС и НАТО, и просто си седеше и нищо не правеше, а Путин я нападна без никакъв повод и причина. Путин е агресор!
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
17
0
 
9
 
! Отговори
мак преди 1 месец
Дотам ще пътуват екологично с колела, а разходите - всеки участник ще си плаща. Ех, мечти.Ще рекат, че русия е заплаха за цял свят, а украйна се бори от името на цял свят. Ще решат да дават на украйна още 50 години каквото пожелае. След "плодотворната" седЕнка може и да посетят швейцарските забележителности, пак всеки за своя сметка.
16
0
 
13
 
! Отговори
Да преди 1 месец
Русия съобщи че е унищожила група от всу и английски наемници при опит да стоварят десант в Херсонска област,между труповете се криели двама ранени англичани.
15
0
 
10
 
! Отговори
аха преди 1 месец
Малко ала-бала и да похарчат предизборно едни пари, прибрани от матрялите. Че след изборите може да няма толкова лапачка.
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това да не е някакъв *** виц? Какъв е смисълът от мирна конференция на която едната страна няма да присъства (при това по-силната). Най-нормалното нещо е Русия да не се съобрази с решенията и тогава какво правим? Налагаме нов пакет санкции? Бюрократите в Брюксел не разбраха ли, че санкциите унищожават Европа, а друго не могат да направят, защото дори боеспособна армия нямат!
13
1
 
15
 
! Отговори
Менте преди 1 месец
Запада не иска мир а война и смърт,и това го доказва поредната фалшива конференция.
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спомнете си какво направи Хитлер когато руснаците подпукаха Берлин: инсценира самоубийство и изчезна . Сега света не е като тогава да се скриеш в Патагония или другаде. Всичко се знае и някоя от тези държави ще прибере Зеленский. Друг вариант за приключване на войната няма. Подписване на капитулация няма да видим. Победа за Укра пък е най абсурдното нещо което може да роди неччий мозък като изключа няколко тук
11
1
 
18
 
! Отговори
абе преди 1 месец
Няма смисъл да трошат грешни пари за хотели, вечери и коктейли. Да си карат там работата из Брюксел и Женева, той Путин като реши да сключва мир, ще ги уведоми. Предполагам.
10
1
 
14
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
РФ се явява на конференцията. Каква е вашата позиция? Украйна да е: 1. ДЕМИЛИТАРИЗИРАНА(Да няма тежко оръжие с което да обстрелва съседите си) 2. НЕУТРАЛЕН СТАТУС 3. ДЕНАЦИФИКАЦИЯ(Издирване и подвеждане под отговорност чрез следствие и съд на всички НЕОНАЦИСКИ формирувания и/или индивиди включително политически партии президент и парламентартисти) КАКТО МИ СЕ ВИЖДА СЛЕД НАЧАЛНАТА РФ ДЕКЛАРАЦИЯ Конференцията ЩЕ СВЪРШИ за 15 МИН...
9
0
 
16
 
! Отговори
Денков преди 1 месец
Аз съм борец за мир. Трябва да участвам за сметка на държавата разбира се.
8
2
 
18
 
! Отговори
Защо преди 1 месец
Поредната лудост,мирна конференция без Русия?
7
0
 
13
 
! Отговори
Дебел дебил преди 1 месец
ДипломатЕхе това е само за мен. Хапване пийване хотелчета разходки из Швейцария. Защо не го направиха по рано и всяка година по Три пъти.