Мрачни прогнози: Украйна губи войната още тази година

Анализът е на бившия командващ на Съвместното командване на силите на Обединеното кралство Ричард Барънс
14 апр 2024 10:10, Петър Бойчев
457
Мрачни прогнози: Украйна губи войната още тази година
Снимка БГНЕС

Генерал сър Ричард Барънс е заявил пред BBC, че съществува "сериозен риск" Украйна да загуби войната през тази година.

Причината според него е, че "Украйна може да почувства, че не може да победи". "И когато се стигне до този момент, защо хората ще искат да се бият и да умират повече, само за да защитават незащитимото?"

Украйна все още не е достигнала този момент. Но силите ѝ изпитват критичен недостиг на боеприпаси, войници и противовъздушна отбрана. Нейната широко прокламирана контраофанзива миналата година не успя да измести руснаците от завзетите от тях територии и сега Москва се подготвя за лятна офанзива, допълва британската медия.

Как ще изглежда тя и какви са вероятните ѝ стратегически цели?

"Формата на руската офанзива, която предстои, е доста ясна", смята генерал Барънс.

"Виждаме как Русия се бие на фронтовата линия, използвайки предимство от пет към едно в артилерия, боеприпаси и излишък от хора, подсилен от използването на нови оръжия.", предава Фокус

Сред тях е бомбата ФАБ, адаптирана "тъпа бомба" от съветската епоха, снабдена с перки, GPS насочване и 1500 кг взривно вещество, която опустошава украинската отбрана.

"В някакъв момент това лято, заявява генерал Барънс, очакваме да видим голяма руска офанзива с намерението да се направи нещо повече от пробив напред с малки успехи, за да се опитаме да пробием украинските линии.

"И ако това се случи, ще рискуваме руските сили да пробият и след това да навлязат в райони на Украйна, където украинските въоръжени сили няма да могат да ги спрат."

Но къде?

Миналата година руснаците знаеха точно къде е възможно да атакуват Украйна - от посока Запорожие на юг към Азовско море. Те планираха и успешно притъпиха настъплението на Украйна.

"Сега ботушът е на другия крак", тъй като Русия съсредоточава войските си и кара Киев да гадае къде ще атакува следващия път.

"Едно от предизвикателствата пред украинците, смята д-р Джак Уотлинг, старши научен сътрудник по сухопътни войни в Кралския институт на обединените служби (Rusi), е, че руснаците могат да избират къде да насочат силите си.

"Това е много дълга фронтова линия и украинците трябва да могат да я защитават цялата."


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


457
Още от За да се разбираме
Знаците, че си имате работа с емоционално незрял мъж
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
392
1
 
0
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 седмици
Те и самите украинци се смятат за руснаци. 80% още говорят на руски, а съвещаняита ръководителите им също са на някакъв смесен укроруски език, на който се чудят руснаците. Нито украински, нито руски, Мъчат се да говорят на украински, ама като не става, обръщат на руски. Ни рак, ни риба, ама какво да правиш, това е днешна Украйна. Затова много от блогърите им директно си шпрехат на руски, защитавайки наркобоса си.
391
0
 
2
 
! Отговори
Обективен преди 2 седмици
Това е една ... ама мнооого светла прогноза.
390
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
уКРАЙНА НЕ Е СЪЗДАДЕНА С ВОЙНА, ИСТИНСКИТЕ СТРАНИ СА ПРОДУКТ НА ВОЙНИ. сЪЗДАДЕНА Е ОТ КОМЕНИСТИТЕ КАКТО И мАКЕДОНИЯ.
389
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Само не разбрах защо в заглавието пише "Мрачни прогнози" ?! То изобщо не са "мрачни" а и не са "прогнози" а "факти". В Европа трескаво се подготвят за провала в "украйна" и за ограничаване на последствията за паричките, които са заложили. Въпросът никога не е бил "дали" а само "кога" и колко изобщо ще остане (ако изобщо остане нещо) от т.н. "украйна" . Жалко само, че и ние сме в еропата и че и нас също ще ни засегне ...
388
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Жалки форумни диванни уркофили!!! ;)
387
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 386 - щом казваш русофиляк ти казва че нищо лошо няма да се случи, готви се за най лошото. Той така е Лавров коня и неговата пияндурница Маша твърдеше ден преди Инвазията че няма да нападнат. Само се чудя какво ще правят с 20милиона украинци, които след две години разрушения органически не могат да търпят руския мир. Как точно ще приемат руския мир? И какво точно ще приемат тия свободолюбиви хора - несменяемия им вожд и неговата клика? Мендел? Маша Алкаша? Дон-дон чеченеца? *** вие сериозно
386
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Я кажете русофиляци сатанински, като се радвате как избиват православни славяни, защо вашия вожд се уплаши от един тенгриянски шаман, Габишев се казва и го вкара насила в лудница? Само защото преди войната още каза , че в Кремъл се е настанило абсолютното Зло и искаше да отиде да направи ритуал за изгонване на Сатаната на красния ви площад. Що бе, сатаняги?
385
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какви статистики ще гледам , аз съм бил и в Украйна и в Русия и то не само в Москва и Питер и мога да сравнявам. Извън МКАДа на Москва е яка мизерия, нямат асфалт по улиците бе. И им е притрябвала плодородната и южна украинска земя. Може ли въобще да сравняваш торфените блата с чернозема на Украйна . Да не говорим колко са по трудолюбиви украинците
384
4
 
4
 
! Отговори
Дядя Ваня преди 2 седмици
Как не ви е срам да дезинформирате така. Руснаците бяха вече загубили. Паси и *** вече казаха, че Вова е направил натуту по силно..
383
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нищо фатално няма да се случи, ако Украйна загуби тази война. Нито хора ще бъдат вкарани в концлагери и принуждавани към каторжнически труд, нито ще има етническо прочистване, нито разселвания, нито някой ще бъде поробен или ще му бъде отнет дома, земята или бизнеса - все неща, които европейските фашистки са причинили на източните славяни и евреите през ВСВ. Животът ще продължи нормално под юрисдикцията на Руската федерация. И всички ще заживеят отново заедно, както за живели векове наред.
382
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 384. И дрън дрън ерина.
381
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Юлиан, казваш в асвабадените и сринати до основи Бахмут и Авдеевка посрещали ясвабадителите с хляб и сол? Вярваме ви, русофиляци. Войната е мир, свободата - робство. Чувам че в руините на асвабадения Мариупол се заселили разни украинци с дръпнати очи. Да се готви следващия нарочен за асвабаждение Харков, руските бомби са най-хуманните бомби на света, те носят руски мир и благоденствие
380
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Много сте готини русофиляците. Феноменални демагози. Примерът с биячите е добър , но не съвсем. На 24.02 в 4 часа големият , но иначе гол като съдран чувал бияч придърпва едно слабо дете с ритници и шамари да ми вземе дрешките. Той като много отворен не смее да скача на по силни, но с по слабите може и после да се оплаква , че всички в класа го мразят. Не щеш ли , слабото дете обаче започва да се съпротивлява и по този повод изродс започва да го налага до смърт, докато другите гледат
379
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Защо пък да са мрачни прогнозите? Сякаш, ако украйната загуби и света ще свърши.
378
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Мда. Училище, клас, двама големи биячи. Обаче единият хитър. Придумва едно от по-дребните хлапета, ама тъповато и надъхано за бой: я ти върви се сбий с оня големия, пък аз ще те пазя. Дребното толкоз му трябвало - веднага прас - няколко тупаника на втория бабаит. И после - батее, тоя ме бие . А бате се подсмихва доволен. Познайте кой кой е.
377
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е добре де 30000 украинци ли са били толкова критични за отбраната? Той Путин нали умря още когато Русия фалира заради западните санкции? А и украинското настъпление "върви по план въпреки забавянето". Европа нали прати танкове и ракети и там има толкова много имена на държави с население по-малко от град в Русия или Китай, които подкрепят нацистите в Украйна. Не може ли пак да дръпнем един списък с имена на държавици осъдили нещо си и да напишем по-позитивна статия все пак има грантове.
376
3
 
16
 
! Отговори
Юлиян до 376 преди 2 седмици
Иска ни се или не,иска ви се или не,Русия ще постигне целите си!Едно е абсолютно сигурно-Русия не може само едно-да загуби войната.
375
3
 
6
 
! Отговори
Юлиян до 374 преди 2 седмици
Нали ако ги "срине",както казваш,няма да има никакви 20 милиона.И той точно затова не ги "срива".А и от тези 20 милиона поне две трети очакват руските войски с нетърпение.
374
18
 
7
 
! Отговори
Губи войната друг пъ преди 2 седмици
Е нали за три дни Путин щеше да превземе Киев? Какво стана? Сега пък още тази година Украйна губела войната. На някои хора много им се иска да е така, ама пак ще ви излезне крива сметката.
373
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А вие русофиляци щеонанирате ли пред снимката му, когато започне този геноцид вашият психопат Пу Шаломов?