Без чадъри и шезлонги на 200 плажа в Гърция

Те няма да бъдат отдавани на концесия
21 апр 2024 12:47, Петър Бойчев
13
Без чадъри и шезлонги на 200 плажа в Гърция
Снимка БГНЕС

Почти 200 плажа в Гърция няма да бъдат отдавани на концесия и на тях е забранено поставянето на чадъри и шезлонги, съобщи телевизия Скай. Решението стана официално след издаването на постановление на министрите на националната икономика и финансите Костис Хадзидакис и на околната среда и енергетиката Тодорос Скилакакис, с което се прилага приетият тази година Закон за ползването на публичната собственост в крайбрежните зони.

Става въпрос за 198 плажа в цялата страна, които се намират в рамките на мрежата „Натура 2000“, уточнява БТА.

Сред критериите за поставянето на плажовете под особена защита е наличието на важни хабитати, на редки ендемични видове от флората и фауната, значителната им екологична функция за опазването на защитени видове, характеризирането им като важни за биоразнообразието зони, присъствието на съществени екосистеми, които се нуждаят от защита, опазване или възстановяване.

Във връзка с решението министърът на икономиката и финансите Костис Хадзидакис заяви, че „основна цел на регулацията, която въведохме (…), е съчетаването на защитата на околната среда с разумното развитие. Освен това околната среда представлява ценна съставка на гръцкия туристически продукт“. Той обясни, че режимът на защита на „недокоснатите плажове“ ще бъде в сила до приемането на специалните планове за управление на районите от „Натура 2000“.

От своя страна министърът на околната среда Скилакакис подчерта, че „решението ни за т.нар. „недокоснати плажове“ предвижда, че те няма да бъдат концесионирани за туристическа експлоатация, защото това, което има водещо значение при тези плажове, е екологичното, а не икономическото и инвестиционното измерение“.

На плажовете, обект на новия режим на защита, се забранява навлизането на моторни превозни средства, организирането на прояви с участието на повече от десет души, музиката или произвеждането на други звуци с помощта на електрически устройства с цел упражняването на дейност, поставянето на преносими елементи като маси, столове, чадъри, шезлонги, упражняването на обслужващи или развлекателни дейности за туристите, предоставянето под наем на морски развлекателни средства, разполагането на мобилни пунктове за търговия с безалкохолни напитки и др.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
браво добре че българите са ги изгонили от тия земи защото щяха да направят българска лаянарщина както в лянарската им република на наглите българи смрадливи
7
2
 
6
 
! Отговори
Никос преди 1 месец
Евала на Гърция. Без шезлонги Комплексарите българи няма да ходят там щото няма да им е като в Дубай.
6
1
 
14
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Контрастът е очевиден.В Гърция си пазят природата.Родните черноморски мутраци бетонираха наред.Затова все повече българи предпочитат Гърция за почивката си.
5
0
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Евала !!!!!
4
0
 
18
 
! Отговори
Политкоректен преди 1 месец
Не ги мислете гърците. Последният път като бях там на плаж: 1/3 от плажа беше с шезлонги и чадъри безплатни за клиентите на моя хотел. Другата 1/3 беше за клиентите на съседния хотел. А по средата 1/3 беше за свободна употреба от местните жители. Всеки идваше там безплатно и си забиваше чадърче. 35 години мутрите не можаха да измислят нещо такова у нас.
3
2
 
24
 
! Отговори
AZ преди 1 месец
А в чалгаристан няма нито един плаж без пльоснати шезлонги и чадъри на концесия. По 50 лв , да има къде да си сложиш кърпата, преди да се гмурнеш в отпадните води
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гръцкото правителство не е състои, предлага, съставя от е не обслужва продажни БЪЛГАРСКИ TUPANARI И ТЕХНИТЕ ПЕЩЕРНИ МЕДИИ ХАХА
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво на гърците затова ни вземат туристите ,ток ще са поне 60 ,,70 лв.за комплект