След ВУЗ-а: IT да си, в портфейла поне 3 бона

Отчита се намаление на безработицата сред завършилите
Обновена: 18 ное 2016 13:48 | 18 ное 2016 13:34, Анисия Иванова
189
След ВУЗ-а: IT да си, в портфейла поне 3 бона
Архив: Булфото

Софийският университет "Св. Климент Охридски" е с лидерски позиции в 21 от 25 професионални направления, с които участва в стандартизираните класации за 2016 г. в шестото, ново издание на Рейтинговата система на висшите училища в България. В него се сравнява представянето на 51 висши училища у нас в рамките на 52 професионални направления въз основа на различни показатели, съобщиха от МОН.

Според проучването завършилите информатика и компютърни науки в СУ "Св. Климент Охридски" и администрация и управление в Американския университет в Благоевград имат среден месечен облагаем доход от над 3000 лева.

В системата за 2016 г. средният осигурителен доход на завършилите български висши училища нараства от 925 лева през миналата година до 1020 лева през настоящата, а делът на регистрираните безработни сред тях спада от 3,74% през миналата година до 3,38% през 2016 г.

Делът на завършилите, които не се осигуряват в страната, спада до 23% от близо 25% година по-рано, а този на наетите висшисти, които през първите 5 години след завършването си работят на позиция, за която се изисква висше образование, нараства от 46,54% до 47,34% през 2016 г.

Най-ниска безработица (под 1%) и най-висока степен на приложение на придобитото висше образование (над 90%) за поредна година се наблюдават сред завършилите професионалните направления "Медицина“, "Фармация“, "Дентална медицина“ и "Военно дело“.

Най-висока е регистрираната безработицата сред завършилите професионалното направление „Социални дейности“ (5,46%). През 2016 г. това е единственото професионално направление, в което се наблюдава безработица над 5%, докато през миналата година с подобна висока безработица се отличаваха 6 професионални направления. Най-ниско е приложението на придобитото висше образование сред завършилите Туризъм (19,29%).

Има увеличение на студентите в направленията, за които е прието да се смята, че има недостиг на кадри като информатика и компютърни науки и медицина.

Най-висок успех от дипломата за средно образование имат приетите студенти в първи курс в направлението медицина, фармация и дентална медицина.

Техническият университет в София има водещи позиции в 6 от общо 9 професионални направления, застъпени в него. Медицинският университет в София е първи в 5 от 5 професионални направления, в които обучава студенти.

С по три първи места са Аграрният университет в Пловдив, Химикотехнологичният и металургичен университет в София, а две класации се оглавяват от Лесотехническия университет в София. Други 14 висши училища имат водещи позиции в по едно професионално направление. В 8 класации на водещи места са висши училища извън столицата.

Сред показателите за подготвяне на рейтинговата система на университетите са учебният процес в тях, научната дейност, учебната среда, предлаганите социалнобитови и административни услуги, престижът на университетите, реализацията на завършилите на пазара на труда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
1
 
! Отговори
.../\... преди 7 години
До Анонимен (147)Преподаватели по информатика във ФМИ си докарват допълнително между 10 и 20 хил. на година като го играят агенции за подбор на персонал и препоръчват студенти на фирми.
115
0
 
8
 
! Отговори
Брокеро преди 7 години
Пазара бил балон. Моля?! Да ви дам ли списък с колко пара взимат в чужбина? В ПЪТИ и то в НЯКОЛКО ПЪТИ!Балон е нещото наречено държава, която разрешава да й крадат кадрите или те да бягат, защото тук ги експлоатират.
114
2
 
9
 
! Отговори
цвилещ от кеф преди 7 години
Нямало връзки. Хехехе че аз работя във фирма чисто западна с персонал 80% с дебели връзки. Че то чак името на фирмата като затвориш едното око значи нещо близо до връзки.Там връзките са нещо нормално. Горко на този който не е. Ще му скъсат обрачите от работа. Ушите му ще свирят като чайник. Очите му ще светят като на статуята на царчето. Ще видите какво значи роднина - милиционер на живо. Вие сте отдолу а отгоре некадърни до некадърник с връзки.
113
2
 
9
 
! Отговори
Знаещ преди 7 години
Този който не вярва за връзките нека дойде в нашата фирма. Западна фирма С КОРАБНИ ВРЪЗКАРИ.Значи как става. Назначава се роднината на най-ниската длъжност, за която не иска никакви знания. Така няма тест. И в рамките на година се издига до някакъв чин комадващ. И защото е ***/*** като *** не се иска знания от него/нея, с които да се види че за нищо не става, защото реално другите са селфорганайзед. Програмист с връзки няма. Но Скръмастер, Тимлидер, Проджект лидер са идеални позиции с връзки
112
3
 
12
 
! Отговори
До 41 преди 7 години
Идвали нови компании и крадели хора - дрън дрън. Идват нови компании и очакват за опитен IT инженер с 10 години опит да му дадат 4500лв, но се оказва, че трябва да са поне 7000лв и те се цъклят и пулят.А иначе Тимлидер трявало да взима 7000лв. Алоу какво прави Тимлидера, освен да се чеше по макарите? Ходи по цял ден на митинги да си говорят как материала не бил продуктивен на 100%. Аре да поработи малко, вместо да говори, то на говор всеки го може.
111
1
 
3
 
! Отговори
Депутат преди 7 години
Баща ми е бил депутат,сега аз съм депутат,след мен ще е детето,след това моя внук който ще е милиардер
110
1
 
4
 
! Отговори
хългъзник преди 7 години
Депутат е моя татко.Депутат ще стана аз.Банката ще търкамВ парламента аз.
109
1
 
4
 
! Отговори
ай ти ай аз преди 7 години
Ай ти съм азЩото шефа ми вика.Ай ти,да останеш след работа,Ай ти да бачкаш събота и неделяАй ти ,ай ти.....айсиктр.И вземам каквото ми дават.
108
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки може да взима добра заплата стига да успее да докаже че ги заслужава. Западните фирми се избиват за добри кадри.
107
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм бъдещ студент и ще взимам поне десет хилки.И ще си барам вялокестените.
106
7
 
1
 
! Отговори
Студент преди 7 години
Аз съм студент и получавам чисто 6500 лв месечно в IT сектор ,не ви трябва да знаете много по специалността
105
2
 
1
 
! Отговори
.../\... преди 7 години
До ИТ в БГ не е балон! (135)Никой балон не изглежда като балон докато не се спука :) .Не мисля че ще се повтори случаят от 2001-ва (още повече че финансовата криза от 2008-*** не засегна чак толкова ИТ-то). Пазара за софтуерни продукти също не дава признаци да намалява. Само дето очаквам AI-то до голяма степен да замести софтуерните чернорабтници (https://quora/Could-artificially-intelligent-computers-replace-programmers-in-the-future) И вероятно ще е доста скоро и доста драматично.
104
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И да се чуди човек , защо сме винаги , във всичко последни и бедни .
103
3
 
7
 
! Отговори
ИТ в БГ не е балон! преди 7 години
До всички, които по-долу твърдят, че ИТ в БГ е балон. Съжалявам, но ще ви разочаровам. Основното е цената на труда, да, но какви са фактите: От топ дестинациите за аутсорсинг само в Индия средната заплата за страната е по-ниска от тази в България, във Филипините е 2/3, в Китай е с 1/3 по-висока, в Малайзия с 2/3 по-висока. А в БГ средната ИТ заплата е 3 средни за страната, т.е. има доста години да минат, докато се доближат и хората да загубят интерес към ИТ в БГ. А също секторът расте глобално
102
2
 
13
 
! Отговори
Програмист на работа преди 7 години
Като е толкова трудно програмирането защо толкова много време имате да пишете в новинарските сайтова скъпи съдраскачи.
101
3
 
8
 
! Отговори
Лисан преди 7 години
Защо ми слагате минуси бе? Нали сте отлично платени и не сте в сивия сектор, значи има откъде да дойдат парите за пенсии. Или пък не сте толкова платени, а само пишете глупости по форумите?
100
2
 
7
 
! Отговори
.../\... преди 7 години
До АТАКИСТТи сериозно ли?При 30% 'подстрижка' както се изразяваш програмистите лека полека ще почнат да се изнасят от българия. Поне за тях това е сравнително лесна стъпка.И тогава за пенсии ще има по-малко пари и от сега
99
0
 
4
 
! Отговори
Fena преди 7 години
Пари се правят с акъл. Никой няма да дава голяма заплата на ***. Защото всеки може да е ***. За съжаление не виждам много млади хора тук, които да програмират. Виж тарикати и недоволни има много.
98
0
 
1
 
! Отговори
Maria преди 7 години
До .../\...S tolkova zapochvat programistite , injenerite poluchavat 6000 lv .
97
14
 
13
 
! Отговори
Лисан преди 7 години
Като ви слушам колко "добре" платени сте компютърджийчетата, прави са от ПФ, че искат минималната пенсия да стане 300лв. Има откъде да се събират данъци - от вас!