На морето да учат как се срещат туристи, другаде – за машинисти

Симеонов иска образование, обвързано с нуждите на икономиката
13 юни 2017 11:45,
65
На морето да учат как се срещат туристи, другаде – за машинисти
Снимка: архив "Булфото"

Образование, свързано от ученическия чин с нуждите на икономиката – както на национално, така и на регионално равнище предлага вицепремиерът Валери Симеонов. Според него това трябва да е една от мерките за борба с демографската криза в България.

Симеонов даде и пример за просвета, съобразена с нуждите на регионалната икономика.

"Например нормално е в Добрич, Варна и Бургас да се дава приоритет на обучението на кадри в туризма. Също така кадри в земеделието, което да осигури един тил, който да бъде пояс, прилежащ към крайбрежието, в който да се отглеждат еко зеленчуци, плодове и т.н.", каза той.

Още по темата

Добър пример според него било и обучението още в средното образование на кадри за жп транспорта.

"Този пример, този модел, е много добър. Той е свързан с държавния жп транспорт, с държавната инфраструктура, която осигурява жп превозите. Той трябва да се предложи и на регионално равнище, съобразно регионалните нужди на съответните регионални икономики", каза Симеонов пред БНТ.

Друг начин да се бори демографската криза е раздаването на държавни стипендии за обучение.

"Държавата преценява от какви специалисти има нужда и инвестира в образованието – не само в средното, а и във висшето", каза вицепремиерът. Той даде да се разбере, че предлага държавата да дава стипендии за обучение на млади българи в престижни чужди университети срещу ангажимента след завършването си да се върнат да работят в България.

Симеонов разкри, че в момента по морето не може да се намерят спасители срещу 1200 лева заплата. В Слънчев бряг пък за един готвач се предлагали 2500 лева на месец.

"Трябва да се изгради патриотична ценностна система, от което България 27 година е лишена", каза още той и допълни, че ще се работи за връщането на младите към корените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоз пак е се простудил с мастика.Морския туризъм има сезон 2-3 месеца.Жп-то е труп...
54
0
 
7
 
! Отговори
CBR 900 преди 6 години
Ами икономиката кога ще се погрижи за нуждите на кадрите???
53
0
 
12
 
! Отговори
Създаваме роби преди 6 години
Образование, свързано от ученическия чин с нуждите на икономиката...======Няма нищо по-грешно от това. Или в случаите, когато искаш да създадеш роби.Примери - преди 20-30 години една от най-престижните професии бе телевизионен ел. техник. Тогава телевизорите в цял свят бяха скъпи, със сложна настройка и ремонт. Постепенно навлезе евтината техника от Азия и хората от много време предпочитат да си купят нов телевизор, отколкото да се главоболят със сервизи и техници.
52
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затруднен съм как да се обърна към този висш управник: майтапчия; стройтелю на Великата ръждясала телена мрежа или Валери ва. Валери ва , подай си оставката стига ни разсмива, идваш ни в повече.
51
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВаРели, бравус!От га чакам такъв държавник.Ти си чуека, ва
50
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
квито и далавери да мислите, балъците свършиха. то не бе защитени професии, стажове, стипендии, внос на молдовци... кви ли не екзотики измисллиха!ДАВАЙТЕ ЗАПЛАТИ! иначе - кадри няма! няма и да имате! Не може на инженер конструктор да давате 700- 1000 лв и да ревете като вдовици!
49
1
 
17
 
! Отговори
жп преди 6 години
ми валерката що не прати сина си в Жп-то да види кво е мизерия! Влакове на възрастта му ипр...
48
3
 
15
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
Този нагъл скатаджия явно е изпувал от пясъците където си беше-и сега ВИДИТЕ ЛИ !?-Ще ни обяснява-че нашите деца още от 1ви клас трябва да учат как да бъдат роби на алчни хотелиери-Как не те е СРАМ ?-Къде ви планът за икономическо развитие?БГ накъде ще върви? Какво ще се произвежда какво ще се изнася? Кога ще се вдигне стандарта? Вие мислите само за едни алчни тарикати нямащи никакъв ценз за бизнесмени -и то мислите кака да им осигурите роби- Бг е в ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАЗАР НА ТРУДА -180 МИЛ РАБОТНИЦИ
47
2
 
10
 
! Отговори
бреее преди 6 години
тоя вундеркинд е космически разум, бащицата! Като Мао - от всичко разбира, за всичко наставления дава... Работа -0! Бе къв бизнес бе! В бг няма бизнес, а далавери! За тва няма БВП!
46
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много е лесно да говори някой да учил за туризъм - Симеонов я прати твоите деца или внуци да стават сервитьори , миячи на чинии и камериерки..Ти Симеонов защо учил за Инженер да бе станал готвач..
45
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това което се щом като не могат да намерят за 1200, да пробват за 1000, може пък някой патриот да се навие, да го лапне мъртвака за чест и слава, докато влачи дебела скандинавка към брега.
44
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А в северозапада понеже на са нужни никакви кадри,поради това че, този регион е забравен от държавата,съответно няма нужда и от учене.Направо политиците да изкарат указ да се бутнат всички училища в северозапада!!!!
43
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя е отчайващо ***. Туризам явно имало само по морето. Корабостроенето и жп. транспорта нямат връзка с това. Само в добруджа има земеделие се видя и т.н.
42
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То може и да учат, ама като поробуват 2-3 месеца по 14 часа за 5 стотака и след това ги ритнат отзад да чакат другото лято, много бързо се преквалифицират я в машинисти, я в каквото и да е друго.
41
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не ще да учи за роб , на чужденци.. Да чисти кедзефи и мие чинии
40
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Патриотична" значи да им работим за 500 лева явно.
39
2
 
11
 
! Отговори
TOP SECRET преди 6 години
Патриеотизмъ е Манипулативния Модел на Хипноза който и след 1000 години че работи безотказно
38
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То си имаше училище по ж.п.транспорта дори висше учебно заведение за този транспорт,пък и за другите вдове и както програмата включваше за сигурен по високо скоростен транспорт за движение на разни скорости би трябвало да има паралелки като в профилирани училища и заведения примерно за Влака стрела в филма и на по нискоскоростни влакове по национални мащаби и да се изучават разните влакове и транспорти в чужбина,инак във филмите ги има,а тук ги няма,че и гари съборени,спирки с стълб,спри,задръж
37
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Валери Симеонов,Волен Сидеров,Веселин Марешки,Костадин Костадинов-отбор националисти със физиономии на чеченски сепаратисти,като ,че ли една майка ги е раждала
36
1
 
11
 
! Отговори
Наивен преди 6 години
Ами то и в Белене имаше такъв техникум или паралелка по обслужване на ядрени централи, ама едни политици, умни като теб, и сложиха кръста. Така че давай съвети в сегашно време. Помня, че Един беше забранил да се използва "ще". От тогава само това чуваме...