Комунизъм в 10-и клас ли? Не – отсече БСП

В учебниците по история се набивало на око политизацията
Обновена: 19 яну 2018 14:45 | 19 яну 2018 14:30, Камелия Цветанова
132
Комунизъм в 10-и клас ли? Не – отсече БСП
Снимка: Wikipedia

БСП поиска да се отмени одобреният учебен план по история за 10 клас.

Според левицата в новата програма липсва обективност, акцентира се на едни събития, а други въобще липсват.

Така че социалистите настояват да се създаде комисия от учени, доказали през годините своята безпристрастност през годините и да се направи нов учебен план.

Още по темата

"Очакванията към новите програми бяха да има олекотяване на учебното съдържание, да се съобрази то с възрастта на учениците, да има логически връзки при изучаваното съдържание, но това така и не се случи", обвини в декларация на БСП депутатът Ирена Анастасова.

Според нея е налице политизация, а идеологическият подход при изработването на програмите веднага се набива на очи.

"В учебниците влиза комунистическият режим, но е очевидно отсъствието на фашисткия режим, в същото време се иска от ученика да може да оценява спасяването на българските евреи, но от какво след като ги няма антиеврейските закони", скочи тя.

"Питаме просветния министър кой предложи промяната в програмата за 10 клас, какви са мотивите, кои са тези корифеи на историческата мисъл, чиито имена би било логично да са публични известни на хората и защо представят комунистическия режим като по-ужасен от османското иго", каза още Анастасова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мазни каскети нито комунизъм е имало,нито социализъм ЗА ХОРАТА,ВИЖ ЗА "АКТИВНИТЕ БОРЦИ"ПРОТИВ СЕЛСКИТЕ КОКОШКИ В НАВЕЧЕРИЕТО НА ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ Е ИМАЛО ЧИСТ КОМУНИЗМ-ДОКАТО ДРУГИТЕ"ОБИКНОВЕНИ"БЪЛГАРИ СА В КОНЦЛАГЕР ДРУГАРИТЕ ШЕТАТ ПО ЗАПАДНА ЕВРОПА И СИ ПАЗАРУВАТ С ДОЛАРИ,НАЛИ ТАКА КАЗВА КОМУНИЗМА-НА ВСЕКИМУ СПОРЕД ПОТРЕБНОСТИТЕ!Маститите другари не са се задоволявали с лади,жигули и запорижци ами с омразните западни коли,дрешки,парфюми а народът"любим"*** МУХИТЕ И ЧЕКА ДЕДО МРАЗ!
77
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига глупави идеологии,нито фашизъм,нито комунизъм е имало някога в България,това е истината.Но сме произвеждали за Хитлер продукция,спасили сме и евреите си.Но не това е важно,а какво правим днес,за да не загива България и населението да се стопява.
76
1
 
6
 
! Отговори
Вапцаров и ББ преди 6 години
Къде е Вапцаров: "Ще влезна тихо. Кротко ще приседна,ще вперя поглед в мрака да те видя.Когато се наситя да те гледам ще те целуна и ще си отида."И къде е Борисов?Shame on you!
75
5
 
4
 
! Отговори
Вапцаров и ББ преди 6 години
ББ в Страсбург:"Аз самият съм зелен човек","България е първа по нови гори и единствена разширява горите си""Министри съм карал лично да пренасят блатни кокичета"Всичките тунели са за мечки, вълци, костенурки","Водим огромна битка""Избиран съм 11 пъти като победител""Сега София след Цюрих е най-добре огранизираната с-***""За да вървят автомобилите го осоляваме непрекъснато""Спирал съм проекти, за да се излюпят щъркелчета","Ще се справим, и то ще се справим добре"Разлика Вапцаров и ББ
74
0
 
0
 
! Отговори
От Москва преди 6 години
76 ти по спомен ли го караш или каквото си чувал?
73
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наричали са Цанков "Черното було на България".А в България комунизъм не е имало,беше социалистическа система със стройна държавна система,като бай Тошо се развяваше и на Запад и на Изток и в Азия и къде ли не,но построиха много модерни заводи и имаше производство и продажби из цял свят.И когато не можеха да изобретат някой нов атрактивен продукт,направо копираха западните.
72
4
 
10
 
! Отговори
От София преди 6 години
Понякога ще идвам във съня тикато нечакан и неискан гостенин.Не ме оставяй ти отвън на пътя вратите не залоствай. Ще влезна тихо. Кротко ще приседна,ще вперя поглед в мрака да те видя.Когато се наситя да те гледам ще те целуна и ще си отида.Вапцаров го пише няколко часа преди разстрела.Подобен стих "Фабрикант" не може да напише.Как не ви е срам, как спите, като знаете колко хора в България заспиват гладни!!!!
71
6
 
9
 
! Отговори
От София преди 6 години
Писна ми, все "комунисти" са Ви в мозъците. 1. Комунизъм в БГ не е имало (правете разлика между икономическа теория и политически режим)2. Социализъм да, имало е...Ми дайте Кромуел да го гилотинираме, и да забраним изучаването на Френската революция...След като има ***, които казват: "Като няма хляб, яжте пасти..", ще има и гладни хора, които се вдигат срещу фабрикантите.Не може героите от Дойран да бъдат унижавани.С ще завърша с Вапцаров, мили фабрикантчета.
70
4
 
7
 
! Отговори
От София преди 6 години
Прадядо ми бил дворцов лекар, дядо ми адвокат завършил в Швейцария....Като почнете с тези родови пияндурски дивотии...Като адвокат дядо ми е бил поръчител на бедните, умира, взимат имоти в центъра на София, Бургас, Пловдив.Па не съм ревнал против комунистите. Комунизъм не е имало!БГ е била съюзник на Хитлер. Затова е бомбардирана от Великобритания и САЩ - 3 хиляди загинали С-я, 1800 бомби. Ами войнишкото въстание... като дявола четете историяНароден съд - задължени, чл. 5 Парижка Конференция
69
1
 
2
 
! Отговори
До 63 преди 6 години
Като гледах ГЕРБ спечелиха по най-честния начин изборите. Що се заблуждавате, всички са мафиоти. Една паетия която е била на власт не се е погрижила да има социална програма за всички, икономиката да развива, енергетиката. Всеки гледа откъде да отмъкне само. А вие продължавайте да се дърлите, все едно сте на мач. Глуп.аво стадо
68
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Морскикакви фашисти бе ***!? в България е нямало фашисти *** го.ве.до ! А за дядо ми не говори, смешнико , че колкото той е направил за Габровци и Габрово и България ти за един милион години няма да постигнеш гов.е.до!
67
6
 
7
 
! Отговори
Морски преди 6 години
Габровец про.ст,а колко българи избиха фашистите като дядо ти!
66
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 68каква обективност бе момче ! ти къде живееш? Ако живееш в България значи си достатачно обективен за да се огледаш и да видиш какво са ни донесли братушките и техните слуги от БКП , сляп ли си ... всичко лошо което виждаш е само и единствено заради тях !
65
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо против да се анализират периодите преди 09.09.44 и след това. Но обективно, не платено от едните или другите. Мислите ли, че това може да стане? При това разделение на хората, при това противопоставяне, много трудно ще намерите обективни хора. У нас всичко за да стане по някакъв начин се плаща, от Суджуците, които накрадоха много и плащат, само и само да стане тяхното. Опозицията ще направи същото. Нещата не са сложни, обективност трябва. Къде я виждате у нас? Ако слушате Суджука, богатеем?
64
9
 
3
 
! Отговори
Морски преди 6 години
Евала им на БСП.
63
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм Габровец. В Габрово са избити най - много фабриканти. Моя дядо е един от тях ! Бащами е пратен в дом като син на национален предател! Почти нямам прятел или познат на който някой от неговия род да не е бил убит или в затвора ! За какво ми говорите , комунистите са долни в червата , винаги са били и винаги ще бъдат ... унищожиха всичко и го изядаха и изяиха щото само тва могат! Да пият и да ядат, без пари!!!
62
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма смисъл да се спори с комунисти. Игнорирайте ги и един ден.... кристалнахт
61
1
 
2
 
! Отговори
Гербо наците преди 6 години
дядо ми нявга Хитлер познал, но не го предалзатовъ молъ да бъдъ приетьу вашио университет!
60
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За БКП/БСП в историята трябва да пише един важен факт - тази партия никога не е печелила избори по честен начин.
59
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ненавиждах в миналото фалша на някой висши представители на БКП. Знаеха, че лъжат за Светлото бъдеще, но продължаваха. Бай Тошо се усети и започна сближаване с ФРГ. Разбра, че трябва здрава икономика, а не лозунги. Дойде онзи с белега, вербован в Англия през 80те, не хареса това и спря помощите на Брежнев. Икономиката зацикли. Дойдоха демократите, а те все бивши от БКП, уж за добро и ограбиха България. Милиарди изнася Сикаджията, другите също. Бедност, разруха, корупция, висока смъртност, мигр