План за 2018-а: Ограмотяват 10 хил. души над 16 г.

В него са включени мерки срещу ранното отпадане от училище
Обновена: 2 авг 2018 07:24 | 1 авг 2018 20:28, Веселина Йорданова
27
План за 2018-а: Ограмотяват 10 хил. души над 16 г.
Снимка: архив, Ройтерс

Ограмотяване на 10 000 възрастни над 16 години е една от мерките, които предвижда Планът за действие за 2018 г. в изпълнение на Националната стратегия за учене през целия живот за периода 2014 - 2020 година.

В Плана са включени и приоритетни дейности, свързани с намаляване на относителния дял на преждевременно напусналите образователната система.

В областта на училищното образование и обучение планът предвижда 2000 ученици да повишат своята информираност за Международното образователно изследване PISA 2018, а 5 000 ученици в VI клас да участват в оценяване за измерване на степента на тяхната четивна грамотност.

1300 учители ще участват в обучение, насочено към прилагане на различни методи за оценяване на учениците в контекста на PISA 2021.

Основният фокус през 2018 г. в областта на професионалното образование и обучение ще продължава да бъде връзката между образованието, обучението, ученето и нуждите на пазара на труда. Повече от 1100 безработни, предимно младежи, ще бъдат включени в стажуване и чиракуване, осигурено с финансиране от държавния бюджет. Такива възможности ще се предоставят и по ОП "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 г.

Ще се реализират и още 70 паралелки за дуално обучение, като ще се работи за засилване ролята на бизнеса в него.

За популяризиране на ученето през целия живот сред всички български граждани за четвърта поредна година ще бъдат организирани национални дни на учене през целия живот, в които се предвижда да вземат участие повече от 300 участници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
3
 
! Отговори
Дан преди 5 години
Убедена съм, че можеш да научиш някой, но само ако той има желание за това. Може и да знаят как се ползват презервативи, но така се срива бизнеса им!
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До даскал ПандоС две думи, на онези пак ще им се плаща, за да наваксват даром нещо, което е било тяхно конституционно задължение!АМАН !!!!!!
24
0
 
12
 
! Отговори
даскал Пандо преди 5 години
Да Ви обясня за какво става въпрос . Отпускат се едни пари на едни хора,те събират неграмотни роми,вкарват ги в класни стаи ,дават заплати на безработни учители,ако случайно ромите работят превеждат пари в предприятието им заради отсъствието и започват да ги учат ...Занятията по закон са 5 астрономически часа ,но повече от два не продължават,защото *** малко,дошъл кюмюро нема кой да го вкара в бараката...И така три месеца-даскалите си взимат заплатите ,а ромите по 4 лева на ден...
23
2
 
6
 
! Отговори
Ура преди 5 години
Значи най после и ЦЦ и Б Б ще се образоват крайно време беше! То Цецо чак в Сащ ходи....за мозъчно тръскане..( тръстове де) и как изпратиха него а?Или може би защото той има очебийна нужда от мозъчно преливане. Да бе отишъл Теодоси..дето направи много деца шампиони? Ама не на нас ни трябват шпиони а не шампиони.,колко сходно звучат думите и какво дълбоко несъответсъвие.А всъщност..ще учат мавританците..да познават вярната..бюлетина.Поредна прах в очите
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТОВА Е ЛЪЖА.
21
0
 
15
 
! Отговори
Европейски пари? преди 5 години
Ако наистина "трябва да се усвоят едни пари", е редно да се запитаме какви са всъщност тези пари?Ами това са пак наши пари!България ежегодно прави своите парични вноски, като член на ЕС. После от Брюксел решават как да бъдат употребени тези наши пари.Редно е да бъдат поети разноските на хора, които работят и плащат данъци, но искат да повишат квалификацията си!А не да наливат нашите пари в каца без дъно, само защото някого го мързяло да ходи на училище! Ефектът ще е нулев!
20
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако наложат глоби на пълнолетните неграмотни заради това, че не са изпълнили задължението си по конституция, няма как да не предизвикат истинско желание у неграмотните да се включат в курсове за ограмотяване! Глобата може да се изплати и чрез труд.После, разбира се, трябва да си платят обучението - когато си платил за нещо, ти го цениш! Ако ти го дават като награда за това, че си бил мързелив и безотговорен, само ще те поощрят да продължиш да бъдеш мързелив и безотговорен!
19
0
 
12
 
! Отговори
До 10 преди 5 години
Тогава значи трябва да настояваме тези пари да се употребят разумно - така, както е написал 17 (с ник "Тотална подмяна").Много хора искат да усъвършенстват компютърните си умения или да допълнят образованието си с някаква специализация. И държавата ще има файда от такова допълване на квалификацията, и поне част от данъкоплатци ще получат заслужен бонус, като им се поемат разходите за допълнителното учене, което им е необходимо!
18
5
 
10
 
! Отговори
Браво на ГЕРБ! преди 5 години
А пожарникарят - мутра ще го ограмотявате ли?
17
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едни пари за интеграция, други пари за ограмотяване, още пари за детски надбавки на деца-майки и децата им .... Да не мислите, че не разбираме за какво и за кого са? Пак ли подготвяте "електората" за местните избори?
16
0
 
19
 
! Отговори
тотална подмяна преди 5 години
Учене през целия живот не е за да се учат хора над 16 години тепърва на азбуката, а за хора които да се преквалифицират или повишат нивото си.Може да се дадат на хора за компютърна грамотност,за придобиване на езикова квалификация и т.н,а вместо това се пилеят за да научи някой на дърти години как да си пише името на молбата за социални помощи.Голямо развитие няма що.Но всички го плащаме през данъците си.
15
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не би да става дума за едни европари, които трябва да се усвоят???
14
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И как ще ограмотят многодетната майка от Столипиново която не знае защо изобщо съществува.
13
1
 
17
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
В процеса на обучението:- Асане, я-а да видим сега можеш ли да пуснеш компютъра?!- Моя амчи! ...- А-а-а, не през прозореца, бе човек!!!
12
0
 
25
 
! Отговори
16 + преди 5 години
Ако някой на 16 е неграмотен каузата е загубена. Това са пари на вятъра. Научете ги поне презервативи и други контрацептиви да ползват, по-голяма обществена полза ще има
11
0
 
20
 
! Отговори
annybody преди 5 години
Римлянин да е платил някога някаква глоба или такса?Как да налееш нещо в главата на някой, който няма глава, или пък категорично отказва да вдене каквото и да било?И защо? Получава какви ли не помощи и издръжки, местният бат Сали му е платил шофьорската книжка, и сега се налива вода в морето!
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Колко ще струва товаМероприятието се плаща от някакви европейски проекти, разбирай усвояват се пари. Имам позната учителка, която работи по тия програми и ми е казвала, че реално това е губене на време и подаряване на дипломи, ама трябва да се оправдае получаването на едни пари, голяма част от които изобщо няма да покрият разходи по обучението, а ще бъдат разпределени между чиновници за "организация на проекта" и подобни измислени дейности.
9
2
 
28
 
! Отговори
Не сме им длъжни! преди 5 години
Конституцията задължава всеки психически нормален български гражданин, навършил 7 години, да ходи на училище докато навърши 16 г.Онези, за които ще се организират въпросните ограмотителни курсове, са нарушили Конституцията. Това е закононарушение. На 7 г. може и да не са го осъзнавали, но на 14 г. вече са били способни да разберат що е това закон и какво се случва, ако го нарушиш.Значи трябва да бъдат санкционирани, а после да бъдат задълженида си платят ограмотяването!
8
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До пипи дългото чорапчеУчителката по история защо непрекъснато виси в този сайт и пише коментари. От коментарите ли се учи как да обучава учениците си. Нали си много кадърна вземи безплатно да ограмотиш тези хора.
7
0
 
19
 
! Отговори
Дивото зове преди 5 години
Като го влече дивото и не му се учи на сила няма как да му го налееш в главата.