МОН ще мотивира децата към инженерни науки

Вълчев: Отпускаме 1,5 млн. за стипендии в дуалното образование
19 ное 2018 13:15, Анисия Иванова
32
МОН ще мотивира децата към инженерни науки
Снимка: архив Reuters

За следващата година е предвидено 1,5 млн. лв. за стипендии на ученици, които се обучават в дуална форма.

"Дуалната форма на обучение трябва да се разширява. За следващата година сме гласували такива средства за стипендии на ученици, които са включени в дуална форма на обучение. Предстои да се стартира проект, който ще подготвя допълнителни условия за разширяване на дуалната форма на обучение", посочи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на конференция "Ценности и образование".

Разработваме проектна стратегия за възпитателната работа, но искаме да провокираме разговор по нея, каза Вълчев. Образователният министър изтъкна, че се надява по време на дебатите да се откроят наборите от ценности, в които искаме да възпитаме децата си, кои са инструментите и как въобще отделяме време за възпитателни дейности.

"В проекта се залага да възпитаме децата в толерантност, уважение, нравствени и патриотични ценности. Стратегията е засегнала и трудовото възпитание, дисциплина и отговорност", коментира Вълчев.

"Нашата цел е да мотивираме повече деца да се включат в техническо-професионално образование с инженерно-технически специалности в системата на висшето образование", каза още министърът.

"Образователната реформа в дуалното и професионалното обучение трябва да продължи със стъпките, които сме приели, но в по-ускорена форма. В момента правим преструктуриране на приема. Догодина формулата за преструктуриране ще бъде от профили и професии, свързани с предмети като математика, природни науки и техника. Нашата цел е да мотивираме повече деца да се включат в техническо-професионално образование с инженерно-технически специалности в системата на висшето образование", посочи той.

Според него в тези сфери ще бъде най-големият бъдещ недостиг на кадри. "Най-голямата загуба ще бъде, ако не подсигурим специалисти. Добрата новина е, че се увеличава броят на учениците и паралелките в дуална форма на обучение", обясни образователният министър.

Той посочи, че скоро са били направени и законови промени, които да облекчат дуалната форма на обучение.

"Надявам се, че ще продължи този политически консенсус за разширяване на тази образователна форма. Тя дава възможности да върнем част от загубената репутация на професионалното образование. Днес пазарът на труда ни казва, че позициите, които изискват професионално-техническо образование ще бъдат тези с най-висок ръст на доходите, с най-голямо търсене и ние трябва да направим всичко възможно да мотивираме повече деца да се включат в това образование", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
До 23 преди 5 години
Не знам какво се зъбиш на анонимен 21-ви. Ценностите и дисциплината трябва да се учат в училище, още след като детето стъпи в училище за първи път. Истината е, че и учителите не вярват в тях, децата виждат какво става в България и също не вярват. Да си добър, честен, работлив -накрая те изкарват будала. Казват ти учи, учи, а се уреждат хора с връзки във всяка една сфера в България. МОН се чуди каква програма да открадне от Запада. Само дето изчезнали като народ
27
0
 
5
 
! Отговори
Късно е преди 5 години
Закъсняха МОН.Парите ще бъдат изядени пак от МОН по измислена програма. Не останаха деца, след няколко години ще има само ро*мечта. Те учат до 6 клас, после ги женят.НЕ лъжете децата.Какви инженери виждате в България, се чудя? Къде ще работят??????
26
0
 
5
 
! Отговори
Относно възпитанието преди 5 години
Не трябва ли на първо място да бъдат нравствените и патриотични ценности, а чак след това да е толерантността?Защото в не малко от случаите, изискването за толерантност към нечии прояви, традиции и начин на живот означава да потъпчем традиционните български, европейски и християнски нравствени ценности, а също и да допуснем някой безнаказано да потъпква всичко онова, на което се основава патриотизмът ни!защо в проект сред "наборите от ценности" на първо място се поставя толерантността?!
25
0
 
3
 
! Отговори
10 преди 5 години
Старото име на дуалното е ПТУ.
24
1
 
5
 
! Отговори
65 преди 5 години
И какво ще инжинерстват ,пита баба ми
23
0
 
8
 
! Отговори
Св преди 5 години
Мотивирайте и дрифтещия с голфа на жълтите павета. Като гледам - има инженерни познания - знае къде е ръчната, спирачката, газта ... що да не стане един инженер, щом само с мотивация става. Нищо че акъла му е колко на един паун - колкото да си покаже шарената опашка...
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 21- Как да няма - ако инженер с висше, вземе и ти забие един шублер в главата!
21
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вместо да си губим времето, да правим 1чките 2ки, нека прави 10ките 2чки и да оставим другите на произвола?
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В проекта се залага да възпитаме децата в толерантност, уважение, нравствени и патриотични ценности. Стратегията е засегнала и трудовото възпитание, дисциплина и отговорност", коментира Вълчев.Това па кво общо с инженерството има?
19
0
 
0
 
! Отговори
Тъп на 179 градуса преди 5 години
- И защо МОН ще учи децата да псуват вълшебните инженерни думи от малки?!?
18
0
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Ще им подари по един керпедден и по една отвертка...
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки втори висшист у нас стана юрист, да може да краде и нищо да не прави.
16
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изпуснахте 30г. Все повече българчета заминават с родителите си. А тези,които са тук, са все по-неграмотни.
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От кога мурга..ви е цензурирана дума, господа журналисти? Ей, голям чадър сте отворили над ромите.
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези в София май в друга държава живеят. В т. нар. провинция по училищата започнаха да доминират *** ученици, на които им се дават пари, за да ходят на училище, а за нашите деца няма нищо. На *** им се пише 3 по милост, а моето дете с труд си изкарва шестиците. защо трябва да се дават пари на деца, които дори български не говорят?????
13
1
 
4
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
*** те не знаят какво е ,,дискова брана,, ама ми се пъчат ,,инжИнери,, вместо ,,инжЕнери,....
12
0
 
10
 
! Отговори
ГГ преди 5 години
Сега студентите ми в Техническия университет идват от нолмабни гимназии. Въпреки това някои от тях даже не знаят да умножават. Не е за вярване обаче е истина. Въпреки това минават защото работата и хляба ми зависи от това. Ако обаче ще трябва да къткаме тия от дуалното и да ги правим инженери това ще бъде просто гавра.
11
0
 
7
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
До месараТо и работата на полето си иска механизирана техника. Я *** да изореш 50 декара с дървен плуг и кон! Еле да прекопаш на ръка ягодови плантации да не се увреди плодовете!А пари за трактор? Поне 20 хилки е обикновения трактор без инвентар! Разпродадоха МТС и ТКЗС-тата за жълти стотинки и всичко отиде на скрап.А какви инженери и механици имахме само за комбайните и силажокомбайните....дори удряха в земята училите в МЕИ-то
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До месараПрав си, но *** да убеждаваш онези, които изсипват тонове пари за интегриране на неинтегрируемото.нужно ни е задължително прилагане на закон срещу безделието, в случаите, при които човекът няма от какво друго да се издържа. Ако не иде да работи, трябва да краде, проституира или проси. Не ще ли да учи, на 14 г. може да започне работа, която е според силите му.
9
3
 
4
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Не е мотивиращо 60 лв стипендия. Само пазаруването от Лидъл за сам човек ми излиза 60 лв. Прах в очите