Образованието през 2018-та: Учители, ученици, учебници...

Основните събития в образованието през отиващата си година
1 яну 2019 17:50, Анисия Иванова
49
Образованието през 2018-та: Учители, ученици, учебници...
Снимка: архив Reuters

За поредна година българското образование беше в режим говорене, гафове и търсене на решения. А на практика българските деца отново излизаха неграмотни, демотивирани да учат, нечетящи и с доста посредствени резултати на международните тестове. Образователният министър Красимир Вълчев призна, че днешната образователна система трябва да е като организъм, а не като производствена система. Според него драмата на днешното образование е, че то е от времето на масовото производство и е неадекватно за новото време.

Престижът на професията е тотално сринат, а учителското заплащане е на дъното на икономическата йерархия. И за да промени тази несправедливост кабинетът реши стартовата заплата за учители и други педагогически специалисти, да стане 920 лева....но от 1 януари 2019 г.  Министърът дори обеща, че "през 2021 година учителските заплати трябва да бъдат увеличени двойно".

Но предупреди, че въпреки заплатите недостигът на учители ще се задълбочава през следващите години. Защото се очаква 40 000 учители да напуснат системата през следващите 7-8 години. И най-критично ще е след 10 години. За целта призивът му беше някои позиции да се заемат от неправоспособни учители, а на други места да се оставят пенсионерите.

Покрай Истанбулската конвенция и натискът от Европа за нейното приемане джендър скандалите не подминаха и образованието ни. Оказа се, че децата ни трябва да бъдат ограмотени според най-новите псевдонаучни теории за развитието на пола, а не според биологичната реалност. В новия учебник по биология за 9 клас (по новата програма) беше включен скандален текст, според който "Сексуалната идентичност се формира в зряла възраст" - едно безумно джендър-твърдение. Правят се и редица допускания за развиване на хомосексуална ориентация, които са чисто хипотетични и няма основание да бъдат включвани в учебник, възпитаващ децата ни.

В защита на децата ни се изправиха граждански организации и родители. Оказа се, че учебникът на издателство "Анубис" е одобрен от  МОН, а оценителите са 7 души. Дали всички от тях са зрели хора с вече формирана сексуална идентичност, или това тепърва им предстои, попитаха от БОРД, организация за родители и деца.

Джендър скандалите продължиха и с помагало за 1 клас по математика, в което на децата им беше поставена задача: "Панталонките на момченцето струват 10 лева, а блузката му е с 20 лв. по-скъпа. Колко струва роклята му?" Според авторите обаче имало техническа грешка и обещаха проблемните бройки да бъдат спрени.

Скандалите с учебниците продължиха, но на тема цени. Тази есен 9-класници трябваше да си купят изцяло нови учебници, а цената за комплект се оказа 300 лв. От МОН обясниха, че в условията на пазарна икономика нещата стоят по този начин. Но поеха ангажимент да си поговорят с издателите за по-нормални цени. 

И тази година МОН призна, че основен проблем е напускането на децата от училище. Според статистика - 40 000 деца в България са извън класните стаи. И тръгна да ги издирва, от началото на учебната година мобилни екипи от социални работници, учители и полицаи обиколили домове на рисковите деца и успели да върнат....9000 отпаднали ученици.

Тазгодишните матури отново не минаха без скандали. Единият гаф беше по БЕЛ за 12 клас. В задача 7 зрелостниците трябваше да изберат верния отговор от 4 изречения. Оказа се обаче, че и в четирите имаше грешка. МОН обаче реши да не пада по гръб. Вместо да признае вината си и да приеме, че задачата няма да се зачита, от министерството влязоха в лют спор с езиковеди, специалисти от БАН и родители, че всъщност "грешката е вярна".  Накрая, за да замаже гафът, министерството реши да даде по 1 точка за спорния въпрос.

Скандал не подмина и 7 клас – поради техническа грешка в резултатите на първото класиране в София, оценката от НВО по математика за ТУЕС не беше умножена по три в системата и се получи изключително нисък бал за прием. Проблемът отново бил в системата на МОН, самото училище нямало достъп и не можело да поправи грешката. Министърът също се включи с коментара, че е станала техническа грешка, но ще има и наказани.

Иначе МОН се зае да подобри битовите условия в училище и да облекчи децата от тежките раници. За целта министерството реши да даде още 6 млн. лева за шкафчета в училищата за учениците от първи до седми клас. А Вълчев обеща, че до една година ще има wi-fi във всички училища. Министърът отново повтори, че една от амбицията е всички училища да  учат в една смяна. Но за София, Бургас, Варна можело да стане до 10 години, защото не достига база.

Друга промяна, която МОН обяви е, че хартиените дневници и бележници отидават в историята. От тази учебна година училищата трябваше да се откажат от тях и да отбелязват оценки, отсъствия и забележки само в електронна система. На много места обаче паралелно останаха и двете

Почти в края на година се оказа, българските ученици са в топ 10 от общо 58 държави в класация за процента на отсъствията и бягствата от час. В групата на страните, за които отсъствията също са проблем, са Черна гора, Италия, Уругвай, Доминиканската република, Словакия, Бразилия, Турция, Колумбия и Катар.

Според международно изследване на PISA 2015, чиито са данните, такъв висок процент бягства води до понижение на резултатите по природни науки с 15 до 20 точки.


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
4
 
! Отговори
До Убразованйе (№42) преди 4 месеца
Не знам дали описаният от теб модел на успешен човек би се котирал в съсловието на меринджеите, но едно е сигурно - в БАН ще направи кариера. 90% от постъпващите там
навремето са били простички, но с тъмночервен произход или с червен покровител. После ведомството е придобило специфика на шуробаджанашка каста - повечето от работещите там от последните две поколения са роднини на първите червени "учени" и са точно такива, каквито ги описваш. Освен връзки и наглост, друго не им трябва.
44
0
 
14
 
! Отговори
Дедо преди 4 месеца
Щерката е учител в Търново и такова разглезено поколение не е виждала!Нагли,безотговорни,с телефона в час...лоша работа.И два шамара не можед да им забиеш,щото после родители,съвети....!Нямат научаване тия лапетии!
43
1
 
14
 
! Отговори
Некъф преди 4 месеца
Оправете учебния материал и махнете тия байрями и банговасиловци за да не ядете шамарите предатели кирливи!
42
0
 
9
 
! Отговори
Убразуванйе преди 4 месеца
За да успееш като млад меринджей не е необходимо образование, по-успешния модел на развитие е да си пpocт и нахален връзкар и родителите ти да са дърти крадливи комунисти или гербаджии.
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На популацията ще е интересно в училище,
ако се предлагат развеселяващи химически съединения.
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Последната стъпка ще е преминаване към дистанционно обучение.
Затова упорито ти предлагат онзи саит "уча,се".
Нарочно оставям малки грешчици, за да се затруднят тука с трие-нето.
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сега е важното да се примамят младите за работа и заради тях вдигат заплатите.
Старите са износени и принципни, т.е. - неудобни.
38
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Ани

И в доста училища по големите градове е само по документи. Трпбва да се разкарат тези делигирани бюджети, защото с тях учителите са безсилни. Децата и родителите знаят, че учителят е безсилен да изисква, защото и директорът го притиска. Ученикът не е човек, а пари в бюджета. Не може да му се пише двойка, учителят трябва да внимава да не се прекали с писането на отсъствия, защото този ученик ще трябва да бъде изключен. Така се получава едно образУвание, нямащо нищо общо с образование.
37
1
 
5
 
! Отговори
антиседераст преди 4 месеца
До това доведе 30 годишнотос ед е ра с ко образование.
36
0
 
2
 
! Отговори
ОХ преди 4 месеца
До 5 Х 105 =?

525 оценки се нанасят поне 4 пъти.
35
0
 
9
 
! Отговори
5 Х 105 =? преди 4 месеца
Aма писането на хартия ще си остане, че и дигитално въвеждане отгоре.

Една оценка и то само на един ученик се пише:
-в стария дневник
-в ученическа книжка
-в учителския тефтер, за да може вкъщи да се нанесе в
-електронния дневник
34
1
 
13
 
! Отговори
Росен преди 4 месеца
Този *** "смирен депутат", който иска учителските заплати да станат 560 лв. сигурно трудно си пише името, без да допусне поне две правописни грешки. Има интелект на охлюв, за което пак са му виновни българските учители.
33
1
 
16
 
! Отговори
До Лоша работа ... преди 4 месеца
Днешната система ощетява нашите деца, като умишлено не дава еднакъв шанс на всички.
Тази система, без да се интересува от нашето мнение, взима пари от джоба ни (от залъка на децата ни), за да дава бонуси на децата на онези, в чиято ценностна система образованието нищо не означава.
Чудят се какво още да им дадат безплатно - всякакви пособия, транспорт до школото, безплатна храна, оценки писани за хатър, само защото детето от време навреме се мярва в училището. И въпреки всичко такива отпадат!
32
2
 
1
 
! Отговори
лоша работа... преди 4 месеца
Образователната с-ма допусна и продължава да допуска това, че децата на умни родители да намират начин да се образоват(ако не става в училище, с частни уроци) и да стават добре платени и тук и на запад. В същото време децата на простите родители не завършват, получават калпави дипломи и т.н. То ето това е най-важно, обр. с-ма да даде еднакъв шанс на всички деца и да ги насочи според способностите им. Ако е само да назубят нещо-става и в къщи и през интернет или по радиото
31
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В НЯКОЯ КАПСУЛА НА ВРЕМЕТ МОЖЕ И ДА СПОМЕНАТ, ЧЕ НА ПЛАНЕТАТА
Е СЪЩЕСТВУВАЛ НАРОД С ИМЕ - БЪЛГАРИ.
ДАНО СЕ СТРЕСНЕТЕ!
30
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е, след 250 години наистина няма да ни има на картата.
Ама как така предходните и неуки поколения ни съхраниха в условия на изтребление, а сега в условията на демокрацията, нещта са необратими?
29
0
 
6
 
! Отговори
АВЕЛ БЕЗ КАИН преди 4 месеца
АМИ НЯМА ДА СЕ ПОЛУЧАТ НЕЩАТА.
ЗАЩОТО ЛИПСВАТ ИЗПРАЩАЧТЕ.
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
РОБОТИТЕ И ХУМАНОИДИТЕ СА НА ХОД.
27
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Оф, статистики а ла Янка Такева сме ги чели преди 10 години.
26
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 2018
А тази 1/3 отОЩЕ ХОДЕТЕ ДА ПЪЛНИТЕ ГУШИТЕ НА ГОЛЕМИТЕ тях, които ще завършат ...?
Ами половината от тях ще отидат да учат в чужбина и няма да се завурнат.
В този ред на мисли ..........................САМО СЛЕД 19 ГОДИНИ У НАС НЯМА КОЙ ДА РАБОТИ. .............СЛЕДОВАТЕЛНО НЯМА И ПЕНСИИИ.
А?
А пак пазарувайте само в големите вериги!!!