Вълчев иска електронно обучение и през грипните ваканции

Това ще предложи министърът на образованието
Обновена: 21 май 2020 16:34 | 21 май 2020 16:22, Нели Христова
35
Вълчев иска електронно обучение и през грипните ваканции
Снимка: БГНЕС

Ще предложим в Закона за предучилищното и училищното образование обучение в електронна среда да се случва и по време на грипни ваканции. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев по време на заседанието на Комисията по образование в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Таня Петрова за дистанционното обучение, предава "Фокус".

"Акцентът на вашия въпрос е по отношение на бъдещото обучение в електронна среда. Обучението в електронна среда и чрез електронни ресурси е неизбежно да се прилага в бъдеще. То стартира успешно благодарение на ситуацията, благодарение на усилията, които бяха положени от учителите, основно благодарение на добрата ангажираност от родителите, но то си има своите дефицити. В никакъв случай не може да замести присъственото обучение в училище. Следващите години и десетилетия системите на образованието ще продължат да осъществяват обучителния процес преди всичко в традиционната класна стая. Много повече учениците и студентите ще използват електронни платформи", каза още той.

Според него няма оправдание в бъдеще при така наречените грипни ваканции да не се провежда такова обучение. "Затова ще предложим на вас народните представители със законопроекта за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование, който сме предложили за обществено обсъждане едно допълнение, което да ни даде основания едно обучение в електронна среда да се случва и по време на така наречените грипни ваканции", допълни още Вълчев.

По думите му в бъдеще, ако трябва да се провежда електронно обучение, то в много по-голяма степен трябва да бъде синхронно. "В много по-голяма степен трябва да ползват една платформа всички учители", допълни още министърът.

"Какво трябва да направим ние, ние трябва да уредим, в това число и в подзаконов нормативен акт провеждането на обучението в електронна среда. В момента стартирахме с временни правила, обикновено в заповед. От такава уредба има нужда, тъй като става въпрос за изцяло нова организация на работата и учебния процес. Системата сама намери в движение баланса между синхронно и асинхронно обучение, между избора на електронни платформи и ресурси. Това, което ще направим по проекта "Образование за утрешния ден" през следващите години, което трябва да се направи, е да имаме безплатни споделени електронни образователни ресурси. В момента разработваме и стратегическите документи за това десетилетия до 2027 г. по оперативните програми, до 2030 г", допълни още министър Вълчев.


35
Още от София
Приемът за първи клас в София онлайн от март 2021 г.
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
смешко преди 6 дни
Красо Шатрата :))) Училищата трябвало да си закупят шатри....
32
0
 
1
 
! Отговори
за жалост преди 6 дни
за жалост все по-често се чува мнението колко непривлекателна е тази професия, колко нерви се хабят с недомислици, как не е добре платена, младите не искат да бъдат учители. И са си прави. Но се питам какво ще правим когато голям брой учители се пенсионира?
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
И учителите знаем истината, но нагоре по веригата не желаят да я чуят. Трябва да се лъже колко чудесно е всичко, осмелилите се да кажат истината си търсят нова работа - наесен е атестирането.
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Тепърва ще излизат наяве "ефектите" на това малоум ие децата да се държат всеки ден по 7-8 часа на компютрите - проблеми със зрението, затлъстяване, проблеми с двигателната активност и сърцето... Да не говорим за психическите проблеми, които се отключиха, и дефицитите в общуването. Колкото и да рапортуват бодро по телевизиите какъв невероятен успех са постигнали, истината я знае всеки, който има ученик вкъщи.
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Във варненския институт за усъвършенстване на учители преди много-много години работеха Антонов и Точкова. Когато наблюдаваха учебен час, единият отчиташе активното време на учителя ( когато той говори), другият - на учениците. Ако учителят говореше по-дълго от учениците, урокът се преценяваше като недобър. Също се следеше какъв процент от учениците са активни в час.
Това, което ни се предлага в момента като образец, НЕ е урок.
28
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен 27

Като не искаш, чети си хартията, но другите ще те минат.
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Пълни глупости, че и на квадрат. Онлайн обучение на ученици и студенти - умора за учители и ученици, не навсекъде има и интернет, не всеки има и финансовите възмоности за техниката, няма го и живото възпитание и със сигурност по нисък успех от истинското обучение.Онлайн може но само за кратък период седмица две.
26
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Господа от МОН, онлайн обучението се оказа успешно ТОЧНО ЗАЩОТО ВИЕ НЕ СЕ НАМЕСВАХТЕ В НЕГО!
Отнася се повечето сфери - нещата обикновено се саморегулират, когато по-малко им се бъркат и пречат.Вие уредете присъственото образование, търсете начини за дългосрочно осигуряване на ЛЕКАРИ...
Стига сте умували в коя малиоумна платформа като TEAMS да ни набутате!
25
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Много добра идея ! Трябва да бъде реализирана.
24
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защо да не може да е основна форма за учениците който се справят с него? Не можело да замени присъствените форми друг път...
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 123456

Ще спрат злоупотреби с фалшиви болнични и телк.
22
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен

Зрението се уврежда и от четене на хартиен учебник. Освен това и гръбнака от тежките хартиени учебници и тетратки. Училищата са претъпкани и не достига държавна поръчка.
21
2
 
15
 
! Отговори
123456 преди 1 седмица
Грипната ваканция се обявява, защото голяма част от децата са болни, нали така?
С кой акъл ще карате болни деца, да учат?
20
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До г

За да може всеки, който по една случайност не си е купил неоходимата техника за дистанционно обучение, да си купи + непрекъснато да зареждда тонери и хартия.
Правите оборот и на мобилни оператори и доставчици с по-скъпи пакети интернет.
Освен това друго е зрението на детето да се увреди в ранна възраст - цял живот ще подпомагате оптиките.

Виждате ли - с един кршум - три заека, а някои казват, че е невъзможно.
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен

Като не знаеш, четеш и учиш. Компютърни знания остаряват за 1 месец.
18
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Глу- -ци, цензурират името на платформата - ами тя така се нарича. Сега на анаграми ли ще играем? пеАпеДпеМпеИпеН плюс.
17
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До r

Точно затова е карантина, за да няма епидемия. Стоят с вкъщи и се готвят и са здрави.
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Благодаря, виждах, че Тийма има проблеми, но ме убеждаваха, че е от лошото време, което за два месеца и поовина нито веднъж не се оправи...
Зум не е подходящ за малки деца, на всеки 40 минути трябва да се презарежда.
Кат цяло се изискват много добри компютърни знания.

Която и платформа да се избере за работа, трябва да се обучат родителите. Ето например тези дни направиха ъпгрейт на *** плюс и много от родителите не могат да се справят с влизането.
15
2
 
14
 
! Отговори
r преди 1 седмица
Сегашната карантина е превантивна мярка, а при грипните ваканции не се ходи на училище поради високата заболеваемост. Как по-точно иска болните деца да учат...що за идея?
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Платформата е на Майкрософт - офис 365, част от нея е прословутият Teams."

Чудесно, има лимит. Аз решавах проблема на една прословута учебна институция, на която й се налаха 350+ човека да са на едно място. Тиймса умира на около 50, макар лимита му да е повече. Зум, мум, хенгаутс, менгаутс - и те.