Учениците могат спокойно да се върнат в клас, убедени са експерти

Какви обаче са алтернативите на родителите?
11 авг 2020 13:04, Ния Христова
47
 
35 дни остават до началото на новата учебна година, която образователния министър казва, че ще започне присъствено. Учители и образователни специалисти се приготвят за завръщането в клас. Темата коментираха изпълнителният директор на асоциация "Родители" Яна Алексиева и Диян Стаматов, директор на 119 СОУ в София.
 
"Нас ни притеснява, че има варианти за дистанционно учене. Не чуваме какви са мерките, които биха подкрепили едно семейство. Не всяка работа става от вкъщи. Има професии, които няма как да се случват дистанционно. За да бъде родителят спокоен, той трябва да бъде осигурен. В крайна сметка семейството остана единствената социална среда. Ние отправихме призив. Тръгна и още една петиция. Надяваме се, че институциите са седнали на една маса и са решили какво да правят", заяви Алексиева в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Директорът на 119 СОУ е на мнение, че е добре да има и нагласа за започване на учебната година в редовен формат при спазване на всички противоепидемични мерки. 
 
"Точно сега е времето, в което трябва да се мисли за ситуации, в които превключваме в друг режим на учебен процес, без да се губи учебен материал. Това трябва да се случва много динамично във всички аспекти. В едно средно голямо училище на ден ще има между 5 и 10 случаи на Ковид-19. Това означава, че трябва да се реагира веднага - бързо разговаряне с родителите, дезинфекция и пр", обясни Стаматов. 
 
Той е категоричен, че специалисти от здравното министерство трябва да разпишат всички медицински дейности, които да бъдат приложени в училищата. Първото задължително нещо е медицинският пакет, останалото е организационен план. 
 
Яна Алексиева изрази мнение, че дистанционната форма на обучение е алтернатива на редовната, но тя трябва да бъде ясно регулирана.
 
"Истината е, че родителите в момента са обединени в две гледни точки. Едните са изцяло за дистанционна форма. Те не пречат на другите. Другите родители искат ясна комуникация за присъствие. За нас като родителска организация е важно да бъдат чути тези гледни точки. За нас е важно дистанционното обучение да бъде ясно регулирано и това да не натоварва училищата", подчерта още тя.
 
Диян Стаматов изтъкна, че в училище трябва да идват деца, които наистина са здрави, без симптоми на грипни заболявания.
 
"Ако детето има вирус, то трябва да си стои вкъщи, а не да разнася вирусите сред другите ученици. В момента училищата са най-безопасната и силно стерилна среда. Това е резултат на няколко месеца максимално чистене и дезинфекция, която ще продължи и занапред. Ученици, които са с някакъв тип заболяване, по-добре да не идват в училище. Има родители, които са пуснали заявления за самостоятелна подготовка на децата им. Това се отнася за децата, които имат сериозни здравословни хронични заболявания", допълни експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
32
 
! Отговори
5-10 на ден преди 3 години
На ден 5-10 случая в едно училище! Леле. Ми ние ще избием бабите и дядовците (и част от родителите) за 2-3 месеца! Тия нямат никаква връзка с действителността! Значи при 200 училища ще имаме на ден 1000 болни ученика и още 2-3000 роднини. Нещо не ме кефи този метод на преминаване през болестта!
22
1
 
19
 
! Отговори
Гогоолу преди 3 години
90% от учениците които не знаят български, дори не знаят какво правят в час .!.
21
1
 
26
 
! Отговори
Hdjdhe6d преди 3 години
Много са смели всички.... Как на 15 септември ще съберат децата, как ще предпазят учителите....? В САЩ е брат ми отвориха летните училища и бум на носители, ние вървим по техните стъпки с 200км/ч. Големите деца, ако родителите са ок може на дистанс от вкъщи, защо не направят класовете по 15 деца, защо пак бляха цяло лято, защо зам министърката твърди всичко е ок
20
3
 
18
 
! Отговори
Аз да питам преди 3 години
30% от бъдещите първокласници не говорят Български език,родителите им също.След ДО тази година вече и 30%от второкласниците не го говорят.Там какво ще правим?
19
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много Ви моля, повече не го показвайте и не го споменавайте Деян Стаматов. Няма ли в страната нормални учители, или директори които не са с лява резба. Все пак за образованието говорим.
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да направят смесена система... който може да е онлайн, който няма възможност ... присъствено.
17
0
 
29
 
! Отговори
Dinko преди 3 години
""Това е резултат на няколко месеца максимално чистене и дезинфекция, която ще продължи и занапред."" Абе *** Стаматов, каква дезинфекция е размазване на смес от спирт за горене и препарат за стъкло веднъж дневно от леличката с парцала ? Герберскс мъжка калинка....
16
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уважаеми учители, никой не мисли за вас. Нито за лекарите, нито за образованите хора като цяло. В държава, управлявана от шофьор и охранител, е нормално плебейските маси да презират интелигенцията. Така че за учителите няма кой да мисли. Виж за т.нар. "бизнес" - ресторатньори, хотелиери, черноморски мутри, предприемачи и други професионални престъпници/безделници, чиято единствена дейност е да укриват данъци и осигуровки с цел покупка на новата це класа - те са наши хора. За тях може.
15
2
 
19
 
! Отговори
?? преди 3 години
Учениците да се връщат. Учителите не!За 1000лв бруто по добре да си търсят друга работа
14
0
 
28
 
! Отговори
Фалшива новина преди 3 години
Заглавие: Учениците могат спокойно да се върнат в клас, убедени са експертиНикъде в новината не прочетох мнение на експерти, не прочетох и за мнение на някой, че учениците могат спокойно да се върнат в клас.
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 9Този, който е на позиция не е казано, че е най- компетентния и че решението му е най- рационалното.
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 8Има много учители, които са извън системата. Досега учител се ставаше само с партийни протекции. Сега да се обърнат към тези учители, които чакаха пред заключените врати на Просветата. Ако искат да не се провали учебната година, ако искат да не подлагат на риск ученици и родители. Щом има пари за 30% увеличение на заплатите на администрацията, значи има пари и за учители. Ако трябва да ги назначат като лектори. Все ще намерят начин.
11
1
 
33
 
! Отговори
Не се двоумя преди 3 години
Ще се разболеят учителите. Тогава какво? Никой не мисли за тях.
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Накратко:Гответе се да бачкате от есента за редовни тестове всяка седмица. 600 лв месечни при едно дете.Социалните контакти и средата са скъпо удоволствие в смел и време.
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой за нищо вече не може да е спокоен. Свиквайте вече. Този който е на позиция, да определя правилата, той ще решава кой е най разумния компромис. Останалите умници не ги питат, и мнение не искат. Поне не извън форумите по компетентност.Който не му отърва да се спасява, по единично, на малки групи и т.н.
8
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе те сега не са платили на учителите лекторските часове и 2ри час на класа за периода март -юни, а кой ще плаща хем да караш присъствено часове и после и дистанционно за тези ученици, които ще са в къщи??? Или понеже само учителите не поискаха нищо от бате Б. и затова дай пак да работят за без пари! То и са бяха искали, кой ли щеше да ги чуе? Само за учениците се коментира. Абе учителите са стари и с много заболявания. Как ще стане? Кой ще замества??
7
2
 
21
 
! Отговори
?? преди 3 години
Виждам че за учителите не се говори Аре бе един двама умрели учители в училище няма грижи...За 1000лв ще останат да преподават само най-компетентните.
6
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А при болни родители детето ще може ли да посещава училище?При болни учители какво ще се прави? Има ли кой да ги замества? Или важното е децата да са в сградата и да се бутат в поРноградският транспорт без значение, че при наличие на заразен те стават контактни, както и родителите им.
5
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Освен децата с астма, има и с диабет.За тях какво измислиха тези некадърници? Вместо лятото да решават проблемите на дистанционното обучение, които са толкова много, те говорят небивалици.
4
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой ше плаща тестовете?При 120 лева за тест при положителен резултат в училище кой ще тества останалите ученици учители и т.н ?За семейство с две деца е достатъчно два пъти месечно да платят тестове и ще ядат кисело и после.