Обсъжда се следващата учебна година да започне от 10 септември

Янка Такева: Средната заплата на педагогическия персонал е 1774 лв.
31 яну 2021 17:45, Анисия Иванова
99
Обсъжда се следващата учебна година да започне от 10 септември
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

"Обсъжда се следващата учебна година да започне от 10 септември. Всеки директор може да покани родителите и да ги призове за това децата им да влязат оттогава в час. Идеята е да има една седмица повече за затвърждаване на материала чрез извънкласни и извънучилищни форми. Много директори са готови да направят това”. Това заяви председателят на Синдиката на българските учители – Янка Такева.

Още по темата

"Ще има удължаване на учебната година. Това е изключително важно. То ще бъде за децата и учениците, които имат затруднения при усвояването на материала. Според мен такова удължаване трябва да има за всички от 1-ви до 4-ти клас, защото така облекчаваме родителите да бъдат спокойни за 2 седмици през лятото”, каза още тя пред Нова тв.

По думите й има недостиг на учители в страната. „Той обаче, е като безработицата - трябва да се поддържа, за да може да има интерес и търсене на работни места. Около 1000 учители се търсят всяка година в системата и всяка година тя се комплектова с необходимия недостиг. Така че той може би е полезен”, коментира Такева.

„С увеличението на заплатите от 1 януари 2021 г. средната заплата на педагогическия персонал е 1774 лв., а на непедагогическия - 943 лв. В условията на пандемията не оставихме нито един човек на борсата", посочи тя.

Относно това защо някои учителите не искат да се ваксинират на този етап, Такева коментира, че от една страна, част от тях са по-педантични, а от друга - информационната кампания относто ваксинацията е закъсняла.

„Аз ще се ваксинирам”, категорична бе Такева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
44пенсионер-ветеран"който се уче, той ще сполучи - я вижте премиера и министрите, колко много са се учили!"И присъствено!
67
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"По обявите са макс 1000 лева и то след 20 години на минимална. Не знам откъде ги вади 1700 лева средна."Вероятно директорски, на педагози от службите в районните инспекции, ...знам ли
66
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Анонимен"Толквоа ли си мразиш децата или реално вярваш, че като ги набичат от 1ви септвмври до 15 юни на училище, ще стана некакви мног учени? А може и да си от тея, деот пита "Кой ше ни гледа децата?"Начален етап: ваканция от юни до 15.09.Само двамата родители сме. Нямаме толкова отпуска. Твърде дълго е и да го мъчим с нас на работа, да стоят тихи като наказани месец поне!По занимални парите са много,но не проблем. Неясно е какво правят с децата.Повече и по-къси ваканции е по-леко.
65
1
 
7
 
! Отговори
Хахахха преди 3 години
Ще започне на 9 септември. Ще видите!
64
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С увеличението на заплатите от 1 януари 2021 г. средната заплата на педагогическия персонал е 1774 лв., а на непедагогическия - 943 лв" казва тя.Средна - 1774.А на обикновените учители?
63
0
 
17
 
! Отговори
Обсъжда го преди 3 години
със себе си. А някои "вечни" присъствия в структурите на образованието, както и персонално нейното, не са ли за обсъждане? Аман от тия мумии!
62
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
3Фен на бай ТошоНаправо от 1 септември. В Западния концлагер почват на 1 септември, а вие нали искате да сте по толлерасти от тях. 1 септември и толкоз!"В източния също винаги са започвали на 1.09.
61
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
зашто ште ни намалиат ваканциата??????откаденакаде ве??????нестига че ни спряха моловете и кафетата а сега и ваканацията да питат.доло борисоф и стига с тоа измислен ковит
60
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Времето отдавна е показало . Учебната година започваше на 1 септември . Борбата за комата пречи на работата .
59
0
 
3
 
! Отговори
Човек преди 3 години
ВРЕМЕТО ЩЕ ПОКАЖЕ !!!!!
58
3
 
10
 
! Отговори
Готвят се... преди 3 години
... да вкарат даскалите в ковид-отделенията без предпазни средства, а даскалските синдикати се занимават с началото на следващата учебна година...Смех!
57
1
 
0
 
! Отговори
Ами... преди 3 години
... добре тогава. Знаеш.
56
0
 
9
 
! Отговори
до 59 от пенсионер-в преди 3 години
аз няма нужда да познавам, защото съм от тези дето ги обраха - влога ми беше в Първа Частна Банка в Долари, а след това като фалираха ми ги върнаха в инфлационни лева, които буквално като ги получих вече бяха само няколко долара в доларова равностойност!
55
2
 
7
 
! Отговори
не си мнго прав преди 3 години
До До пенсионер-ветеранЗнаеш ли как ограбиха пенсионерите и всички с някакви спестявани през периода 1995-1997? Познавах човек, чиито баща загуби всичките си спестявания тогава.
54
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До :Това са най-хубавите дни за море?Имаме избор от варианти. Дали морето на част от хората в определено време е най-приоритетното? Всеки ден правим избор. И трябва адекватно да знаем че правим такъв, за сметка на нещо друго.
53
6
 
6
 
! Отговори
Интернет генерация преди 3 години
Да се премине на онлайн обучение. Някой от 5 ти клас да преподава на 4 ти .. такава да е системата. Децата да си играят само на игрички на компа и само фейсбук приятелства да има.
52
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При постиянните блокади, по-добре да почне от 1-ви Август.Децата я имат, я нямат няколко седмици да си говорят с хора на тяхна възраст
51
2
 
10
 
! Отговори
до 48 преди 3 години
Какъв Комунизъм бе??!! 30 години, т.е. над 70% от трудовият ми стаж работих в Условията на Капитализъм и уж демокрация?! На тебе май ти си губи, че вече минаха 31 години от падането на Коминизмът в България! Няма да доживея да те видя тебе като си на мойте години! Има много пр0ст мат'рял или са платени на хранилката на (Г)рабиме (E)вропа (Р)ушиме (Б)ългария!!
50
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Революционно! 5 дни разлика. А бе тия работа ли нямат за да обсъждат такава безсмислица?
49
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди години напуснах синдиката заради Такева. Омръзнаха ми лъжите и. В системата на образованието съм от 1990г. Повече от нея никой не е лъгал в България. Напуснах синдиката защото тя излъга преди време, че ще се увеличат заплатите на учителите със 70лв. На мен лично ми се увеличи тогава с 3лв и 26ст. Никой не вярваше. Съседи месеци преди това ме срещаха в асансьора и казваха: Такева каза 70лв вдигат заплатите.Познати и приятели където ме видеха само за това питаха.Но аз получих 3.26лв.Лъжкиня!