Около 40% от учителите са ваксинирани срещу коронавируса

От МОН предвиждат активиране на кампанията
18
Около 40% от учителите са ваксинирани срещу коронавируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Виртуален отраслов съвет организира Министерството на образованието и науката, който беше председателстван от заместник-министър Мария Гайдарова, съобщи председателят на Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа" Юлиян Петров.

Още по темата

На отрасловия съвет е било обсъдено нивото на ваксиниране в образователната система и в момента има към 40 процента ваксинирани, работещи в образователни институции. От МОН предвиждат активиране на кампанията, включването на лидери и регионални срещи.

Председателят на Синдиката "Образование" д-р Юлиян Петров е заявил, че българските учители са важни за държавата и затова са били във втората "зона" за ваксиниране. Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" ще участва в започналата кампания за доброволно ваксиниране на учители и служители, работещи в образователните институции. Процентът на ваксинираните учители в ЕС е към 80 на сто, което е двойно повече от българските учители, където само едва 4 процента от училищата и 3 процента от детските градини имат постигнати над 70 на сто ваксинирани учители и служители.

Синдикатът "Образование" е настоял МОН да бъде водещо във ваксинационната кампания, а не да прехвърля само заповеди на директори на образователни институции. "Министърът на МОН, професор Денков, трябва лично да прави регулярни лични изявления за ваксините и с личния си пример да насърчи кампанията. Синдикалните лидери д-р Юлиян Петров и д.и.н. Янка Такева ще участват в кратки видеа относно ваксинирането, организирани от МОН", информира председателят на Синдиката "Образование".

Отрасловият съвет е приел да има два дни допълнителен платен отпуск за работещите в образователната система, които ще се ваксинират. Предложението на Синдиката "Образование" е било за пет дни платен годишен отпуск. Министерството на образованието и науката следва да подготви и организира подписването на анекс, информира Юлиян Петров.

По думите му, относно промени и синхронизиране на действащи наредби се е приело: да не се удължава учебната година със седмица/и за други дейности; в портфолиото да не се включват документи, а опис на такива; да се създаде нова работна група за синхронизиране на нормативните документите и за намаляване на административната тежест.

На отрасловия съвет за пореден път е била разгледана националната програма за профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти, във връзка с препоръките и съгласуване с Министерството на здравеопазването. От МОН са уверили, че вече корекциите са направени и скоро програмата ще действа, но не е била обвързана с конкретни срокове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Лекарите около 70% ваксинирани, учителите около 40% - малко е.
14
2
 
7
 
! Отговори
123456 преди 2 години
Пълни глупости - 40%ваксинирани учители! Лекарите - 20, учителите - 40!Ще задните Гьо - Белс по пропаганда!
13
5
 
7
 
! Отговори
До Делта идва преди 2 години
Пропусна да споменеш продавачите, шофьорите в ГТ и най-вече родителите, които ежедневно общуват с децата си - всички да се ваксинират! Само който няма деца и не работи, има право да откаже ваксинация. Ти може би си от последните?
12
3
 
2
 
! Отговори
Рептилите преди 2 години
Хахахах, има рептили разбира се, ама само в на някой мозъците като гледам. Продължавайте да ни забавлявате.
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви рептили бе! В кой филм си се сложил!
10
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на учителите, но още трябва да се ваксинират. Децата не са ваксинирани и ще ги изпозаразят.
9
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Част от плана на рептилите предвижда и унищожаване на образованието .Явно смисъла е буквален ,чрез физическо убиване на учителите чрез ваксини.Молете се за децата ни.
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А, то след 2 години по техния план трябва да са намалили и учениците. Нали и тях искат да инжектират сега.
7
3
 
18
 
! Отговори
Браво преди 2 години
И какво ще правим след две години без учители?
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Делта идва - безмозъчно тв-зомби, след делтата иде ламдата, след нея епсилоната, и така до края на света - ако не си загрял не знам как може да ти се помогне? И за всяко измислено вариантче - пак експериментални неработещи вредни ваксини ще искат да бодат на хората. Понеже щом не работят, решението е да се слагат повече дози. Даа
5
22
 
4
 
! Отговори
Делта идва преди 2 години
Само толкова, учители, доктори, чиновници и др. който работят с граждани и деца трябва задължително дасе ваксинират, който не иска чао.
4
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква е тая "кампания"? Който иска да се вакса, който не иска какво правим? Отивате да му опявате колко доброволно е всичко, ама все пак да си промени решението?
3
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ихаааааа "Виртуален отраслов съвет" - смятай какво нищоправене и лапане на държавни пари ще се случва на това място. Колко хора са назначени в тази животоспасяваща структура?
2
1
 
18
 
! Отговори
Националната преди 2 години
програма за профилактика и рехабилитация на педагогическите спе;иалисти скоро ще действа, но не е обвързана с конкретни срокове. Тате ще ми купи колело, ама друг път. Или пък разчитате на Ковид и ваксините да намалят популацията на учителите и да рехабилитирате останалите живи?
1
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е то какъв е смисълът да се ваксинират повече, след като при предните две вълни изкараха грипчето покрай учениците.