Колко ще струват частните уроци на родителите тази година?

Остава месец до матурите
14 май 2023 16:13, Нели Христова
23

Освен за баловете си, абитуриентите са в трескава подготовка и за държавните зрелостни изпити. Остава месец и до Националното външно оценяване за седмокласниците. Голяма част от тях не разчитат единствено на наученото в училище и прибягват до допълнителна подготовка.

Седмокласничките Симеона и Михаела прекарват почивните си дни в допълнителни уроци за предстоящото НВО.

"Частните уроци ми помагат доста в училище. Наваксвам материал и ме обогатяват", обясни Симеона.

"Материалът е по-лесен. Обясняват ми нещата много по-добре, отколкото в училище и ми помагат много", сподели Михаела пред Bulgaria ON AIR.

Най-притеснени са за втория модул от малката матура по математика, като разчитат на помощта на своя учител.

"Математиката винаги е била сравнително чужда за учениците, за съжаление. Тайната в преборването на втория модул е в повече практика и повече решаване на задачи", каза Симеон Радев, който преподава по предмета.

"Ако преди години децата в 7-и клас идваха лятото от 6-и за 7-и клас, за да се запознаят с нас, сега идват още в 5-и и 6-и клас на индивидуална подготовка", обясни своите впечатления Антоанета Ивановски, която е управител на образователния център.

Цената на обучение по български език и математика варира от 1500 до 2000 лева за двата предмета през цялата учебна година. В това се включват и пробните матури.

От образователния център са категорични, че подходът в допълнителните уроци трябва да бъде строго индивидуален спрямо потребностите на ученика и подчертават, че не заместват, а надграждат и затвърждават наученото в училище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
до 2 преди 11 месеца
Моя приятелка завърши медицина. Преди 15 години и две специалности има о т тогава. Когато кандидатствахме доста пари дадоха за уроци. Преди две години водих дъщеря си при нея на преглед. Тогава взимаше по 70 лв за преглед с продължителност 20-30 минути. Аз тогава взимах като учитъел по математика по 20 лв/астрономичен час, т. е от 7 до 10 пъти по-малко от нея. Сега взимам по 30 лв/ 60 минути. Масово колегите ми работят на тези цени.
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Учебните програми се пишат от "експертите", т.е. калинките в МОН. От тях зависи и по какви учебници ще учат децата. Хайде да спрем да обвиняваме за всичко учителите. Те са служители на МОН и преподават по учебната програма и по учебниците без значение дали им харесват или не.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Ванката Повечето "учители ",са неграмотни .
17
0
 
2
 
! Отговори
Баба Гица преди 11 месеца
На мен навремето списание Математика ми беше упражнението, както и безплатните кръжоци по математика, където решавайме задачи от по- високо ниво. Частните уроци бяха за деца, които не схващаха бързо, както и за подготовка за кандидат студентски изпити. Имахме и една съ-студентка, която беше влязла платено обучение и след края на първата година се отписа, кандидатства държавна поръчка и успя да се класира, като продължи директно втори курс с нас. Но тя държа изпит по български език и литература.
16
2
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 11 месеца
До Винаги е имало нужда...прав си,но би трябвало да уточниш:..-Имало е нужда от частни уроци,но САМО за деца,които не блестят с много ум ,трудно схващат за какво става дума и за това имат нужда от особено внимание...Имаше и "Помощни училища",в които имащите проблеми с паметта и разбирането,бяха записвани....СЕГА ВСИЧКИ деца-и умни и не чак толкова,ги ПРИНУДИХА да плакат луди пари за обучение,което би трябвало да получат в училище..Но както пееха НЛО:-"Бизнес,бизнес,ширпотреба"..
15
1
 
9
 
! Отговори
Юлия преди 11 месеца
Синът ми завърши с отличие университет в Германия.Това му беше мечта и затова в 12 клас отиде на частен урок по математика,един единствен път и каза -загубени пари и време,ако слушаш в час нещата стават.Та..така.Повредата може и да е във Вашия телевизор.
14
5
 
12
 
! Отговори
кораба преди 11 месеца
Някаква дива мода настъпи с тия частни уроци. Моето поколение не знае що е това "частни уроци", учехме в училище и всички сме грамотни. Това е някакъв сбъркан бизнес. Тогава какво правят даскалите в часовете? А реват за все по-големи заплати. Срам и безхаберие!
13
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
DO 2. Ами изкарва пари с акъла си. Не с мошенгии!
12
4
 
16
 
! Отговори
ПроСоТо преди 11 месеца
Ако "частните уроци" са НЕОБХОДИМОТО И ДОСТАТЪЧНО условие некой ученик да придобие знания и образование, възниква въпроса:..-ЗА КАКЪВЧЕП ТОГАВА СА УЧИЛИЩАТА ?!?!..И за какво ДАСКАЛИТЕ врякат за увеличение на заплатите им през има-нема шест месеца?
11
3
 
15
 
! Отговори
аз преди 11 месеца
а данъци върху тия частни уроци кога ? Айде стига с тая сива икономика - НАП да си свърши работата .
10
1
 
12
 
! Отговори
Св преди 11 месеца
Основната идея на НВО-то 9когато го въведоха) беше да се спре незакнната практика на частните уроци. А стана так че самото НВО предизвика още по ожесточено използването и набутването на недохранените "образователи" с постоянно понижаващи се резултати. Миналата година са завършили средно образование 35К ученици, при постъпил набор 59К ... Проблем?
9
8
 
18
 
! Отговори
От хората преди 11 месеца
Срам за българското образование. Какви са тези частни уроци.За това ли реваха толкова за заплати и пак им са малко на учителите. Нямат достойнство, след като не учат децата,а ги карат да вземат частни уроци. Но,вината е другаде.
8
6
 
16
 
! Отговори
Винаги е имало нужда преди 11 месеца
от частни учители. Завърших гимназия преди 40 г., но и тогава ходехме на частни уроци. Причините са 2. Получаваш много по-добра подготовка, ако учителят се съобразява само с теб, а не с още 20-30 ученика, половината от които са кeлeши и не знаят защо са в училище. И също има разлика, ако родителите ти плащат за уроците - не върви да се гавриш с учителя, докато се опитва да ти налее нещо в главата, защото веднага ще те прати вкъщи да си учиш сам. Така че не плюйте по учителите, вижте децата си.
7
2
 
13
 
! Отговори
За пример преди 11 месеца
Моите баба и дядо са възрастни хора, баба е на 79, а дядо на 84. Пенсионери са, бивши учители, баба беше по български език и литература, а дядо по история. И двамата се занимават с частни уроци, НО ВЗИМАТ ПО 20 ЛВ. И ТО ЗА ДВА АСТРОНОМИЧЕСКИ ЧАСА! Дядо вече не дава, щото е малко зле вече с паметта, но баба си продължава да преподава на ученици, сега вече и БЕЗПЛАТНО. Но на тая възраст казва, че сегашните ученици са абсолютна трагедия, идват 12-окласници на уроци по литература, а не сричат
6
3
 
10
 
! Отговори
Запозната преди 11 месеца
Мнооого трудно се намира свестен учител. Проблемът със занималните, е че никаква работа не вършат за парите, които взимат. Назначават некадърници за да има по-голям марж на печалбата. Кадърните учители нямат нужда от посредници и родителите сами си ги намират и се вместват в графика им. Това дето е в занималня не са кадърните учители
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ами средно около 25-30лв. на час. В София е по скъпо. Има също значение и дали учителя ходи на адрес или учениците ходят при учителя.
4
13
 
19
 
! Отговори
Бено преди 11 месеца
А учителите непрекъснато претендират за по-високи заплати. И за доходите си от частните уроци не плащат данъци.
3
3
 
19
 
! Отговори
Ванката преди 11 месеца
Като ги мързи да учат, ще плащат за частни уроци. Всички изпити са върху изучаван материал.
2
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Моята приятелка е учителка по химия. Взима по 60 лв. на час за урок. Подготвя ученици за матура по химия и за кандидат-студентския изпит по химия в медицинските университети. Луди пари изкарва от тия частни уроци. По 10 ученика има, това са средно по 1000 лв. на седмица, та и повече.
1
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Щом им трябват частни уроци значи училището нещо не си върши работата