Учебни часове от 7.30? Лоша идея, децата имат нужда от повече сън

Лекар: Сънят е от фундаментално значение за учебния процес
20 сеп 2023 15:09, Анисия Иванова
49
Учебни часове от 7.30? Лоша идея, децата имат нужда от повече сън
Снимка: БГНЕС

В официално становище до МОН от Националната мрежа за децата (НМД) възразяват срещу изместването на началото на сутрешните учебни занятия от 07.30 часа сутринта.

"Нямаме ясен отговор защо министерството прави това. Досега в наредбата фигурираше, че часовете да започват не по-рано от 08.00 часа, по изключение от 07.30. Сега това, което се промени, е, че те започват не по-рано от 07.30, което обаче прави седем и половина не изключение, не го прави и правило. Защо тогава министерството толкова дължи да промени тази наредба? Министерството казва, че това е възможност. Обяснението е, че това се дължи най-вероятно на все още големия брой училища на две смени. Но това е проблем на общинските политики и много отдавнашен ангажимент, все още неизпълнен – всички училища да преминат на едносменен режим", заяви Пламена Николова от НМД.

Единственото възможно решение е процесите по преминаване към едносменен режим в най-големите общини и училища да бъдат ускорени, смята тя.

В около 250 училища в страната са останали на двусменен режим, но това най-вероятно са най-големите училища – с над 1000 ученици. Това съответно означава, че голям процент от децата са засегнати, коментира Николова. Според нея "няма полезно решение от страна на родителите", защото заради двусменния режим децата нямат много свободно време.

"Сънят в училищна възраст е от фундаментално значение за учебния процес и това да се неглижира е, меко казано, глупаво", каза в интервю за БНР д-р Петър Чипев, специалист по медицина на съня.

"Това означава директно недоспиване и сънливост. Особено за хората в тийнейджърска възраст. Изглежда се недоглежда, че по-младите хора имат нужда от повече сън", категоричен е той.

Предвид социалния живот на тийнейджърите, е невъзможно те да лягат в 22.00 часа. При тях има и забавена фаза на заспиване, очерта физиологични особености на проблема д-р Чипев. По думите му, дори да сложим един тийнейджър да спи в 22.00 часа, той няма да заспи в близките час - час и половина.

Петър Чипев определи като "лоша идея на управляващите да изместят часовете в 7.30" и даде пример - в някои щати в САЩ обучението започва в 08.30, дори в 09.00 часа.

При децата недоспиването рядко може да доведе до нещо по-сериозно от сънливост и пропуснати занятия. Сънливостта осакатява до голяма степен тийнейджърите в социален план, но не влияе в такава степен, както при възрастните може да повлияе върху различни физиологични процеси, посочи още специалистът по медицина на съня.

Д-р Чипев отбеляза и това, че за да е едно дете на училище в 07.30, това автоматично означава и по-ранно ставане на родителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
0
 
! Отговори
До 44 ЯБАДабаду преди 7 месеца
Вие -едно време -такива ли чанти, като сегашните , носехте? И с толкова ли учебници и помагала? Изобщо - разликата от едно време до настоящето - как я измервате?
46
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Спомням си, че първите часове спях, защото мозъкът ми още не се беше събудил. Случвало ми се е да ми се карат учители, но и да се карат и да не се карат, като ми се спи, ми се спи и това е.
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Яс не моа стана толкова рано нощно време, жената до става.
44
8
 
11
 
! Отговори
ябадабаду преди 7 месеца
Стига сте ги дундуркали децата,раниците им били тежки,рано ставали,ние не сме ходили на училище не знаем какво беше,имахме уважение и страхопочитание към учителите , а сега мани
43
0
 
0
 
! Отговори
edin...ot преди 7 месеца
За да има консенсус да се направи референдум от мон ,което предложение надделее да се прилага !!!!
42
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Най- добре е да прехвърлите грижите за децата си на някой друг. Вие само създайте правилата и следете дали ги изпълняват. Иначе като чета, проблема е, не че децата ще стават рано, а вие няма да се наспивате. Дреме ви за децата ви. Затова се трепят по улиците с коли, закупени от вас грижовните...
41
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Моля, родители под 40 г. да не дават мнения по този въпрос! Всички останали ще ме разберат защо.
40
6
 
12
 
! Отговори
анонимна преди 7 месеца
За мен ранното ставане е най-идиотското нещо, което е измисляно от хора. Сега на който му харесва, да си става, но не и да го налагат на всички. Сега започвам работа от 9:30 или даже 10, но заради детето трябва да ставам в 6:30-7:00 и цял ден съм като ***. Ако се наспя до 9 - всичко е съвсем различно. А за децата не знам как издържат, хем рано стават, хем после десет часа в училище - визирам тези, които са на занималня. За съжаление са.
39
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако питате мен, часовете трябва да започват не по-рано от 10! Точно тогава децата ще са се наспали и закусили нормално и няма да го има този стрес при ставането в 6 часа, както беше при нас в 1ви клас. Понякога не ми стигаше време за закуска. Това са ученици, не са войници.
38
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Може направо в 4 часа сутринта да започват училище. Едно време пра-бабите в 4 са ставали да нахранят животните и е започвал трудовият ден.
37
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Само така. Ред и дисциплина трябва.
36
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ставането рано може само да е от полза.
35
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен 11 преди 7 месеца
Къде са заплатажиите,от агенцията за закрила на детето,може ли едно дете не навършило 7 г.да бъде измъчвано с ранно ставане,поне първокласнициге пощадени.
34
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Повечето деца не живеят в блока до училищщето, а пътуват поне час, някои и повече, пътуват с автобус, влак, метро. И до спирката сигурно не живеят. Значи трябва да станат в четри часа, барабар с цялото семейство, тоалет, обличане, закуска, кутията за храна, шишето с вода.... и айде...
33
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А е кой то ходи на даскало толкова рано!
32
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Е това пък със струпването на автомобили пред входовете на училищата не го разбирам!? Абе оставете децата си на мира, бе! Нека се наиграят, нека се налудуват. После болни били, апатични били. Ами дайте им възможност да се изпотят малко от игра. От урок на урок и накрая гърбав патарок. Нека се сбият, нека паднат и си обелят коленете. Защо им отнемате най-хубавото? Дайте им тяхната си свобода. Виснали пред училищата сакън да не падне на мама гургулика!
31
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Толкова рано започване е пълен садизъм за децата. Никога през живота ми не се е налагало да ставам редовно толкова рано от както завърших училище.
30
2
 
7
 
! Отговори
До Защо преди 7 месеца
Те и в момента са от 8, а доста фирми са с плаващо работно време.Аз като го закарам в 7.3, поле нали пак трябва да отида на работа в 9.
29
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Че на кой му трябват учени хора? Въпроса е да се появяват в училище по някое време. Родителите на повечето деца си знаят, че са подготвени поне за шестица. Плюс това учителите не са достатъчно компетентни да учат децата ни. Родителите са къде къде по умни. Даже са готови да се справят с проблемните ученици за нула време, ама сега са много заети, друг път. Та така - не е задължително да ходят в час, че да завършат дори и вишо! Мама и тате ще я свършат баш как си требе!
28
4
 
11
 
! Отговори
До Анонимен 25 преди 7 месеца
Едно време ходих с магаре на училище- нека забраним колите и да се върнем в 18-ти вк.Майната и на науката и нововъведенията .Важното е, че Гошко от Каспичан е ставал в 6 и цялата образователна система трябва да се съобрази с него.Гошко сега е велик стругар понеже постоянно спеше в час. Браво Гоше.