Пускането на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" ще отнеме месец

Чл. 36 от Договора за членство в ЕС предвижда при аварийни ситуации да предприемем защитни мерки
6 яну 2009 16:56, Златко Желев
79
Пускането на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" ще отнеме месец
Турбогенераторът на 4-и блок в АЕЦ "Козлодуй". Снимка: Булфото

Ако постъпи искане за промяна на лицензите на блокове 3 и 4 на АЕЦ "Козлодуй", Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) ще го разгледа максимално конструктивно, при спазване на всички изисквания за безопасност, коментира председателят на АЯР Сергей Цочев.

Според него минималният срок, в който могат да бъдат включени отново двата блока, е един месец.

"Това, колко бързо може да стане пускането на блоковете, зависи от АЕЦ "Козлодуй", а колкото до самите блокове - те са в добро състояние", заяви той.

Двата блока имаха лицензи за експлоатация съответно до 2011 и 2013 г. и тяхната безопасност беше обоснована в тези срокове, посочи председателят на АЯР.

"За да се включат отново двата реактора, трябва да се поиска промяна на сегашния лиценз и да се предприемат действия по подготовка на блоковете за предстоящо пускане", добави той.

Преди това трябва да има правителствено решение за промяна на лиценза на блоковете, каза Цочев.

"Техническата работа по подготовка на реакторите за повторно пускане включва обосноваване на активната зона и зареждане със съответното гориво, контрол на тръбопроводите и пълни изпитания на съоръженията", посочи Сергей Цочев.

Темата за повторното пускане на реакторите стана особено актуална след разразилата се газова криза у нас и имайки предвид често коментирания чл. 36 от Договора* за присъединяване на България към ЕС, който е напълно приложим към настоящата аварийна ситуация, коментират експертите.

ЕС все още не е официално уведомен от българските власти за отваряне на спрян реактор в АЕЦ "Козлодуй" в отговор на газовата криза в България, обяви говорителят на еврокомисаря по енергетиката Андрис Пиебалгс.

Феран Тарделяс съобщи, че чешкото председателство на ЕС свиква в петък среща на Газовата координационна група към Европейската комисия.

Групата, в която влизат представители на всички страни в Европейския съюз и на газовата индустрия, ще обсъди създалото се положение, инициативите на националните власти за преодоляване на трудностите, както и възможно задействане на т.нар. "механизъм за солидарност".

Този механизъм може да бъде задействан в случай на тежки проблеми в Европейския съюз при използването на газа като енергиен източник.

Междувременно стана ясно, че  "Газпром" е готов по всяко време да възобнови преговорите с "Нафтогаз“, заяви говорителят на руския газов гигант Сергей Куприянов.

По-рано ръководителят на украинската компания "Нафтогаз" Олег Дубин заяви, че ще лети на 8 януари в Москва, за да се срещна с ръководителя на "Газпром" Алексей Милер.

"Изявлението за намерение да се продължат преговорите едва на 8 януари ни учудва. Ние сме готови да започнем преговори по всяко време“, каза той, цитиран от агенция "Новости".

Чехия, която през тази година е ротационен председател на ЕС, и Еврокомисията определиха като "абсолютно неприемливи" съкращаването на доставките на газ към Европа заради руско-украинския конфликт.

Двете страни се призовават незабавно да седнат на масата за преговори и да решат проблема.

---------------------------------------------------------------------------------
*Член 36

1. Ако до края на период от не повече от три години след присъединяването, възникнат сериозни и трайни затруднения, в който и да е сектор на икономиката или затруднения, които могат да причинят сериозно влошаване на икономическата ситуация в дадена област, България или Румъния могат да поискат разрешение да предприемат защитни мерки, за да възстановят положението и да адаптират засегнатия сектор към икономиката на вътрешния пазар.

При същите обстоятелства всяка настояща държава членка може да поиска разрешение да вземе защитни мерки по отношение на България, Румъния или и на двете държави едновременно.

2. При поискване от засегнатата държава Комисията, посредством ускорена процедура, приема европейски регламенти и решения за установяване на защитни мерки, които счита за необходими, като уточнява реда и условията, при които те ще влизат в действие.

В случай на сериозни икономически затруднения и при изрично поискване от засегнатата държава членка Комисията действа в рамките на пет работни дни от получаване на искането, придружено от съответната информация в негова подкрепа. Така приетите мерки се прилагат незабавно, като се отчитат интересите на всички засегнати страни, но без да се предвижда осъществяването на граничен контрол.

Всичко за кризата с газа


79
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
0
 
! Отговори
преди 12 години
Очевидно е, че КОМУНИСТИТЕ искат да ни оставят не само без хляб, но и да ни изкарат от EU (за които привилегии толкова чакахме) и да ни вкарат на 3-во ниво в Съветската сфера на влияние - Няма др. държава, който да се е "оставила" в "милостивите ръце" на др. държава с всичките си ресурси - газ и нефт - 2 нива.Сега - вече можем да преминем и с тока към "нашите братя-спасители" и да им го "турим" на европейците???!!!??Халал да ви е!
77
0
 
0
 
! Отговори
Читател преди 12 години
Иаглежда, че французите освен на царя и Надето (наградени с най- високия френски орден), плащат и на простаците от форума, които в съюз с дявола ще влезят само и само да видят как се срива държавата им.
76
0
 
0
 
! Отговори
06x7 преди 12 години
могат да бъдат пуснати след месец най-малко, след месец ще сме забравили за газовота кризаПърван Гошков мълча, мълча и се обади видимо доволен, че се отмества общественото внимание от крадливото му творение!
75
0
 
0
 
! Отговори
преди 12 години
Първо. България има достатъчно свободни мощности за да задоволи дори увеличеното търсене. Много далече сме от максимума на производството на ток. 3ти и 4ти блок няма да решът никой от проблемите в момента.Второ. 3ти и 4ти блок никога не са се избивали в смисъла на "връщане на инвестицията" защото са строени с народни пари и в цената на тока им никога не е било включени върщането на пъровначалната инвестиция.Трето. Ако искаш печалба пусни един истински отит на АЕЦ"козлодуй" и обръчите от фирми около него (къде купуват балончета по 50 лв парчето, тениски по 150 лв и т.н. за коледните партита и т.н.) и да видиш колко се краде от този АЕЦ.Четвърто. Не се лови на тоя ефтин популизъм, моля те.
74
0
 
0
 
! Отговори
ciklopat преди 12 години
За мрънкалниците и ефекта от пускане на 3и4 блок-АКО ситуацията се сговни още,нали няма да стоите на студено и ще си пуснете ел.печки и прочее,нали всички с парно на газ ще консумират ток,ама ток в един момент нанайси,с танкер от САЩ нема да дойде...А и страните около нас са се озъбили в този момент за газ ...,ама излишъци от ел. енергия в средата на януари при липса на газ...-забравете.Ми я си представете една лека аварийка в някой от блоковете(желязо е,дет са вика,троши се ) и хоп-някой от блоковете на АЕЦ отпадне...И кво правим,питам аз тогава?Всеки се спасява поединично.А старите блокове на АЕЦ си бачкат само на печалба,те отдавна са се изплатили.И в тяхното допълнително обезопасяване са налети стотици милиони...
73
0
 
0
 
! Отговори
преди 12 години
Иван Костов е виновен. Да му е честит именния ден.
72
0
 
0
 
! Отговори
Mqy преди 12 години
Towa w Chernobil e choweshka greshka, a ne greshka w aparatyrata..mojesh da spish spokoino :)
71
0
 
0
 
! Отговори
Лендис преди 12 години
Могат ли току - така да се пускат и спират атомните реактори? Да не стане като Чернобил? Защото политиците първи ще си бият камшика с правителствените самолети, а българският народ ще изкупва грешките им. Снощи по новините президента гъкаше и мъкаше и настояваше да се пуснат реакторите на 3 - ти и 4 -ти блок. Това да не е трамбай да го палиш и да тръгне:). ПОне да се видят от страни какво прадставляват.Лек ден на всички
70
0
 
0
 
! Отговори
GB преди 12 години
Президентчето от Сирищник отново се изцепи по селски! Да пуснем отново "Козлодуй"! Казва го сега?! Ами дори и да ни разрешат това ше отнеме не по-малко от 2 месеца! Ами тя дотогава зимата ще свърши и хората ще са измрели от студ и глад вече! Освен това какво решава с това проблемите на промишлеността?! Ами газта е СУРОВИНА при производството на торове пластмаси и т.н. не само източник на енергия. Електричеството не е суровина, а само енергия! Първанов акъл-Руско- акъл! 14.01.2009! Вън *** от управлението!
69
0
 
0
 
! Отговори
Митко преди 12 години
Този коментар е най-вече като отговор на Ники (понастоящем номер 66).1. Ако си мислиш, че е толкова лесно да натиснеш Русия, ходи я натисни ти. Аз доколкото знам, в момента ако Русия иска цяла Европа ще й цунка г...2. Членството ни в ЕС е много по-ценно за ЕС от колкото за нас и определено не смятам, че и без разрешение от Европейската Комисия да пуснем АЕЦ-а пак няма да си рискуваме членството. Дори и ние самите да пожелаем да излезнем от ЕС няма да ни пуснат!По другите две точки нямам коментар. Да, виновни сме си ние, че ги спряхме макар и да са годни за още поне 4 години. И да, кофти е, че пак ще зависим от руско гориво. Не заради самата Русия, ами защото е хубаво да имаш различни източници... както и с газа.
68
0
 
0
 
! Отговори
фантом преди 12 години
Абе глупендер,Ти от небето ли падаш? Не разбра ли, че доставките на газ от Русия не са намалели, а е спряно транзитирането им от Украйна !?Баси ***....
67
0
 
0
 
! Отговори
Ники преди 12 години
Гоце е !
66
0
 
0
 
! Отговори
ники преди 12 години
Гоце е ! Това имах предвид.
65
0
 
0
 
! Отговори
Ники преди 12 години
Нищо против ядрената енергия за мирни цели, но:1. Каква по дяволите е връзката между факта, че Русия не изпълнява договора си за доставка на газ с България и пускането на 3 и 4 блок? Защо вместо да търсим сметка на Русия веднага искаме от ЕС пускането на блоковете?2. Не си струва заради пускането на 3 и 4 блок да рискуваме членството в ЕС. Членството в ЕС е много по-ценно. 3. Ако приемем, че блоковете са затворени неправилно то това е резултата от некадърност и/или грешки на нашите политици. Никой освен нас не е виновен за това спиране. Тъпо е да искаме пускане на блоковете при положение, че преди подписвано на въпросните договори нито политиците, нито гражданите са си мръднали пръста за да запазят блоковете.4. Централата в Белене ще се строи с руски реактори и ще ползва руско гориво ха сети се дали българската ядрена енергетика няма да е зависима от Русия. Нещо повече държавата ще се задължи да изкупува тока от Белене на определена цена за един доста дълъг период от време. И естествено пак държавата ще даде гаранции за проекта т.е ако Белене се окаже неефективна ние (включително ти господин специалисте по ядрена енергия) ще плащаме. Не искам ядрената централа, която ни прави по-зависими от Русия.П.П Казах ли, че Гоце е ?П.П.П Даването на съвети без да ти ги искат говори за лошо възпитание!
64
0
 
0
 
! Отговори
Nerealen преди 12 години
Ако Станишев има малко ум в главата си и иска са кара втори мандат трябва незабавно да пусне 3 и 4 блок. Иначе ще покаже, че се е наял и не го интересува нищо!!!!
63
0
 
0
 
! Отговори
преди 12 години
да поставят в парламента ветрови генератордепутатите квито са духачи че гопръснат от производство на токможе и Козлодуй да надминат
62
0
 
0
 
! Отговори
?? преди 12 години
връзката с главният мозък нещо ?!?!?! какво ти е виновен ЕС не разбрах... *** малък, ти не си живял вероятно по виденовата криза за да разбереш какво е комунистическо управление
61
0
 
0
 
! Отговори
Умини сме преди 12 години
Здравейте циркаджии! ЕВРОидиотизмите продължават!
60
0
 
0
 
! Отговори
112 преди 12 години
АУ а спират и тока (виж БТВ)! А седераските *** не искат и АЕЦ! ЦИРК! КостоФ-Ф-Ф! А АТАКА пуска и 1и2 блок! ЦИРК!
59
0
 
0
 
! Отговори
#57 преди 12 години
pak si za rugane :)