Отказваме се от ракията със закон?

Забраняват синтетичния спирт в алкохолните напитки
Обновена: 20 окт 2011 07:13 | 20 окт 2011 07:00,
126
Отказваме се от ракията със закон?
Снимка: Архив Булфото

България се отказва със закон от ракията. Грозданката и мастиката вече няма да са запазени марки на страната ни, пише „Стандарт“.

Под това име у нас ще могат да се продават гроздови и плодови алкохолни напитки от цял свят. Това е записано в проектозакона за виното и спиртните напитки.

В момента по закон ракията и мастиката на пазара трябва да са произведени в България, а след промените ще можем да си купим направени в Сърбия, Македония или произволна страна от ЕС.

Коментарът на бранша: промяната е наложителна, защото не може с национален закон да ограничаваме другите държави да произвеждат ракия или мастика.

Това обаче не означавало, че се отказваме да защитим гроздовата ракия като традиционно българска напитка в Брюксел, уточнява Бранимир Ботев от браншовата организация на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки пред изданието.

Още по темата

Според промените, водката, ромът и текилата вече няма да съдържат синтетичен спирт, а ще могат да се правят само от ферментирала ръж, картофи или други земеделски продукти. 

Друга промяна в проектозакона е нова санкция за питиетата менте. Глоба от 3000 лв. до 30 000 бона ще отнасят търговците на ракии и вина на черно, пише в. "Монитор".

Законът забранява изрично продажбата на наливни алкохолни напитки, които не са бутилирани и етикетирани от вписани в регистъра производители.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
9
 
! Отговори
до Атанасова преди 12 години
Бъркаш напитката мастика със смолата мастиХа от остров Хио.При производството на напитката мастика се ползува анасоново масло,такова в различно съотношение се ползува и в турската раки и в гръцкото узо и във френския рикар...Смолата мастиха има приложение във фармацията и козметиката.
82
11
 
19
 
! Отговори
до всички ракаджии преди 12 години
Ако изберем сега пак ГЕРБ рискуваме да си върнем тоталитаризма и да ни управляват за още 50 години
81
1
 
41
 
! Отговори
До 40 преди 12 години
Ела,ела изкарай 2-3 седмици в Слънчев бряг,да видиш нормалните европейци-скандинавци,германци,англичани,ирландци как льокат,като невидели.Падат от тераси,давят се,не могат да ходят.Преди няколко години двойка норвежци си забравиха децата в Сл.Бряг,а вече бяха на летището да си пътуват за Осло бяха пияни като г...ве,добре че се усети стюардесата ни.Така че не ми ги хвали.Навсякъде има нормални и ненормални хора.
80
0
 
17
 
! Отговори
t666 преди 12 години
до Танкиста:Евала! А още по-добре и да си я свари човек сам, стига да има матр`ял ! :-)
79
0
 
11
 
! Отговори
?! преди 12 години
75е толкова ли нямаш някой познат майстор, че купуваш Пещерска
78
0
 
7
 
! Отговори
Гошко преди 12 години
Толкова труд се хвърли да ни признаят за създатели на ракия, правиха се някакви странни открития, и накрая да вземем да се отказваме от ракийчицата... срамота!
77
0
 
4
 
! Отговори
майорски преди 12 години
Незнам дали това за мастиката и Гърция дали е вярно....в Турция масовото алкохолно питие е Раки което е мастика ...и турците си го произвеждат ..
76
0
 
10
 
! Отговори
до 71 преди 12 години
тати произвежда еликсир, ама вземи хвани занаята, че тати до едно време ще може - после ти трябва да му радваш душата :)хай наздраве! и кътайте като зеница българското :)
75
0
 
17
 
! Отговори
ew преди 12 години
Да ви е.ба заглавията скапани. Абсолютни нещастници сте.
74
3
 
25
 
! Отговори
Атанасова преди 12 години
Мастиката е запазена марка на Гърция и други страни нямат право да произвеждат напитка с това име. А защо трябва да се отказваме от нещо, което си е наше? За да могат вносителите на алкохол да си разширят далаверата? Явно има изход, но не по техния начин.
73
0
 
18
 
! Отговори
до 40 преди 12 години
"нормалният европеец", "възпитание", "интелект"...знаех си аз, че по нашите курорти само ненормалните, невъзпитаните и *** туристи идват и не докато пресушат дамаджаната, ами се свинят доде влязат в бъчвата. после два дена мучене и нечленоразделни звуци, не знаят на кой свят се намират
72
0
 
6
 
! Отговори
Ивана преди 12 години
Имали в менюто ви водка с кюфтета?
71
0
 
34
 
! Отговори
ТАНКИСТ преди 12 години
Поредния монопол ... предпочитам да си купя ракия от някои Дядо като този на снимката отлколкото от Бг Вимпрома !
70
1
 
29
 
! Отговори
baj hoj преди 12 години
Боли ме фара за това кой от какво ще се отказва. На тати казана на село у зимника произвежда без лиценз и без акциз и не ми пука какви ментета пие Сулю и Пулю
69
0
 
1
 
! Отговори
аз_скелета преди 12 години
до 66а какво друго да прави човек като гледа каква ни е държавата?
68
0
 
25
 
! Отговори
до 39 и 40 преди 12 години
"Нормалния европеец" като дойде в България стой и му гледай сеира. Доста такива европейци съм виждала, които като седнат тук на масата и видят ниските цени на алкохола се наливат като ***, не межеш после да ги изкараш от кръчмата. Българина като седне в ресторанта пие 1-2 ракии със салата става и си тръгва. Кой точно се ***, а? Културата и на хранене и на пиене са ни доста по-високи, самочувствието ни го няма.
67
1
 
5
 
! Отговори
М.К.Р. преди 12 години
Е за това не могат да ни спрът с закон или без закон.Ще си пием ракията и това си е. НАЗДРАВЕ!!!!
66
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
е голямо чудо, ще пием каквото има какво толкова се карате :) а най-добре и без алкохол :)
65
5
 
10
 
! Отговори
nue преди 12 години
Време е да се ограничи употребата на алкохол в България. Пие се ужастно много и от рано, а това е деградивно и вредно за здравето.
64
1
 
10
 
! Отговори
аз_скелета преди 12 години
писача на статията знае ли колко са 30 000 бона???