Отказваме се от ракията със закон?

Забраняват синтетичния спирт в алкохолните напитки
Обновена: 20 окт 2011 07:13 | 20 окт 2011 07:00,
126
Отказваме се от ракията със закон?
Снимка: Архив Булфото

България се отказва със закон от ракията. Грозданката и мастиката вече няма да са запазени марки на страната ни, пише „Стандарт“.

Под това име у нас ще могат да се продават гроздови и плодови алкохолни напитки от цял свят. Това е записано в проектозакона за виното и спиртните напитки.

В момента по закон ракията и мастиката на пазара трябва да са произведени в България, а след промените ще можем да си купим направени в Сърбия, Македония или произволна страна от ЕС.

Коментарът на бранша: промяната е наложителна, защото не може с национален закон да ограничаваме другите държави да произвеждат ракия или мастика.

Това обаче не означавало, че се отказваме да защитим гроздовата ракия като традиционно българска напитка в Брюксел, уточнява Бранимир Ботев от браншовата организация на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки пред изданието.

Още по темата

Според промените, водката, ромът и текилата вече няма да съдържат синтетичен спирт, а ще могат да се правят само от ферментирала ръж, картофи или други земеделски продукти. 

Друга промяна в проектозакона е нова санкция за питиетата менте. Глоба от 3000 лв. до 30 000 бона ще отнасят търговците на ракии и вина на черно, пише в. "Монитор".

Законът забранява изрично продажбата на наливни алкохолни напитки, които не са бутилирани и етикетирани от вписани в регистъра производители.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
1
 
3
 
! Отговори
до 102 преди 12 години
турско, ама от арабско-персийско-индийски, като арабското кафе и кючека"раки" при забранен в ислямския свят алкохол? за виното се знае, че е на траките, които били известни и с най-добрата си пшеница. първо го ползвали за боговете при жертвоприношения, после за масова употреба
102
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За тоталитаризмът - има само един един вид добър тоталитаризъм - Монархията.Не случайно имено монархическите държави в световната история са били най-силни и най-много съществуващи.Всички други тоталитарни - комунизъм, фашизъм, са продължавали много малко, което значи, че са слаби.
101
5
 
5
 
! Отговори
Томас преди 12 години
102Кое точно не разбра? Отказваме се да стимулираме и пазим родно производство, и допускаме чужди продукти тук, което довежда до спад на качеството и повишение на цените. Сиренето ли е сирене или млякото мляко или колбасите съдържат месо - но цените им са повишени няколко пъти. Същото ще стане и с вносната ракия. Да не мислиш, че ще е нещо различно? Като си произвеждат чужденците ракия - хубаво, нека си произвеждат и да си я продават, но в техните държави. Трябва не само ракията трябва да се забрани да се продават на Българска територия чужди сирена, млека, кашкавали, салами защо са ни??? Имаме прекрасни условия и за производство на суровината за тия продукти и за самите продукти, но нямаме свестни хора.
100
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Томсън, какво имаш пред вид? Ние не се отказваме от ракията, къде прочете, че се отказваме? Просто се признава един 100% факт, че и други освен нас правят ракия. А и в крайна сметка, ракията не е българско изобретение, ракията са започнали да я произвеждат по времето, когато всички сме били поданици на Османската империя и самото име "ракия" е турско.
99
0
 
2
 
! Отговори
dancho82 преди 12 години
abe zabranete alkohola na cqlo i gotovo!!
98
0
 
3
 
! Отговори
еко72 преди 12 години
А за ментетата това трябваше да го направят преди Киро да стане цар.
97
0
 
2
 
! Отговори
eko72 преди 12 години
Това е друг способ да вдигнат цените на алкохола!
96
2
 
19
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Това е част от опитите за унищожение на държавата ни и народа ни - алчните политици се отказаха от Българската земя, като позволиха на чужденци да я купуват, отказаха се от много бг заводи, отказаха се от Българското земеделие и животновъдство и сега ядем световните *** - защо да не се откажат и от ракията - те нямат морал нито любов към България. Целта им е да ни вкарат в един общ тюрлюгювеч, без народи, без държави, без вяра и ценности - в една световна диктатура на корпорациите. Но времето, което им остава на световните престъпници е малко.
95
1
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 12 години
Само да ви обърна внимание, аматьори, че ракията не се вари, а се ПЕЧЕ.
94
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Там, където има тоталитаризъм, хората затъпяват и си пропиляват живота.Досега не е имало изключение от това правило.
93
1
 
11
 
! Отговори
Ал Кохолик до 76 преди 12 години
Мастиката е българско питие. "Узо"-то е гръцко. На никоя гръцка бутилка няма да видиш надпис "мастика". Това че си приличат е вярно но също така се и отличават. Узото е по-малко алкохолно (37,5 % или 40%) за разлика от мастиката (47%). И това че гръцкото "Узо" е по известно не значи че е запазена марка. Колкото до статияте дреме ми - важното е да не забранят домошарката (каквито идеи имаха преди години).
92
1
 
12
 
! Отговори
,,, преди 12 години
Аз не пия ракия,но като го гледам този дядо на снимката с тази кана....почва да ми се допива...:)Сещам се като дете как ходех с дядо ми да варим ракия в селския казан и как той и други негови приятели ми разправяха разни истории от младините си.Хубави времена бяха-мизерни,но хубави!Иначе този закон е голяма ...игра...!Чудя се дали ако сваря боб и поканя приятел в нас да обядва(или му занеса в тях)някой може да ме глоби за това...Политиците са ни много сле пичове-ама МНОГО!!!
91
6
 
11
 
! Отговори
аз преди 12 години
там където има тоталитаризъм няма неграмотни,няма безработни..престъпноста е сведена до минимум и улиците са сигурни !!!!!!тая държава ще я оправи само МНОГО МНОГО ТОТАЛТАРИЗЪМвсичко останало са общи мазни ПРАЗНИ приказки(в стил Меглена Кунева)
90
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не искаме богатство,не искаме пари,а искаме РАКИЯ НА СТАРИТЕ ЦЕНИ!
89
6
 
8
 
! Отговори
аз преди 12 години
точно от тоталитаризъм имаме нуждабългаринът върви напред,развива се и всичко му е ок,когато има тоягадемокрацията е глупост,която никъде по света не е довела до нещо хубаво - най-малко пък у нас !!!
88
8
 
8
 
! Отговори
Илияна преди 12 години
Има само една истинска, достойна и отговорна кандидатура на тези президентски избори и това е Волен Сидеров. Аз ще гласувам за Волен Сидеров и знам, че няма да сбъркам.
87
5
 
3
 
! Отговори
probval преди 12 години
MAKEDONSKATA E PULNO MENTE,KATO NASHATA ! SAMO NIAKOI OT SRUBSKITE RAKII SA NAISTINA HUBAVI.
86
8
 
19
 
! Отговори
яаз преди 12 години
Още Ботев е казал: Българска нация - пияндурска нацияА сега чалга и кючеци
85
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мина времето на бирата,идва сезонът на ракийката и тежките вина
84
2
 
8
 
! Отговори
до 40 преди 12 години
Преди година в Слънчев бряг един нормален европеец мина през стъклена врата и чак на следващия ъгъл на коридора приятелите му разбрали че малко си е отрязал главата. Той така и не разбрал.....