Господ казал: Приеми богатство, ако то е заслужено!

Варненският епархийски съвет застана зад дядо Кирил
Обновена: 9 дек 2011 14:28 | 9 дек 2011 10:00,
284
Господ казал: Приеми богатство, ако то е заслужено!
Линкълнът на дядо Кирил. Снимка: Булфото

В декларация Варненският и великопреславски епархийски съвет изрази подкрепата си за своя духовен лидер митрополит Кирил.

В документа е записано, че Линкълнът не е лукс, защото струвал само $36 000.

"Вий сте жалки, бе! Какви журналисти сте вий?!", сопна се отец Иван на събралите се медии по време на специална пресконференция в епархията, където бе прочетена декларацията.

Още по темата

Брифингът бе свикан снощи заради скандала с луксозната екокола на митрополита, която той използва от няколко дни.

"Нека не ставаме жалки и не мерим с аршина на бездомници. Значи за всеки друг, бил той какъвто и да е, но не духовник, е напълно естествено притежаването на скъпи и луксозни возила, но на духовника не подхожда.

Поради какво не подхожда на един aрхиерей да ползва един добър автомобил? За реалистично мислещите това е смешно!", обяви становището на съвета говорителят на митрополията отец Дончо.

Пак според него автомобилът "Линкълн", който струвал само 36 000 долара, не можел да бъде наречен лукс.

В подкрепа на думите си свещеникът цитира и евангелска притча, според която Господ е казал, че няма нищо лошо да се приеме богатство, ако то е заслужено.

Отец Дончо подчерта още, че Варненският и великопреславски митрополит Кирил не е подавал оставка от Светия синод, тя била само заявена.

"Чудим се как през ума на журналистите не минава мисълта, че той пожизнено е aрхиерей! Така ли лесно се подава оставка от aрхиерей в разцвета на неговите жизнени и творчески сили! Не, нали!", допълни свещеникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
8
 
1
 
! Отговори
Кофти ама факт! преди 12 години
Линкълн MKZ Hybrid е най-евтин от хибридите на Тойота, Лексус, Мазда, Фоклсваген, Пежо, Ауди и т.н.Всъщност, по-евтин е от повечето европейски и японски модели наподобяващи лимузина а и не само лимузина!
96
0
 
21
 
! Отговори
някой преди 12 години
За сведение на всички защитници на лукса в църквата ще дам пример с покойния вече сръбски патриарх Павле, който беше изключително уважаман и почитан от сръбския народ. Хората още приживе го смятаха за светец. Та Павле като патриарх въобще не е имал на разположение автомобил, често са го виждали да пътува с градски транспорт в Белград. Е затова са го уважавали, а нашите ги хулят и ще ги хулят още много и то съвсем заслужено.
95
1
 
15
 
! Отговори
НЕ СЪМ МИРЯНИН преди 12 години
Последно, човек врекъл се в служба на хората, при толкова бедни и болни да получава такава кола, НЕ Е ДОБЪР ЧОВЕК, ПЪК БИЛО ТО И ПОП!!
94
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не знам дали подхожда или не подхожда на един архиерей да се вози в лимузина. Не знам дори какво представлява архиерейството като църковен пост. Нищо не знам! Но си мисля много неща. Например, че именно хората, които НЕ МОГАТ да си позволят да си купят скъпа лимузина, се отвръщат от лимузините на корумпираните държавни лица и мутри и се обръщат към църквата за духовна и морална подкрепа. Какъв лик би имала църквата в очите им, когато и те се возят в скъпи-прескъпи возила?
93
6
 
1
 
! Отговори
Петър Николов преди 12 години
Както нееднократно обяснявах, Църквата е общество от вярващи и Бог. Не можете да изказвате такива хулни мнения към Бога. Църквата не са няколкото митрополита, те са само част от всички кръстени християни. Разберете, че извършвате тежък грях. Започнете първо себе си да гледате. Служителите на Църквата са функция на обществото. Те не падат от небето. Трябва време и противодействие на такава грозна пропаганда.
92
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
подобни новини са отдушник за комплексите и простотията българскавземете и изкарайте на показ кой и защо е дарил колата и тогава разсъждавайтеаз хмога да река и понтиак да му подаря на отчето някой ще ми забрани ли или вие ще му забраните да я кара?друг въпрос е защо мутрите даравят на църквата а не на университетите! защото така смятат че ще си умият осраната съвест пред Бога.
91
3
 
9
 
! Отговори
чичо Митко преди 12 години
Брей, тоя Господ колко е удобен :) Добре са го измислили евреите :))) Сигурно ако се поразровиш из разните им евангелия, притчи, житиета и битиета на светци ще намериш текст, дето да те оневинява и ако си педофил и убиец, сигурен съм.
90
0
 
5
 
! Отговори
до 79 преди 12 години
"Аз пък предпочитам Линкълн, отколкото селски, банален Пасат, пък бил той и най-новият. Да не говорим, че Пасата е втората най-крадена кола след БМВ. На *** и Грую им дай Аудита, Мерцедеси, Пасати и БМВ-та :-)"Точно за това ми беше думата - в България има прости хора като теб които ще се подлъжат да купят такава катафалка която е много под европейските коли и дори гори повече въпреки че е хибрид. Пасат беше само за сревнение, иначе всяка европейска кола, да не изброявам марки, от тази ценова гама е пъти по добра от този варел Линкълн и горят по малко.
89
0
 
5
 
! Отговори
...... преди 12 години
" ..... Не може да служите на Бога и на мамона." Лука 16.13 ...............
88
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
на зблудените да им кажа,че не става въпрос за завист а за морал и религя
87
0
 
22
 
! Отговори
78 преди 12 години
Къде във Варна има трапезария за бедни организирана от Църквата ? Няма !Църките са превърнати в търговски дружества особено през лятото.
86
1
 
10
 
! Отговори
до ВИли преди 12 години
Вили, айде обиколи малко страната и виж колко села плачат да си построят църквичка и да си ремонтират порутените такива. Не ни изкарвай с алцхаймер тука всичките. Всички живеем в тази страна и виждаме как се предвижват отчетата от София, Пловдив, Варна...еко била? Наистина ли? Ей, такива създават такова отрицателно мнение у хората за тази институция, защото има и светни от тях и те строят незаконно сгради за скрият под покрив бездомни, сираци, наркомани...
85
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Hubava kola ...da e ziv i zdrav da si e kara
84
1
 
4
 
! Отговори
до вили преди 12 години
подари му и ти нещо скъпо да изпапка на попа!!
83
0
 
4
 
! Отговори
до Петър Николов преди 12 години
Братко, знаем тази мисъл на о. Паисий! Но знаем също и че тя служи за оправдание на всички врагове на Църквата, настанили се в нея. Аз лично за пръв път я чух от един свещеник с мерцедес, който казваше: "Вие знаете ли моите колеги какви коли карат?" Прав е бил човека, като гледам линкълна на снимката!
82
1
 
10
 
! Отговори
Карапичо преди 12 години
Вили, за теб очевидно 60 хиляди лева не са проблем и не се подвеждай по хибридит, че били икономични :)) все пак говорим за двигатем минимум 2.5, 160 конски сили? т.е. разход не е различен :)) а подръжката на тази кола? в България, само гумите са хиляди :))) ама как им се връзвате, елементарни хора, той ви работи ама те видиш ли хибрида малко харчел!!!
81
4
 
0
 
! Отговори
Ристо преди 12 години
браво, чада моицели три праведни камилчета открих, или май бяха корабни въженцавсе тая... Петре, запиши трезвениците в тефтера!
80
0
 
9
 
! Отговори
До 65 преди 12 години
Явно срам нямат,поне грях да имат!Господ забавя,но НЕ забравя!
79
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Затова българите са загубили вяра в църквата.Църквата като институция трябва да се поддържа да,но не със скъпи коли,часовници и битов лукс на служителите.Доколкото си спомням от библията Христос не е живял в луксозни палати и храмове,не е пътувал в луксозни колесници.Това е било привилегия на онези,които са го съдили- фарисеите.Та тогава кой следва църквата Христос или фарисеите.
78
1
 
10
 
! Отговори
някой преди 12 години
Може и други църкви да имат такива коли, че и по-хубави и по-скъпи.Но ако трябва да издребняваме дотам, първо се намираме в дълбока криза, второ България винаги е била в криза а сега сме най-зле от всички държави поне от Евросъюза.И в условията на такава повсеместна криза когато има гладуващи и бездомни хора, да се фукаш че имаш кола като на американския президент и на всичкото отгоре да анатемосаш именно най-слабите, бездомните ... много богоугодно поведение, няма що!