Дължим за ток, вода, парно само за 3 години назад

Тълкувателното решение е на Върховния касационен съд, запитан от омбудсмана
Обновена: 2 май 2012 21:12 | 2 май 2012 20:18,
75
Дължим за ток, вода, парно само за 3 години назад
Константин Пенчев. Снимка: Bulphoto

Просрочените сметки за ток, вода и парно ще могат да се събират от гражданите само за три години назад. Това гласи тълкувателното решение на Върховния касационен съд (ВКС), обявено в отговор на миналогодишното запитване от страна на националния омбудсман Константин Пенчев, предаде БНР.

Питането е от лятото на миналата година, когато приемната на Пенчев се оказа затрупана от жалби на клиенти на топлофикациите за дългове с над 10-годишна давност.

Тогава омбудсманът поиска тълкуване от ВКС за давността за тези плащания по повод разнопосочните решение на различните съдебни състави, които продължаваха да прилагат 5-годишната давност за битови плащания, въпреки че от края на 2009 година има решение тази давност да е с две години по-малка.

Още по темата
Тригодишният давностен срок се отнася освен за топлофикациите и за електроразпределителните дружества и ВиК фирмите, които активно си търсят по съдебен път неиздължените сметки за ток, парно и вода.

В резултат на решението към днешна дата фирмите могат да претендират за вземанията си само от 2009 година насам, а ако са предявени през 2011 година, срокът се измества към 2008 година.

Правилото ще действа и за висящи съдебни спорове между гражданите и монополистите, съобщават от ВАС.

Още новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хайде, хайде, най-често не плащат хора с големи доходи и по-рядко такива, за които сметките са непосилни /пенсионери с малки пенсии, болни, безработни със семейства/. Да опростят сумите само на бедните, а не на тези, които се правят на тарикати, и то на на гърба на съседите си. Иначе какво излиза: едни отделят от парите за храна и облекло за да са лоялни към държавата, а другите хитруват и накрая пак те облагодетелствани? Да, трябва да се борим с монополистите, но не по този начин!
41
2
 
0
 
! Отговори
айдее, преди 11 години
*** ПА СЕ УРЕДИА!
40
0
 
5
 
! Отговори
с. преди 11 години
Какво ще рече като си ползвал-плащаш!Защо търсят пари от хора със спрени радиатори тогава!?Сградна инсталация и тинтири-минтири!Такива като Вальо Топлото и господарите му направиха гуши като пеликани на ваш гръб и въпреки всичко жалите монополистите!Робски душици сте и такива ще си ***!Жалка история!Не може да няма давност за дългове!Утре ще дойде някой да ви тормози заради прадядо ви хайдутина!Жалка история!
39
2
 
3
 
! Отговори
Samuilov преди 11 години
Господинчо, га еди кифтетата, що ни рива?Който неможе, да не ползва! Аз съм будалата, дето плаща и за такива тарикати
38
1
 
5
 
! Отговори
lady P преди 11 години
не съм съгласна с решението !!!че аз като съм плащала редовно съм ненормална така ли излезе?явно това наистина е предизборна акция та тъпите от ГЕРБ...от обърках се от наследника на Тодор Живков...
37
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Йоана,Талкуването се отнася за всички плащания,вкл. и телефон.
36
1
 
12
 
! Отговори
ОЗАДАЧЕН преди 11 години
КАТО ЧЕТА ТУКА КОМЕНТАРИТЕ , ВИЖДАМ ЧЕ БЪЛГАРИНА Е ЕДИН МНОГО ОПАК ЧОВЕК, КОГАТО ВСИЧКИ ВИЖДАТ КАК ТЕЯ МОНОЛИСТИ ОГРАБВАТ - ВСИЧКИ РОПТАЯТ И ПЛЮВАТ, ОХКАТ, ВЪЗДИША, ПЛАЧАТ ! ТСЕГА КОГАТО ДЪРЖАВАТА ЗАСТАВА НА СТРАНАТА НА НАРОДА ПАК ...НЕ МОГА ДА ГО РАЗБЕРА ТОЯ РОБСКИ НАРОД, ЗАСЛУЖАВА СИ ОРЕСИЯТА И ДА МУ СВАЛЯТ КОЖАТА НЕПРЕКЪСНАТО...!
35
0
 
17
 
! Отговори
rampage преди 11 години
Tрябва пълен бойкот и спиране на плащанията към всички кърлежи - монополисти! Следващия път като си платите сметките погледнете какъв е дела на измислените такси отделно от чистия разход на било то електрическа или топлинна енергия! Всичко това е за скъпите почивки, ресторанти, джипове, бензин за тях и още хиляди благини на консумиращите мързеливи търтеи в топли кресла! Тези *** им се услажда все повече паразитирането на чужд гръб, така че очаквайте все по-тлъсти сметки и раздути тарифи!!!
34
1
 
4
 
! Отговори
ioana преди 11 години
a za telefonite kak e..polu4ih sadebno re6enie ot neplatena smetka ot predi 10god..niakoi znae li ot smetka 60leva stanala 700
33
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ето, това сме ние българите- завист и злоба ни тресе отвсякъде! Защо не приемете, че обикновеният човечец не си е плащал парното, не защото не иска, а ЗАЩОТО НЕ МОЖЕ! Говоря за онези редови хорица, дето доходите им са под екзистенц минимума, дето работа не могат да си намерят / причини много/, и т. н. Тук съвсем не става въпрос за ромите! Но, така е у нас - не е важно на мен да е добре, важно е на Вуте да му е зле!
32
0
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Бегло се запознах с някои мнения.Я, как вкупом се загрижихте за плащащите пенсионери?Та тези хора при тази инфлация и ежегодното двукратното увеличението на цената на парното , откъде ще намерят пари , за да плащат.Е това е ВЪПРОСЪТ!!!!
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Горките пенсионери, които първи бързат съвестно да си платят сметките и след това гладуват цял месец! "Свестните у нас считат за луди!"
30
0
 
11
 
! Отговори
Гордиан преди 11 години
А за *** има ли срок на давност?
29
1
 
7
 
! Отговори
Ха! преди 11 години
Че кой ще е луд тогава да си плаща изобщо сметките в тази смешна държава?
28
2
 
14
 
! Отговори
с. преди 11 години
Вие сте жалка робска пасмина!Плачкате,да ви щавят ли бе!?Не може монополистите да са дремали 10 години и изведнъж да се сетят!3 години е предостатъчен срок да си потърсят парите и да си защитят правата!Не може да няма давност за тези неща!
27
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С плащането бях до тук! Излиза че съм ***, понеже съм плащал. В Бг само глупаците плащат.
26
4
 
3
 
! Отговори
.... преди 11 години
Само се шегувам. Чудил съм се на какво ми прилича Константин Пенчев в лицето - ами че на "омбудсман"! По-смотана дума едва ли може да се измисли. В този смисъл, на омбудсман ми прилича и Цветан Цветанов, но не само в лицето ...
25
12
 
17
 
! Отговори
да изсъхнат! преди 11 години
благодарим ти герб, че се подигра с редовните платци!!!
24
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имам съседи, които никога не са си плащали парното, и сега какво излиза - аз съм тъпака!!!
23
0
 
4
 
! Отговори
Schutzstaffel преди 11 години
На Българя и, и трябва не омбудсман а конвент, ще стане страхотно щау като тръгнат да бягат разни царчета, раджи, юпита, магистрати, полицаи и тем подобен материал от канализацията