NY Times за атаката на "Атака" по бежанците в България

Крайнодесните уловиха шанса, пише авторът на материала
Обновена: 15 дек 2013 11:01 | 15 дек 2013 09:46,
108
NY Times за атаката на "Атака" по бежанците в България
Снимка: Dnes.bg

Под заглавие "Крайната десница печели от идването на сирийци в Източна Европа" вестник "Ню Йорк таймс" публикува репортаж от Свиленград на Андрю Хигинс, според когото крайнодясната партия "Атака" подобрява позициите си, откакто сирийски бежанци дойдоха в България.

Идването на близо 6500 сирийски бежанци в България тази година затрудни непопулярното коалиционно правителство и добави опасен елемент във вече нестабилната политическа обстановка, отбелязва авторът.

Още по темата

Той разказва за активиста на "Атака" в Свиленград Ангел Божинов, който изгубил мястото си в градския съвет на местните избори през 2011 г., но благодарение на обществената тревога от притока на сирийски бежанци през близката граница очаква по-добро политическо бъдеще.

Членството в местната организация на "Атака" расте през последните седмици, а хората го спирали по улиците, за да му кажат, че партията му е права.

"Атака", обяснява авторът, издига лозунга "България за българите" и настоява сирийските бежанци, които смята за терористи, да бъдат изгонени от България, а неин евродепутат ги нарече "ужасни, окаяни примати".

Пристигането на бежанците и случаят с наръгана с нож българка от алжирски имигрант накара крайнодесните да съзрат в това своя голям шанс. С отричането на чужденците и местните  малцинства като ромите и настояването за връщане на "изгубени" български територии "Атака" се намери в предните редици на шовинистичното, националистическо течение, което печели почва в няколко бивши комунистически страни в Източна и Централна Европа.

Като много популистки партии в Западна Европа тя смесва крайнодесни лозунги за ред, законност и ограничаване на имиграцията с леви икономически искания. Но за разлика от  националистическите партии в по-богатите страни на Запад тя е "силно расистка и антисемитска", казва пред изданието Красимир Кънев от Българския хелзинкски комитет.

Авторът цитира думи на Ангел Божинов, че партията му не е против законните имигранти, а само срещу онези, които се промъкват през границата с Турция и които по думите му са заплаха за сигурността и икономическата стабилност на България и Европа.

"Ние не сме партия на ксенофоби. Но в България има достатъчно  бедни хора, които се нуждаят от грижи преди бежанците", обяснява националистът, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
3
 
2
 
! Отговори
Виолета преди 10 години
Крайнодесните помпат рейтинг на гърба на бежанците. За това предупреди преди време и евродепут Йотова! Не бива да позволяваме расистки и националистически партии да победят на предстоящите евроизбори, защото ще променят политиката, а може дори да разпаднат ЕС!
94
2
 
23
 
! Отговори
муспи преди 10 години
Ню Иорк таймс не се изсилил да каже "антисемитска", но се намерил български еврей да го вмъкне.
93
16
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Волен Сидеров министър-председател!
92
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Някой ако не е разбрал още ..:АМЕРИКА ИЗПЪЛНЯВА ИНТЕРЕСИТЕ НА ТУРЦИЯ В НАШИЯ РЕГИОН.ТАКА ЩЕ Е ДОКАТО СВЯТ СВЕТУВА.ВИЕ В *** СИ ПРАВЕТЕ ХУБАВО ИЗВОДИТЕ.ГЪРЦИТЕ ГО РАЗБРАХА СЛЕД КАТО ГИ ПРЕКАРАХА ЗА КИПЪР И ЗАПОЧНАХА ДА КУПУВАТ ОРЪЖИЕ ГЛАВНО РАКЕТИ ОТ РУСИЯ.АМЕРИКАНЦИТЕ ПРЕДИЗВИКАХА ИКОНОМИЧЕСКИ СРИВ В ГЪРЦИЯ ЗА РАДОСТ НА ТУРЦИЯ.
91
23
 
19
 
! Отговори
2 преди 10 години
Аз също съм против нелегалните емигранти и искам да се предприемат бързи мерки за тяхното връщане ....но защо тук бъркат "Атака" и *** Волен...защо тези нещастници правят дивиденти от това.Те компрометираха национализма и родолюбците ...те са *** и необразован народ.
90
8
 
32
 
! Отговори
до stoneg преди 10 години
Аз ще ти кажа. Няма Турци, няма националисти всички са престъпници.Те тия от ДПС ако бяха турци - поне турците в БГ щяха да са добре - па те са си престъпници.
89
18
 
9
 
! Отговори
kostur преди 10 години
ВОЛЕН ХАРЧИ ХИЛЯДИ НА ДЕН , КОЕТО Е РАВНО НА ГОДИШНИТЕ ПЕНСИИ НА НЯКОЛКО ПЕНСИОНЕРА...ТАКОВА ПАДЕНИЕ....И КЕВОРК СЕ ДОКАЗА КАТО НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ--АГЕНТ ДИМИТЪР СЕ ГАВРИ С ЖУРНАЛИСТИКАТА , С ДЪРЖАВНОСТТА И ДЕМОКРАЦИЯТА...РЕЗИЛ...
88
13
 
15
 
! Отговори
stoneg преди 10 години
Гледах тези от атака преди месеци как бяха написали пред президенството-не давайте мандата на турците мхм сега гледам същите тези на една маса със турците гласуват едни и същи закони предложени от турците сега кой какъв е немога да разбера някой може ли да ми каже.
87
16
 
28
 
! Отговори
АТАКА+ВМРО преди 10 години
Герберунгелите се опитват да ни внушават,че АТАКА и ДПС са свързани,щото така им е угодно.Само че Волен мноооого отдавна каза ,че никога няма отново да подкрепи антибългарската групировка ГРОБ,така че Волен избра по-малкото зло БСП-ДПС.Просто нямаше друг избор,иначе щеше да дойде пак Боко и да ни стопи на 2 милиона народ.Големият въпрос е ЗАЩО АТАКА НЕ Е УПРАВЛЯВАЩА ПАРТИЯ ????? Не просто АТАКА, а всички националистически партии,защитаващи нациоалните интереси на България...
86
15
 
29
 
! Отговори
АТАКА+ВМРО преди 10 години
Абе ей ***,още колко години ще ви трябват,за да проумеете,че всичко ,което казва АТАКА е вярно,и че АТАКА е единственото правилно решение за България ??? Гласувате за комунисти и мутри и очаквате нещо добро.Е няма как да стане...Видяхме до къде ни докараха...
85
20
 
21
 
! Отговори
sapik преди 10 години
един е лютви и неговият пророк е волентези великани на моралът и честностталютви е по-велик от мохамедволен е по-велик от христоскоранът е само една смешка в сравнение с устава на дпсбиблията е само една смешка в сравнение с устава на атакадпс е по-велика от ислямаатака е по-велика от християнствотоединствените истински богове сапророците лютви и воленединственитата истинска религия е дпс и атакао богове велики дпс и атака победа
84
2
 
26
 
! Отговори
БГ на небългарите? преди 10 години
В статията Кънев от антибългарския комитет посочва,че Златна зора е разбита в Гърция но в България Атака е съюзена с правителството,статията споменава и унгарските националисти и,че сирийци са подали оплакване срещу Тачева от Алфа tv,Според комитета Атака била"расистка и анти-Семитска"което е расистко изказване разделящо хората на раси и отделна раса"семити"t.e.евреи,повечето от които не са и семити a хазари.
83
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ню йорк таймс , защо не е написал нещо за настроенията на фараж в англия , които той се опитва да създава , или това му е демокрация , да манипулираш хората с нещо евентуално , измислено
82
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Журналисти от ДНЕС, заминавайте за САЩ и не ни занимавайте какво били написали за България ония, дето са избили 50 милиона от 1945 г. насам.
81
14
 
15
 
! Отговори
Смех преди 10 години
Тия хамериканци си правят майтап:)Атака и националисти и десница която иска комунистическа национализация.По скоро атака е руско-турски имамбаялдъ точещ пари от държавната хазна за живуркане.Люмпени
80
10
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АТАКА са напълно прави да ги наричат така, защото са си такива! А *** от БСП/ДПС/ГЕРБ гласуваха против затварянето на границата за ислямисти, точно защото ги е страх какво ще си каже за нас Европа или какво ще напишат за нас някви жалки,смешни вестници на запад!
79
2
 
11
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
Съгласен съм и България да участва във всички регионални търговски споразумения, но на равностойна и реципрочна основа, но въпреки това да си имаме наши закони, които стимулират/ дават данъчни преференции и облекчения/ на производството на българска селскостопанска продукция и изобщо на български стоки. Що се касае до избягване на двойното данъчно облагане- СПОГОДБА между Република България и Швейцарската Конфедерация за избягване на двойното данъчно облагане върху дохода и имуществото -пример.
78
3
 
14
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До 83- За да се поддържа това положение, си имат редовна военна служба+ добре организирани запасняци.Дадох Швейцария като пример съвсем не случайно- фактът, че не членуват във военен съю, означава, че сами имат достатъчно отбранителна мощ, така щото всяка държава мнооого да се замисли, преди да поиска да ги окупира или да води война с тях. Като население сме сравними, а нашата територия е много по-богата на разнообразни релефи от тяхната- ние имаме и море, и планина...
77
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сирийците,само разрушиха добре уредената си държава и избраха гладната демокрация на САЩ. Ние не въоръжаваме Ал Нусра,за да издържаме сирийци. Да ги приберат САЩ, Англия, Франция, Йордания, Саудитска арабия и Катар. Това са страните плащащи тази война да продължава.
76
4
 
27
 
! Отговори
До Одисей 1 преди 10 години
Дълбоко грешиш по отношение на Швейцария - въоръжени са до зъби! Всяко семейство има арсенал от оръжия, включително тежки картечници. Те са практически непревземаеми, защото всяка селска паланка е потенциален форт за външния агресор. Това е държавната им политика по самоотбрана. Армията е отделна работа. Интересно е че, сега са в преговори, заедно с Нова Зландия и Виетнам за встъпване в митническия евразийски съюз на Русия. Гледат си интереса, по най-категоричния начин - това е с тях.