Отнемането на лицензи на ЕРП-тата стигна задънена улица

Имало пропуски в Закона за енергетиката
Обновена: 3 фев 2015 17:30 | 3 фев 2015 17:08,
32
Отнемането на лицензи на ЕРП-тата стигна задънена улица
Снимка: архив, БулФото

Процедурата по отнемане на лицензите на трите електропреносни дружества е достигнала до задънена улица - проверките са приключили, но Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е открила пропуски в Закона за енергетиката относно отнемането на лицензите.

Още по темата
Комисията, заедно с Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, е изготвила проект за промени в Закона за енергетиката, за да попълни липсите, съобщи пред парламентарната комисия, наблюдаваща работата на ДКЕВР, членът на регулатора Милена Миланова. Тя обаче призна, че проектът не е представен никъде и обеща да го връчат на депутатите.

Валентин Николов от ГЕРБ разкритикува ДКЕВР за това, че проектът не е внесен досега, още повече че процедурата за промяна на Закона за енергетиката между първо и второ четене на текстовете се "затваря" в четвъртък.

Илиян Илиев, член на ДКЕВР, посочи, че предложенията на енергийния регулатор се отнасят само до функциите и статута на особения управител, които не са ясно определени в закона. (При отнемането на лиценз се предвижда в дружеството да влезе особен търговски управител, който да ръководи съответното ЕРП до прехвърляне на собствеността - бел. ред.). Не е ясно и как този управител се разпорежда със собствеността на дружествата.

Днес ДКЕВР представи пред депутатите стъпките по процедурата за отнемане на лицензи на трите крайни снабдители (част от дейността на ЕРП-тата) от пролетта на 2014 година.

Тогава Националната електрическа компания (НЕК) се оплака, че и трите дружества са прихващали свои вземания от държавната компания. Тези действия са довели до влошаване на финансовото състояние на НЕК.

Председателят на ДКЕВР Светла Тодорова посочи, че след процедурата за отнемане на лиценза старият състав на регулатора е започнал и одити на дейността електроразпределение и не може да се иска отнемане на лицензи на базата на тези нарушения по вече откритата процедура.

По отношение на прихващанията проблемът е бил в механизма. "Няма пари, които снабдителите да дължат на НЕК", категорична беше Тодорова.

Старият състав на ДКЕВР е трябвало да прецени дали да започне процедура за отнемане на лиценз на базата на одитите по дейността по електроразпределение, представени в края на май 2014 година. В докладите тогава бяха открити почти 3 хил. нарушения на трите дружества. Тодорова посочи в предишно изслушване в парламентарната комисия, че част от тях са незначителни.

ДКЕВР е поискала от дружествата да прекратят тази практика и е провела няколко заседания по казуса, стана ясно от думите на Миланова.

На базата на проверките енергийният регулатор връчи три наказателни постановления, всяко на стойност от 1 млн. лева. Трите дружества са обжалвали постановленията, като по две от делата - на EVN България и Енерго Про, на първа инстанция в районен съд санкцията е потвърдена и делото се разглежда на втора инстанция пред административен съд.

За делото на ЧЕЗ - България се чака решение на районния съд, тоест на първа инстанция.

ДКЕВР не е спряла проверките на място за качеството на електричеството, обясни Илиян Илиев. През 2013 година например ЧЕЗ е била глобена с 1 млн. лева глоба за оставени без напрежение седем подстанции в София. При сигнали за намалено напрежение се изпраща анализатор, който отчита напрежението на всеки 15 минути.

Констативният протокол за нарушенията във връзка с двете сметки с една дата за плащане вече е връчен на Енерго-Про, съобщи председателят на ДКЕВР.

След 3-дневен срок за обжалване може да се пристъпи към изготвяне и подписване на наказателно постановление от регулатора, в което ще бъдат вписани и евентуални санкции за дружеството.

По отношение на информация за "надути" сметки, Тодорова посочи, че имат осреднени данни за януари, според които сметките са между 57 и 67 лева. Те са съизмерими със сметките за първия месец на 2013 година.

Още новини по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: енергетикаДКЕВР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чакат да видят колко ще се бръкнат да им платят и продължаваме в същия дух-без промяна и само цените нагоре
28
1
 
1
 
! Отговори
до 28 преди 9 години
А ти защо реши, че всички в ЧЕЗ са с висше образование. Повечето не са. Няма и такова изискване нито за техник, нито за авариец. Откъде го измисли. Заплатите в ЧЕЗ за работници повтарям варират между 620 и 780 лв.Началниците не са на щат, при тях заплатата се формира по друг начин и обикновено е над 1000 лв, но не повече 1250.Такива заплати от няколко десетки хиляди евро взимат само чешките мениджъри, но те са общо трима.
27
1
 
1
 
! Отговори
до 27 преди 9 години
За да взимаш такава заплата в ЧЕЗ или си стажант или си без виШИ. Аз работя в ЕСО и 1450 може би след 20 години работа........ Имам роднини в ЕВН 1200 заплата а е техник, за инженерите не знам. НО друг е проблема.Не те взимат много а ние с теб МАЛКО. А чуждите компании ни ограбват.
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всеки трябва да разбере, че без енергетика сме кръгла нула. *** искат да сринат НЕК заради частни интереси ама никой не казва какви са последствията. Народа забрави как живя на режим на тока, градовете бяха като дискотеки. С ВЕИ крадците всичко ще потъне в мрак.
25
2
 
1
 
! Отговори
до до 24 преди 9 години
А шефовете ти знаеш ли какви космически цифри вземат дето и за по-богатите страни са замайващи. Това, че се съгласявате на ниски заплати си е ваш проблем. Всеки може да отиде и да договаря заплатата си или синдикатите да се борят за нея. Не гледай в чуждото канче. например Хампарцумян взема заплата 200 000 лв., но колко българи могат да се похвалят с такава. Искайте да ви актуализират заплатите.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДКЕВР са ненужни.
23
2
 
3
 
! Отговори
до 24 преди 9 години
Работя в ЧЕЗ - заплатата ми е 620 лв. Най-високите заплати за работници са до 780 лв. Съседът ми работи в НЕК - редови администратор, получава 1450 лв.
22
2
 
4
 
! Отговори
до 14 преди 9 години
Де да отиваха в държавните структури (ЕСО, НЕК, БЕХ). За жалост отиват да хранят австрийските и чешките интереси. АКо отиваха наистина в тотално закъсалите държавни структури, парите щяха да остават в държавата. Нямаше в ЕСО да има заплати по 700 лева а в ЕВН И ЧЕЗ по 1700. Ако може не се изказвайте неподготвени.
21
0
 
9
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Хаха "Имало пропуски в закона за енергетика" поредното смешно твърдение та нали в създаването на този закон са работили "експерти". Това не са пропуски енергийното лоби е изработило УДОБЕН закон който естествено обслужва когото трябва.
20
0
 
9
 
! Отговори
junks преди 9 години
Лиценза няма да им отнемат защото държавата няма сметка.Например ЕРП ми надписва сметка 50 рева отгоре,аз надавам вой и писък, от държавата казват да има кражба и ги глобяват 50 лева ЕРП мърмори но плаща глобата.Добре но тези 50 лева къде отиват- в държавнага хазна,а аз ошетеният пия една студена вода т.е държавата краде мен със съдействието на ЕРП ,те са блокери, посредници за кражба.Затова да не ги глобяват с пари а да ги принудят например един месец да дават на потребителите ток безплатно
19
0
 
7
 
! Отговори
Свободен преди 9 години
Едва ли някой е очаквал Роско да не се втурне през глава да изпълни волята на Бойко и Делян!?
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сламеното човече от Гоце Делчев пак се ...... Не случихме И НА президенти...
17
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бай *** си мисли че като изгони омразните чужди ЕРП-та и на тяхно място цъфне едно наше си мутренско ЕРП, тогава токът ще му е без пари.
16
7
 
4
 
! Отговори
до 15 преди 9 години
Ами като толкова се кефиш на шиптарите - бегом в Тирана да стоиш на свещи. Може да си сложжиш и фес, доброволно.
15
2
 
9
 
! Отговори
Клетниците БГ преди 9 години
Кво само пищите??? Взимайте, оръжие и квото стане!!!
14
1
 
5
 
! Отговори
Механик-Водач преди 9 години
Знаете ли, как с едно Т-72Б как ги отпушва улиците??? Свят ще ви се завиее.. Жалко, че тия душмани ги нарязаха на скрап....
13
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що не питате Албания как става отнемането на лиценза, тарикати крадливи!?
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КОЙ увеличи тока от 1 октомври с 10% ?КОЙ увеличи за 3.5 години (2009 - зимата на 2013) 4 пъти тока с общо 68% ?КОЙ закриля ВЕИ-мафията ?КЪДЕ отиват тези пари, дали в ЕРП-тата или в ЕСО, БЕХ и НЕК ... и КОЛКО ?КОЙ, КОЛКО, КЪДЕ ???
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ах, каква изненада :D
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То си беше ясно, че всичко това е пълен фарс. Самите ЕРП-та посъветваха Бойко да спретне тоя фарс, за да се каже, че нещо прави. Естествено, че му се киха яко. Важното е стадото да си мисли, че нещо се прави по въпроса и да си блее кротко. Цената на тока продължава да се вдига...