Родният пациент е изключително нещастен, видя Тодорова

Здравната каса "светва" с поне 200 млн. до края на 2015 г.
6
Родният пациент е изключително нещастен, видя Тодорова
Румяна Тодорова. Снимка: архив, БулФото

В най-добрия случай до края на годината НЗОК ще „светне“ с 200 млн. лв., заявява управителят на НЗОК Румяна Тодорова в интервю за „Труд“.

По думите й само за два месеца болниците са отчели 74 млн. лв. повече.

Още по темата
От 2011-а всяка година парите за болниците твърдо нарастват с около 200 млн. лв. и въпреки това населението е много недоволно. И тук въпросът е не само финансов. Българският пациент е изключително нещастен, защото не знае какво да прави в тази сложна система, какъв път да извърви, докато стигне до подходящото лечение. Той тръгва от болница на болница, докато някой накрая все пак решава да му помогне, коментира Тодорова.

Тя изрази надежда новата методика за остойностяване на медицинската дейност през тази седмица да мине през Министерския съвет. С нея се предвижда, ако болницата отчита надлимитна дейност за определен месец, тя да се компенсира, като се вземе от „бюджета й“ за следващия.

„Преразходи не трябва да се допускат и затова се заговори за листи на чакащите. Т.е. болниците много добре ще трябва да прецизират кой пациент се налага да се хоспитализира и кой може да изчака. Всичко това би трябвало да намали притока на болни и от гледна точка на НЗОК следва да се случи, тъй като голяма част от пациентите могат да се лекуват в извънболничната помощ“, подчерта тя.

По думите й това трябва да стане, защото „не е възможно толкова широко да стои отворена вратата към болниците“.

Преразходът при онколекарствата ще е поне 85 млн. лв., толкова ще е и при медикаментите за домашно лечение, разясни още шефката на НЗОК. Според Тодорова, ако в средата на годината се намалят цените на клиничните пътеки като спасителна мярка, тогава директори на болници ще започнат да разкриват допълнителни легла - и пак ще сме в изходно положение.

Тодорова, чийто мандат изтече, заяви, че следващият шеф на НЗОК има много трудна задача и да не си въобразява, че годината ще бъде лека. Трябва да има около себе си сигурни хора, които да са достатъчно доблестни, за да му казват истината, докато навлезе и се ориентира в обстановката, смята тя.

За себе си тя каза, че има покана да се върне в здравното застраховане, където е работила над 3 години, но иска да се върне и към професията си.

Днес ще се проведе извънредно заседание на комисията по здравеопазване, на което депутатите ще изслушат единствения кандидат за поста управител на Здравната каса - д-р Глинка Комитов.

Кандидатурата на изпълнителния директор на Втора градска болница е издигната от парламентарната група на ГЕРБ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: НЗОКРумяна Тодорова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
обективен преди 9 години
Такова изказване освен ,че не е вярно е и твърде рисково .Това внушава ,насажда недоверие .Такова лансирано мнение дестабилизира системата като цяло .Сравнено с чужбина българския пациент е обгрижен и има пълен достъп до здравеопазването си.Но не се въведоха ясни правила и "българския " пациент е тотално разконцентриран и обезверен без основание
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
AMI KATO LEKUVATE ROMITE BEZ PARI TAKA SHTE BADE.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-вече благодарение на другарката Тодорова
2
0
 
10
 
! Отговори
MP преди 9 години
Изключително откритие направихте г-жо!!!!!!!!!!!!!
1
2
 
9
 
! Отговори
пациент преди 9 години
Ами другарко как няма да е нещастен пациента с такива като тебе и сестрати Йотова . Крадци и некадърници. Да не говорим за здравната министърка не и помня името. Добре , че народа ви изгони от властта и сега имаме истинско българско правителство .