Гледаме първото слънчево затъмнение за 2015 в петък

В България то ще е частично
Обновена: 17 мар 2015 15:54 | 17 мар 2015 15:36,
10
Гледаме първото слънчево затъмнение за 2015 в петък
Снимка: Reuters, архив

На 20 март предстои да наблюдаваме първото за годината слънчево затъмнение, съобщават от Института по астрономия към БАН.

От територията на България и по-голямата част от Европа то ще се наблюдава само като частично закриване на Слънцето от Луната.

Пълната фаза на затъмнението ще бъде видима само от северната част на Атлантическия океан, Фарьорските острови и архипелага Шпицберген. Най-доброто място за наблюдение (където затъмнението ще продължи най-дълго) ще бъде в океана на около 260 км северно от Фарьорските о-ви.

За София частичното затъмнение ще започне в 10:42 ч и ще продължи 2:16 м. По време на максималната фаза на затъмнението в 11:49 м, близо 53% от слънчевият диск ще бъде покрит от Луната.

Пълните слънчеви затъмнения дават на астрономите уникалния шанс да бъде наблюдавана най-близката до Слънцето част от слънчевата атмосфера, слънчевата корона и протуберансите на слънчевата повърхност. При всяко пълно затъмнение слънчевата корона изглежда по различен начин в зависимост от моментната активност на Слънцето.

Всяка година имаме между две и пет слънчеви затъмнения, но наблюдаването на пълната фаза на затъмнението обикновено е възможно само от много малка част от земната повърхност. От Института припомнят, че при наблюдение на Слънцето с невъоръжено око или с оптични прибори трябва да се използват специални защитни слънчеви филтри, предпазващи зрението.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ахаПиташ и сам си отговаряш: максималната фаза на затъмнението в 11:49 м
6
2
 
4
 
! Отговори
аха преди 7 години
а как ще ми обясните тоя цитат"За София частичното затъмнение ще започне в 10:42 ч и ще продължи 2:16 м. По време на максималната фаза на затъмнението в 11:49 м"Сега последно в колко часа ще е максималната фаза и защо часове и минути са сложени безразборно.
5
1
 
1
 
! Отговори
rusnaka преди 7 години
To da e oblachno i mrachno shte mi vi527dish h.q
4
12
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 3 преди 7 години
А ти колко мислиш че продължава, 2 часа или 2 дена ? Тя много добре се справя с мерните еденици, ти обаче трябва да си пиеш хапчетата
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нестерова, научи малко мерните единици, че пак ставаш за смях... "ще продължи 2:16 м" - 2 минути и 16 секунди ли ще продължи, според теб?
2
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какъв шок и ужас бе другарю с едрия шрифт от 1?И кои други орбити в Слънчевата система се пресичат, с изключение на Плутон-Нептун?Неграмотник.
1
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СЛЪНЧЕВИТЕ ЗАТЪМНЕНИЯ СА ЧАСТ ОТ КОСМИЧЕСКИТЕ ОСОБЕНОСТИ. НЕМОЖЕ НЕЩО КОЕТО СЕ ВЪРТИ И ДВИЖЕ ПО ОРБИТА ДА НЯМА ПРЕСЕЧНА ТОЧКА С ДРУГИ ТАКИВА КОИТО СЕ ДВИЖАТ.ТАКА ЧЕ НИЩО ОСОБЕНО НЕ СЕ СЛУЧВА. ОСОБЕНОТО ЩЕ Е КОГАТО ДВЕ ТАКИВА ДВИЖЕЩИ СЕ ТЕЛА СЕ СБЛЪСКАТ. ТОГАВА ЩЕ НАСТАНЕ ШОК И УЖАС.