Започва Страстната седмица - последна от живота на Христос

На Велики понеделник Спасителят изгонил търговците от храма
Обновена: 6 апр 2015 07:48 | 6 апр 2015 07:46, Веселина Йорданова
9
Започва Страстната седмица - последна от живота на Христос
Снимка: архив, БулФото

От днес започва Страстната седмица или седмицата на страданията - последната от живота на Исус Христос.

Последната седмица преди Възкресение Христово е наречена Страстна седмица, тъй като на славянски думата "страст" означава страдание. Затова седмицата е посветена на възпоменанието на последните дни от земния живот на Спасителя - на неговите страдания, кръстна смърт и погребение.

Според православния календар всеки ден от тази седмица е Велик. Всяка година православните християни очакват със смирение Страстната седмица, за да захранят вярата си, да укрепят мира и да защитят единството. През тази седмица Спасителят изкупва човешките грехове чрез жертва - в страдание, болка и любов, и го показва чрез възкресение.

Всички служби през Страстната седмица се отличават с особено дълбоки религиозни преживявания за православните християни. В богослуженията през тази седмица се възпроизвежда историята на страданията на Исус Христос, както и неговите последни наставления.

Според църквата последните дни от Великия пост са време да изпитаме себе си, да се замислим какво сме научили от Исус Христос и доколко сме се приближили към идеала, който въплъщава той.

На Велики понеделник Исус Христос, влизайки в Йерусалимския храм, се разгневил на събралата се тълпа. Храмът за молитви бил превърнат в тържище и в гнева си Божият син прекатурил масите на търговците. Затова на Велики вторник Исус прекарал в нравствени напътствия, а според църковния канон денят е отреден за смирение.

В деня на Светата и Велика сряда Юда отишъл при юдейските първенци и уговорил предателството на Христос за 30 сребърника.

На Велика сряда обичаят повелява да се бере здравец, предимно от децата, и на Разпети петък да се раздава за здраве. На Велика сряда не се работи никаква домакинска работа, а ако някой престъпи това правило, вярва се, че умението му ще се отнеме.

Велики четвъртък е свързан с Тайната вечеря, когато е установено тайнственото причастие. След вечеря Христос взел хляб, благословил го, разчупил го, раздал на учениците си и казал: "Вземете, яжте, това е моето тяло!". После вдигнал чашата и казал: "Пийте от нея всички. Това е моята кръв на Новия завет, която за вас и на мнозина се пролива за прощение на греховете". След причастието Христос признал пред своите ученици, че ще бъде предаден. В този ден се отслужва Света Василиева литургия.

Велики четвъртък е и най-очакваният ден през Страстната седмица от децата, защото се боядисват яйцата за Великден. На този ден се става рано, а навремето децата дебнели коя кокошка първа ще снесе. Това яйце се боядисвало първо в червено. С първото боядисано яйце, още докато не е изсъхнало, се натъркват бузите и челата на децата за здраве. Който не успее да боядиса яйцата в четвъртък, може да го направи и в събота.

Велики петък, известен още като Разпети петък, е денят, в който е разпнат Исус Христос, и е посветен на неговите страдания. Сутринта на Велики петък се отслужват т.нар. царски часове, а около 11.30 часа се изнася Светата плащеница. Вечерта на Велики петък при плащеницата с изобразеното на нея тяло на мъртвия и положен в гроба Исус се извършва т.нар. опело Христово. На Велики петък не се прави нищо - разрешено е само да се рисуват боядисаните вече яйца.

На Велика събота се отбелязва погребението на Господ Исус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината - ада. Когато Христос починал като човек, тялото му било положено в гроба. Душата му слязла в ада, победила го и освободила пленените там души. В третия ден душата и тялото отново се обединили и тялото възкръснало от мъртвите.

Велика събота се нарича още душна, защото тогава се ходи на гробовете на починалите близки. На тях се раздават боядисани яйца, жито и хляб. Вечерта срещу неделя вярващите отиват в храмовете, палят свещи и всички се поздравяват с "Христос воскресе!", а отговорът е "Воистина воскресе!"./БТА/


9
Още по темата: Страстната седмица
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
6
 
2
 
! Отговори
Тинев преди 6 години
Докато има глупаци и простаци поповете ще се уригват и *** от доволно по-доволно.
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много хубава статия, браво! Нека четат по-младите и се ограмотяват. Не красотата, вярата ще спаси света. Нямаш ли вяра в Христа, нищо не си.
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бог високо, цар далеко, на този хал сме ние.
4
18
 
3
 
! Отговори
знаещ преди 6 години
Християнството е секта на Юдаизма, изградено на идолопоклонничество и езически обичаи, Ислям е истинската религия на Иса и пътят към Бог.
3
10
 
1
 
! Отговори
ANI преди 6 години
Ужас, статията е изключително Богохулство, спрете да пишете идиотщини, Господ няма син, нито Иса Ибн Мариам е бог, може ли човек да създаде Вселена? Иса е пратеник на Бог и негов раб, и Господ ще го върне пак на Земята.
2
9
 
2
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Бог и билките са за бедните.Колко милиярда е населението на света?Нали трябва да се управлява по някакъв начин?Софтуерно, чрез религия е най-ефективно.;)
1
11
 
4
 
! Отговори
Пастафарианец Храбър преди 6 години
А моят Пророк, да се Свети Превкусното Му Име е рекъл: "Яжте от това месо. Това е свинско месо. Пийте от тази ракия. Това е гроздова ракия. Има и водка, и уиски, и бира, и вино. Който каквото иска това да пие, но задължително с дебело мезе, че пиенето на гола ракия избива на алкохолизъм."