Родни чиновници по почивки, "връщат" студенти у дома

Хвърлят ли се пари на вятъра за кампания без ефект?
17 апр 2015 15:50,
34
Родни чиновници по почивки, "връщат" студенти у дома
Снимка: Булфото, ахрив

Всички знаем, че умни и талантливи млади българи заминават в чужбина, за да завършат образованието си. Но едва ли знаете, че има програма, благодарение на която, служители от български агенции пътуват в чужбина, за да ги върнат обратно, разкрива "Нова телевизия".

В началото на миналата година служителите от Агенцията по инвестиции и Агенцията по заетостта започват много интензивно да обикалят не само Европа, но стигат и отвъд Океана. Идеята е да съберат колкото се може повече български студенти и да ги убедят да си дойдат и да работят в България.

Бюджетът по програмата е 175 000 лева. Обиколили са 13 държави. Дискусиите са се провеждали в българските посолства на съответните страни. В Берлин, където учат около 20 000 българи например, на информационната среща са присъствали 20 души.

Как се популяризира събитието, за да има търсения ефект, не е ясно.

На самата среща има презентация на Агенцията по инвестиции, за това колко е добра страната за инвестиции и друга, на Агенцията по заетостта, за това колко много възможности за работа предлага тя.

На студентите се дава имейл адрес, на който да изпращат своите автобиографии. Срещата продължава с презентация на България със снимки – пейзажи от нашата страна с музикален съпровод - песни на Емил Димитров и Веселин Маринов.

Твърди се, че около 750 души са посетили всички тези срещи, тоест, средно по 60 души на среща. След проверка  се установява, че нито един от студентите, които са присъствали на срещата, не се е завърнал в страната.

Дали идеята е била да се свърши някаква реална работа или просто да се отиде в командировка е въпрос, на който всеки може сам за себе си да намери отговор.

Интересно е обаче, че  нашите институции твърдят, че кампанията е успешна. Аргументът е, че тъй като много студенти са присъствали на тези срещи, вероятно един ден те ще се върнат.

Оказва се, че сред пътуващите в командировка е имало не само редовни служители, които работят със студентите, но и началници на съответните агенции. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кажете ми, как младите и умните завършили в чужбина ще се върнат тук? Ако се подлъжат какво ще срещнат тук, изпростял и озлобен народ който не мисли за бъдещето и само оцелява. Като чуят два пъти Умника от Банкя и ако го видят, че е разбирач по всичко а нищо свястно ни е създал, ще се върнат веднага. А ако му видят министрите особено когато се изказват се розбира, че на тези места са случайно попаднали. Като сравнат цените с тези на Запад и заплатите е ясно, че никой няма да се върне.
24
0
 
9
 
! Отговори
До Бизнесмен преди 8 години
Що ни подбиваш бе? Каква е тази заплата от 562 лева? Давай там 400 лева и да се радват, че не са на минимланта от 380 лева!Дебеловрат Демократ-Бизнесмен
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Герберастите и Сините са си намерили удобен начин да ходят на почивка в чужбина, за която пак всички ние плащаме.
22
0
 
15
 
! Отговори
Бизнесмен преди 8 години
Търся да назнача в България дипломиран инженер от германски университет, до 25 години, с 5 години стаж по специалността, с английски, немски, френски, испански, италиански, руски, китайски и иврит-писмено и говоримо, шофьорска книжка, следдипломна квалификация по компютърни науки, с тесни познания по инженерна химия и хранително-вкусови технологии, да разбира от туризъм и будизъм, работата е на ненормирано работно време/ работи се от 7 сутринта до 10 вечерта/ЗАПЛАТА-562 лева бруто
21
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само факта че в чужбина ако си чистач ще получиш по-голямо уважение от инженер с 30г. с таж в България е достатъчно като отговор на въпроса "Защо бягат хората от България", сравненията са хиляди и всико е в полза на чужбината
20
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да знаете някой да се е върнал заради песните на Веселин Маринов?Боже , тези герберунгели съвсем са изветрели.Нали Боку Тиквата караше студентите да пасат овце и да садят картофи.Ами тези мишоци от двете агенции що не пасат и не садят , ами обикалят света за наша сметка?Я им дайте филия с мас и по една мотика.*** ни управляват ,*** и безхаберници.
19
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма да се учудя, ако техните собствени деца също учат в чужбина.
18
0
 
24
 
! Отговори
g преди 8 години
За 500 лв. заплата да се върнат? Как ли пак не!? Ние ще даваме по 800 евро на месец за да могат да се хранят и да има къде да спят и те ще върнат в мизирията.Да бе,да! Да се върнат техните деца.Подсигурени са им места в правителството, в парламента,в РВД при мъжа на Цецка Цачева
17
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пир по време на чума.
16
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
,,,никой не се е завьрнал,,,НО,,някой си е направил чудесна екскурзия за чужда сметка и кацна у София
15
1
 
26
 
! Отговори
:) преди 8 години
Любовниците на тунеядците в държавната администрация искат екскурзии. Вие какво искате? Те да им ги плащат !
14
1
 
26
 
! Отговори
Maks преди 8 години
Само простотии измислят , но за да харчат пари !
13
1
 
17
 
! Отговори
От чужбина преди 8 години
Пак неграмотни замисли и изпълнения! Държавата трябва да създаде реално добри условия за реализация и добри условия за бизнес. Тогава хората сами ще поискат да се върнат. Докато има идийоти по пътищата, в парламента и по институциите ми, които се имат за недосегаеми и безнаказано дерибействат ще бягаме все по-далече от България. Дръжте си онзи дето блъсна детето преди няколко дни, може да го наградите даже! Дръжте си Пеевски, Доган и компания и очаквайте да се завърнем! :))
12
1
 
26
 
! Отговори
Deniz преди 8 години
Няма здраво мислещ българин който да иска да се върне в България
11
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако не бях онемял оред чутовната глупост на това начинание, щях да хвърля топа от смях!!!
10
1
 
25
 
! Отговори
... преди 8 години
Бре ясно е за какво е било целото това чудо! *** и друго е ясно тук в БГ нормален живот нема! По какъвто и критерий да го гледаш! Даже и тиа дето сега ни управляват и дето пропагандират да се върнем и техните деца не са тук в БГ! Така, че какво да се говори по тоя въпрос! Пълни гуина! Важното в тая новина е, че едни пари са били "УСВОЕНИ"!
9
6
 
18
 
! Отговори
??? преди 8 години
"В началото на миналата година служителите от Агенцията по инвестиции и Агенцията по заетостта започват много интензивно да обикалят не само Европа, но стигат и отвъд Океана. Идеята е да съберат колкото се може повече български студенти и да ги убедят да си дойдат и да работят в България." орешарсковото правителство на бсп,дпс и атака добре си е живяло с изтегления милиард който сега ще плащаме ние,барем да бяха построили нещо а те само за софра ги бива
8
17
 
6
 
! Отговори
Чиновник преди 8 години
Прочетох внимателно статията и НЕ видях нещо, което ясно и недвусмислено да доказва, че колегите са ходили на почивка замаскирана като командировка. Ясно е, че това е поредния кьорфишек, който ви подхвърлят, за да има с какво да се занимавате, че да не зАспите.
7
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
даже малко са похарчили има други в тази страна които много повече харчат за каде каде по-големи глупости
6
1
 
20
 
! Отговори
8 преди 8 години
ОПАААААА,ПАК СИ УРЕДИХМЕ НАШИТЕ ХОРА ДА СЕ ПОРАЗХОДЯТ ПО СВЕТО ЗА СМЕТКА НА ЦЕЛОКУПНИТЕ БЪЛГАРСКИ ***! АКО ТЕЗИ МЛАДИ ХОРА ИСКАТ ДА СЕ ВЪРНАТ В БЪЛГАРИЯ,ЩЕ СИ ДОЙДАТ И БЕЗ ТЕЗИ АВАНТАДЖИИ.ПО-0ДОБРЕ ДА ГИ КАРАТ ДА СИ ЗАПЛАЩАТ ЦЯЛОТО ОБУЧЕНИЕ.