Глоби на пътя – да, но и да се събират редовно

Експерт: Санкцията за шофиране в насрещното е ниска
25 фев 2016 11:30, Красимир Ангелов
23
Глоби на пътя – да, но и да се събират редовно
Снимка: Булфото

Нарушителите на пътя трябва да се санкционират не само с по-високи глоби, но и санкциите трябва да се събират редовно, обяви Илия Тодоров, експерт в Българската асоциация на пострадалите при катастрофи пред "Фокус".

Той коментира предвидените промени в Закона за движение по пътищата. Както Dnes.bg съобщи, в сряда парламентът прие на първо четене серия от промени, свързани с движението по пътищата. Те са провокирани от зачестилите нарушения и многото трагедии на пътя в последно време.

Още по темата

"Имаше много случаи, особено през изминалата година, на шофиране в насрещното на магистрала и скоростен път. Абсолютното вдигане на санкциите не върши работа, а трябва да се мисли за тяхната събираемост", коментира Тодоров.

По думите му предишният размер на глобата от 20 до 150 лева е бил абсурден спрямо опасността, която предизвиква един автомобил, движещ се в насрещното на магистралата.

"Тотално не кореспондира с нарушението. Тук такова завишение има резон, защото е с много висока степен на обществена опасност", допълни експертът.

Според промените, които приеха депутатите е и проекта на Настимир Ананиев, с който въведоха забрана за шофиране в платното за насрещно движение.

Ако нарушението е на скоростен път или магистрала, наказанието ще е глоба до 3000 лева и отнемане на книжката за шест месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 8 години
До 15. Незнам за кои случаи цитираш, но аз говоря за модерните случаи на дрогирани младежи да карат нощно време в бързата лента на насрещното по магитралите. Това се случва и е модно пак в последните 5 години с малко прекъсване (или поне аз не съм имал информация за това).И повярвай ми никой от тях не се объркал от знаците на КАТ.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
като си е вършел работата и е създал твърдата убеденост в шофьорите, че ако направят нарушение на правилата, неизбежно ще последва наказание. В България е точно обратното и затова става по-лошо. На това отгоре се играе с омразата на хората към другите хора, примерно как така аз без кола, а онзи ще ми се вози с кола - да мре, в затвора да ходи, да му вземат книжката и т.н. Или пък, как така аз в трошка, а другият в нов джип, веднага да го наказват онзи с джипа, в затвора веднага.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а в поне 99% от случаите, причината за някакви нарушения е в КАТ, защото КАТ не контролира движението по пътищата, не налага наказания за всяко нарушение, дава грешни съвети и указания за движение или за поставяне на знаци и маркировка и т.н. На всеки трябва да е пределно ясно, че никъде по света правилата за движение не се спазват по някаква добра воля, култура, манталитет и всякакви други подобни дивотии. Навсякъде по света съответният КАТ е наложил спазването на правилата, като си е вършел
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За съжаление много народ е добре изманипулиран от КАТ и им припява за още по-свръхвисоки санкции, затвор, еди-какво си било опит за убийство и т.н. Кой прави опита за убийство бе номер 13 Иван, ако лошо поставени знаци, маркировка или указания на КАТ те пратят в насрещното на магистралата, както бяхме свидетели на няколко пъти през последните месеци? С много лека ръка се раздават присъди като истина от последна инстанция, без да вникне в причините довели до разни ситуации, а в поне 99% от случаи
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Очевидно отново се върви е грешната посока. Никъде по света нещата не са се оправили в огромни глоби или с тяхната събираемост. Навсякъде по света правят друго - ниски размери на наказнаията, но ги налагат за всяко нарушение. Ако това не помогне, тогава започват да увеличават размера на санкциите. В България се прави обратното - записват се в закона огромни наказания, но се прилагат примерно веднъж на 50000 нарушения, което винаги води до обратния ефект - нарушенията се увеличават. За съжаление
6
1
 
1
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Нарушението "шофиране в насрещното на магистрала-скоростен път" е опит за убийство! С какво превишението със 60 км. е по-опасно от него?!
5
1
 
4
 
! Отговори
Салахадин преди 8 години
До 10 сигурен ли си че няма закон в България,който да не дели олигарх,джигит и прокурорски син?Ти къде живееш?Щото аз 26 години тука това виждам :) И заради техните произволи затягат за всички обикновени правилата и то с глупости!!Например сега ще махнат затъмняването на задните стъкла ,а аз си слагах заради *** с ксенони нощем!!Не е за прищявка.Именно обаче заради на лапетата чисто тъмните ще забранят и на мене.И ще трябва да си развалям очите на задното огледало!!По-добре не пиши!!
4
1
 
9
 
! Отговори
Салахадин преди 8 години
Колеги,проблема е на друго място.Дори аз в Търново съм навлизал в насрещна улица ,просто от лошо поставен знак+моята разсеяност ,а и непознато място знаете как е.Проблема не е в законите и сегашните са добри.Проблема е в тяхното прилагане!!Защото прасетата глобяват нормалните и разсеяните.А джигитите не пипат.А те са деца на олигарсите и депутатите!!За това за тях безаконие,а за вас "ФАРОВЕ" и колани в населено място!!Какво става с прокурорския син,дето прегази две жени преди 2 години, а?РОБИ!!!
3
1
 
3
 
! Отговори
еделвайс преди 8 години
Защо така българинът е толкова невъзпитан?! С какви закони и наредби се занимават нашите политици?! Глоба за хвърлен фас примерно?! Колко ниско е паднала културата на българина, щом се налага да бъде възпитаван чрез глоби?!?!?! Българино, хайде засрами се - бива ли да си толкова невъзпитан?!
2
6
 
4
 
! Отговори
соло преди 8 години
Обикновено, тези нарушители са супер скъсани прошляци от селата около магистралите за които няма отбивка.Ами той няма гражданска, винетка, книжка, колата му струва 300 лв., а колибата сигурно 1000, как ще му вземат 3000?Ще го продадат в робство?Конфискация на дарака и пандиз!
1
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Глоби ден до пладне. Другарката Бъчварова каза, че няма хора на терен. Въпреки огромния брой ченгета на глава от населението. За хвърлен фас 100лв. глоба. Как ще стане това? В белите страни самите хора , ако те видят ще кажат на полицай и той ще те глоби, независимо дали си нарушил или не. Щом са те видели, плащаш! Тук няма как. С;лед 100гд. евентуално.