От история към новите технологии: 3D портрет на Левски

Как е създаден портретът? Разказва художникът му
16 мар 2017 12:45,
46

Художникът Георги Врабчев създаде 3D портрет на Васил Левски. Неговото произведение предизвика фурор в социалните мрежи.

Репортерът на Bulgaria ON AIR Милена Енчева бе в дома на Врабчев, за да видят и научат повече зрителите за 3D модела на българския национален герой.

Георги Врабчев предоставя образа на всеки, който ще го използва само с некомерсиални цели.

"Идеята за този 3D портрет се роди много отдавна. Преди 4 години направих портрет на Христо Ботев. Ние познаваме нашите възрожденци от черно-белите образи, които са много неясни. И, на базата на това, което имаме като архив и, с помощта на знанията и опита си, реших, че бих могъл да помогна да се възстановят тези образи", разказва художникът.

Творбата събра различни коментари в социалните мрежи, авторът получава предимно положителни отзиви. Врабчев реши да преработи образа на Васил Левски, тъй като бяха намерени някои неточности в него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 37а да си забелязал случайно, че сърбите и македонците ,като общ генотипен образ, също са светли, руси и със сини очи? Защо ли? Ами защото имат силна славянска жилка
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 37КОЛКО от Българите изглеждат ТАКА???.няма никакво значение колко % от българите изглеждат така. Ние ще му нагаждаме образа според масовката, или според това, което е бил, а той е бил рус, светъл, със сини очи! факт!
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я му згъстете малко мустаците и сами се сетете на кой ви прилича!!!
35
8
 
6
 
! Отговори
Aнна Цолова преди 7 години
Вижте, трябваше поне малко тъмен цвят да му се даде на кожата, косата и очите! Така ще ни помислят за расисти, а и най-вече някое "сирийско семейство, законно пребиваващо на територията на страната" може да се обиди! Нека да сме политически коректни!
34
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Левски та левски аман от пишман патриотизъм. Защо никой не говори за Константин и Фружин? За Владислав оставил си костите във Варна? Човек ще си помисли, че България е основана 1878-а и друга история и герои няма!
33
1
 
3
 
! Отговори
ceco преди 7 години
До АнгелМи то това не е снимка...
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
radomirdnes (dot) com/wp-content/uploads/2016/02/06_02_14_04 (dot) jpgЕто така е изглеждал Левски, не като това недоразумение тук.
31
8
 
3
 
! Отговори
месара преди 7 години
до анонимен 30 : това са типично турски черти , не се заблуждавай , за какви славянски черти говориш - рус,сини очи , бял .......!?
30
8
 
10
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Все едно си го гримирал бе.Кожата му лъщи сякаш се е мазал с крем на Нивея.А косата все едно е с перука .Подпухнало лице.Грозна и неправдоподобна снимка.Не не бива в тва.Мащай се и не се занимавай повече с портрети на светини!!!!
29
5
 
6
 
! Отговори
месара преди 7 години
а на тоя 3D портрет изглежда се едно че е висш служител в голяма фирма - гладко избръснат , с прическа , с бяла риза , охранен , ....., кога са имали време хайдуците да ходят на козметик !? сега " родолюбците " ше ме нападнат - но по добре да почетат малко българската история , има доста ясни описания на хайдути !
28
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами горе-долу е добре! * Цвета на очите е ок* цвета на косата - ок* цвета на кожата - ок* скулите на лицето - леко трябва да се приберат, много е скулест* трапчинката на брадичката - не е ясно дали я има изобщоЛевски се е получил чист славянин (сини очи, светла кожа) и който се дразни, очевадно е ман**гал!
27
8
 
4
 
! Отговори
месара преди 7 години
с нищо по различно тоя 3D портрет не се различава от портретите дето висят по училищата . някой замислял ли се е защо няма конкретни снимки доказващи как е изглеждал Левски , почти всички революционери имат снимки - сами , а повечето пъти и с някой друг , а за Левски тук там излиза по някоя - различни и далеч от това което ни се представя . въобще ясно ли е личноста Васил Левски как е изглеждал реално ,и дали е бил такъв за какъвто ни го представят ?
26
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има много импровизации в този 3д модел.Няма как на базата на 1-2 черно бели снимки без никакъв детайл да се реконструира лице.Не се знае например цвета на очите,на косата,вежди и мустаци.Тава са стотици нюанси на даден цвят.Отделно лицето би трябвало да е по-скулесто и леко измъчено,като се има предвид начина на живот.
25
8
 
11
 
! Отговори
nina преди 7 години
Боже,ако това е Левски?!-празен, блуждаещ поглед, без грам решителност и смелост.Това не може да бъде националният ни герой!И никакви оправдания, че еди-какво си не позволява да се направи точен портрет не ме интересуват. Ами тогава да не беше маскарил портрета на Левски!
24
4
 
8
 
! Отговори
factotum преди 7 години
Пошла реклама на гърба на една икона! Срам!
23
3
 
1
 
! Отговори
ти пък преди 7 години
До Браво, страхотен е!автора се е специализирал в хора не в плодове и зеленчуци
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е поне се е опитал човека да представи лицето на Васил! От много махани няма нужда.От повече работа да!
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Виждали ли сте Ботев как го е направил ?Айде нема нужда едни ватенки пробити, рашки лосионолокашти да говорят за един Българин.
20
5
 
5
 
! Отговори
:) преди 7 години
човека изрично подчерта,че образа на Левски подлежи на още работа !!!на никой не му пука с какво се занимаваш така, че спокойно..а се занимаваш с компютърен дизайн от 87 - *** година (!!) в съня си:)))
19
3
 
9
 
! Отговори
474 преди 7 години
По пухкавото лице може да се предположи, че телосложението е леееееееееееееееееко пълно. Струва ми се , че Левски е бил слаб, все пак много се е движел и едва ле е прекалявал с яденето!