Виновникът за алергиите – западният ни начин на живот

15% страдат от сенна хрема, пикът на болестта е в тийнейджърска възраст
Обновена: 14 май 2017 08:40 | 14 май 2017 07:30, Камелия Цветанова
36
Виновникът за алергиите – западният ни начин на живот
Снимка: Булфото, архив

Ако очите ви са зачервени и сълзят, носът ви е запушен и кихате, има вероятност да страдате от сенна хрема или т.нар. сезонен алергичен ринит, обясни доц. д-р Мария Стаевска, началник на отделение по имунология в Клиниката по алергология на Александровска болница пред в. "Труд".

Той се проявява в края на май и юни.

Човек трудно може да различи сенната хрема от вирусната поради сходните симптоми. Все пак при сенната хрема някои от тях са отличителни, най-често това е сърбежът, обясни доц. д-р Стаевска. Хистаминът води до сърбеж. В случай че сърбежът е в очите и носа – тогава със сигурност сме отключили сенна хрема.

У нас най-много хора са алергични към тревните полени, които цъфтят в края на май и началото на юни. Чести са случаите и на алергии към брезови, букови и дъбови полени, които цъфтят в края на февруари-март-април. По-рядка е алергията към пелина, тя е характерна за края на юли и август-септември. Има хора, които имат алергия към всичко, т.е. проблемите им започват още през февруари и свършват чак през октомври.

Сенната хрема е тип алергичен ринит, който се случва при предразположени хора. Те имат т. нар. атопия – състояние и предразположеност на организма да реагира по алергичен начин към нормални неща от околната среда, в случая на полените. Когато хората, склонни да се алергизират, преминат едно критично ниво – се развива алергичният ринит.

Средно 10-15% от българите страдат от сенна хрема. Пикът на болестта е в тийнейджърска възраст. Обикновено децата се разболяват след 5-6 или 7-годишна възраст. Има пациенти, които се разболяват на 3-4 години, но са рядкост. Причината за това е, че човек трябва да преживее поне няколко сезона, за да се срещне с полените и да развие алергия. „Всичко това нараства във времето. С възрастта алергиите намаляват”, пояснява доц. Стаевска.

Основна причина за поява на сенна хрема е генетичната предразположеност. „Голяма част от хората се срещат с алергени и нямат никаква реакция, това е нормалният отговор. Когато човек няма предразположение, независимо в каква среда живее, няма да има проблем, но ако е налице генетична предиспозиция, вероятността да отключи болестта е голяма.

"Тенденцията е все повече хора, които имат генетичната предиспозиция, да имат и клиничната изява”, казва доц. Стаевска.

Главният фактор за увеличаване на алергиите е западният стил на живеене. Това се обяснява с намаляването на биоразнообразието. Освен биоразнообразие на макрониво (тоест в природата) съществува биоразнообразие на микрониво в самите нас.

"Ние имаме много бактерии в себе си и нашата имунна система в продължение на хилядолетия в еволюцията на човечеството е свикнала да се среща с определени микроорганизми, които са изключително важни за формирането на нашата имунна система”, обяснява д-р Стаевска, като допълва, че именно тяхното намаляване в нашия организъм води до имунните болести, характерни за съвременното човечество. „Когато човек започва да живее стерилно, започва да живее от селото в града, не контактува с животни, с пръстта, с природата, всъщност нашият микробиом обеднява, тоест имаме много по-малко видове бактерии в себе си.” Затова хората в градовете страдат много по-често от алергии.

Лечението на сенната хрема е важно и не бива да се пренебрегват възможните усложнения – в 40% от случаите се развива и бронхиална астма. Добри резултати, а в голяма част от случаите и пълно излекуване на сенната хрема може да се постигне чрез алергенната имунотерапия. Тя е най-старата терапия, но същевременно и много модерна. Прилага се по два начина – чрез подкожно инжектиране или прием на таблетки и капки. Съдържа екстракти от алергена, към който сме алергични, за да свикнем с него. Терапията се провежда в продължение на 3-4 години предсезонно и по време на сезона. Ефектът се усеща още след първия сезон и след спирането продължава още 7-8 години. „След 7-8 години може и да не се върне, тоест това да е окончателно излекуване, но може и да се върне и тогава трябва да се направи втора такава терапия”, казва доц. Стаевска.

Лечението със симптоматични средства включва антихистамини, назални кортикостероиди, локални антихистамини, комбинирани препарати, промивки със солеви разтвори с морска вода, всички те повлияват на симптомите в момента на тяхната поява. Важно е да избираме съвременни антихистамини, защото старите предизвикват странични ефекти като сънливост, увеличаване на апетита, замаяност при шофиране. В България все още голяма част от пациентите се лекуват със стари антихистамини. За да избегнем страничните ефекти, е добре да се консултираме с лекар или фармацевт, който да ни препоръча съвременни препарати.

Доц. Стаевска препоръчва хората със сенна хрема да спят на затворени прозорци, да ограничат излизането си през поленовия сезон, когато са били навън и се приберат, да измият ръцете си, да внимават да не пипат с ръцете очите си, защото по този начин могат да вкарат полените. Махане на дрехи и вземане на душ може да е доста ефикасен начин за предпазване от проблемите със сенната хрема.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: алергияхрема
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Западния начин на живот, ха ха, прозвуча ми айде вземайте мотиките и на село
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малко са бълхите и глистите в тази държава. Затова има болести и алергии.
29
1
 
6
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Може и да има нещо вярно.На 42г съм.на 30г напуснах Бг.в посока запад.да не кажа северозапад и от тогава до сега си живея там.И на 38г ми се появи тази сенна хрема.двете ми деца са родени пак там на северозапад и двете са с някакви алергии към котки.кучета.трева абе луда работа.
28
1
 
4
 
! Отговори
Патриот преди 6 години
Аз затва мразя запада на всичкото отгоре и алергии ни натресоха ,да мре тоя запад!
27
1
 
3
 
! Отговори
Алергичен преди 6 години
Знаех си аз че съм алергичен. Всички ми казват че съм мързелив. А аз им казвам че съм алергичен към работа. А те не та не: било мързел. АЛЕРГИЧЕН СЪМ БРЕ, не съм мързелив. Да, и ще искам от личната ми докторка да ми пише че съм алергичен към работа, и лекарството за това са 2000 евро на месец. Тогава се успокоявам, носа ми се отпушва, спирам да кихам и съм спокоен. Може да поискам от ТЕЛК да ме пишат 100% инвалидност поради алергия. Супер.
26
2
 
1
 
! Отговори
Доги преди 6 години
В Ориента алергии нЕма ;-)
25
1
 
4
 
! Отговори
men преди 6 години
забравих да спомена качествените хранителки добавцки и заместители на нестле, байер и монсанто които не водят до никакви болести и алергии. хич. нул. нада.
24
1
 
9
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Западният начин на живот има влияние доколкото предполага контакт с много повече алергени,които просто са липсвали при затвореното общество преди.Как например при социализма да получиш алергия към морска храна,когато освен копърка и скумрия друго нямаше?Лекарства,битова химия и прочее-всичко бе с ограничен асортимент.И двете ми деца имаха алергии до 6-7 г възраст,т.е. докато се лекуваха с антибиотици.После всичко изчезна!
23
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А за простотията дето е налазила повечето от пишещите тука, и на изток от рая да ни преместят, пак няма да има лек. То добре че е западния начин на живот та авторката да ползва дамски превръзки, че иначе *** и все червен щеше да е.
22
1
 
10
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Въпросните бактерии се сформират в първите години на човек. Затова съвет към млади родители:майките да раждат без ''цезарово сечение'' -чрез естественото раждане се предават бактериите към детето.вземете му куче, водете го на езда, по-често досег до крави, кокошки, кози, коне, овце.. оставете го да се рови в земята, да лови червейчета, да се катери по дърветата и походи в гората през уикенда.не му мийте ръцете постоянно, изхвърлете антибактериалните кърпички.
21
2
 
12
 
! Отговори
хх преди 6 години
От 25 човека с които завърших средното си образование през 1975 г. двама умряха от алергичен шок,като си имаха тежки алергии,установени от доста време.Единия почина след ухапване от стършел, другия от пчела. И това се случи някъде около 1985 г., а тогава си бяхме в соц.лагера и за западен начин на живот не можеше и да се мисли.От алергии със сигурност са страдали и в Бухенвалд и в Гулаг, но по онова време не е имало лиг льовци като тази авторка, та да ни осведомят.
20
5
 
16
 
! Отговори
men преди 6 години
за самолетчетата дето пръскат от горе по цяла година отрови и изсъхнали вируси нема ли да кажем нещо? или те не съществуват а са само мираж?
19
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Запада пуска алергии, за да умори всични от изтока защото им пречат в производството на земеделската продукция.
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам, от запада не идва. В БАВАРИЯ 50 % СА СВЪРЗАНИ СЪС ЗЕМЕДЕЛИЕ И НЕ БОЛЕДУВАТ КАКТО И ГРАДСКОТО НАСЕЛЕНИЕ.. Направо идва от "дивия запад"
17
11
 
7
 
! Отговори
Не бе преди 6 години
Сорос е виновен, друго си е шампоан са вана да пийнеш...
16
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Мнениеруския начин на живот е най-здравословен! Бояришник решава всички въпроси с алергиите!
15
6
 
14
 
! Отговори
Източния преди 6 години
Мой приятел има такава алергия от 1988г.,брат ми след казармата 1987, тогава западно ши живеехме,че не разбрах от статията.Шматка.
14
6
 
36
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Западният начин на живот е живота на егоиста...... Живота на индивидуалиста които прави всичко за да има всичко предмиети итн..... Липса на хармония .Източният начин е друг той е свързан с търсенето на хармонията външна и вътрешна.......
13
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предполагам, че журналистите са искали да напишат западНАтия, не западния.
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
10 пожелавам ти, да получиш някоя астма с алергичен компонент, и да получаваш всеки ден такъв задух, че да не можеш да ходиш на работа- тогава ще разбераш какво е!