Eксперт: Болниците се нуждаят от реорганизация, но тя плаши

Изтичането на лекарства е кражба, а това вече е в ръцете на МВР, обясни доц. Спас Спасков
4
Eксперт: Болниците се нуждаят от реорганизация, но тя плаши
Снимка: Bulgaria ON AIR

Лекарите от "Пирогов" излязоха на протест с искане за оставката на изпълнителния директор проф. Асен Балтов.

По думите на бившия директор на болницата доц. Спас Спасков тези протести са свързани с реорганизацията на управлението на заведението. Според него болниците в България са се впили в миналото и не искат да проведат нужните им промени, за да се измъкнат от западането си.

"Болниците и в столицата, и в провинцията, се нуждаят от промяна в управлението си. Но за да има реформи, трябва да се проведе реорганизацията. Тя пък от своя страна буди съмнения и протести, тъй като при всяка смяна на ръководството има доволни и недоволни. После се искат оставки. Това е порочен кръг", отбеляза доц. Спасков в студиото на "Денят ON AIR".

Наскоро народните представители приеха едногодишен мораториум за финансирането на иновативни лекарства и сключването на договори с нови лечебни заведения през 2018 г. Това изправи на тръни пациентските организации, които от своя страна поискаха президентското вето.

Гостът подчерта пред Bulgaria ON AIR, че мораториумът като инструмент за решаване на проблеми е крайно неефективен.

"Когато се развиват нови дейности, се изразходва и финансов ресурс. А това поставя лечебните заведения на кръстопът – да лекуват ли хората или да намалят плащанията. Трябва да се намери баланс между изразходваните клинични средства и извършените дейности. В кратък период мораториумът е разбираем, но в дългосрочен е опасен за живота на хората", посочи той.

Темата на разговора обхвана и паралелния износ на лекарства, поради който важни и животоспасяващи медикаменти стават все по-недостъпни на родния пазар.

"Лекарствата са продукт както всички други. Непрекъснато повтаряхме колко са скъпи те в България, но ако това беше така, тази сива търговия щеше да се извършва в наша посока. Ако има изтичане на лекарства от Здравната каса, то говорим вече за кражба, а това е в ръцете на МВР", категоричен бе доц. Спасков.

Още вижте във видеото на телевизия Bulgaria On AIr
 


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новият министър не е с медицинско образование, което не го прави "солидарен" и зависим от колегите. На всичкото отгоре е финансист и знае как да установи къде изтичат средства. Не го подценявайте! На министерството не е нужен лекар, то не лекува, нужен му е ръководител.
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сложете кака Руми, тя е по реформите. Социоложката, ще оправи и това министерство хаха.
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А източването на 2 милиарда осигуровки от Герп ,не е ли престъпление ?
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направихте болниците търговски дружесъва с по няколко бордови директора, които само прибират парсата от над петцифрена заплата месечно и това съвсем не е минало.Изгонихте младите специалисти от България и политически некоректните директори на болнични заведения,а сега се чудите защо не освоявате по-голям ресурс, ами се харчи и за лечение на пациенти.
Недопустимо е министър на здравеопазването да е лице без медицинско образование просто, защото въпросният нищо не разбира от медицина.