Всеки трети българин в Германия – на социални помощи

Статистика: Това е най-високият ръст на подпомагани чужденци
29 мар 2018 07:50, Анисия Иванова
90
Всеки трети българин в Германия – на социални помощи
Снимка: Reuters

Всеки трети българин в Германия е получавал социални помощи. Това показват данни на консултантските центрове за трудови права на КНСБ във федералната република. Към края на юли миналата година 83 266 нашенци са се възползвали от социалната системата на Германия, което е с 12%, или с близо 9000 повече спрямо същия период на 2016 г.

Данните на синдикатите показват, че това е най-високият ръст на подпомагани чужденци от други страни от ЕС. След нас се нареждат румънците, при които отпуснатите социални помощи, са нараснали с 8 на сто.

Статистиката показва, че към края на юли 2017 г. в Германия живеят над 300 000 нашенци, като всеки месец в страната пристигат между 3000 и 4000 души. В средата на миналата година на трудов договор са работили 108 794-ма българи, а други 32 174 са се трудили на непълен работен ден или са били самонаети.

Според местната статистиката 16,2% от българите във федералната република са безработни. С право на обезщетение заради липса на работа през октомври 2017 г. са били 23 905 нашенци. За година броят им е нараснал с близо 2000.

Оказва се, че над 53 000 българи търсят препитание в Германия чрез местните бюра по труда. От няколко години в цяла Германия работят консултантските центрове за трудови права, в които всеки българин може да получи помощ. През миналата година около 2000 българи са потърсили консултация с експерти.

"Най-чести проблеми са свързани със забавени заплати, прекратени договори от днес за утре, както и липса на трудов договор“, обясни консултантът в центъра във Франкфурт Иван Иванов.

Увеличава се делът на командированите служители в чужбина, които търсят помощ от експертите в консултантските центрове. Най-често тези служители получават в пъти по-ниски заплати от регламентираното в европейското законодателство, пише "Монитор".

Според Наредбата за командированите служители работодателите могат да изпратят свои служител в чужбина в рамките на 30 дни. През това време работникът получава към заплата си в България допълнително възнаграждение, равно за минималното за длъжността, която изпълнява в съответната страна. Често обаче работодателите вместо минималната ставка, която в Германия в 8,84 евро на час, изплащат по 35 евро на ден командировъчни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
1
 
! Отговори
до Немеца преди 6 години
Ще те видим след време,като Асан стане даска или лекар,а пази боже и политик. Да те светна малко, ходих на езиково курсове там 95% са млади араби и те са записани към местното уни. Не могат да говорят на немски, но следват...Както им дават сертификати за език така ще им дадът и дипломи за висше за да ги интегрират...
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ооо, бай *** в Германия!? Да си стои там.
58
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Moin, Moin! Цветните тука се оправят без Немски,а с турски.Много етнически българи бачкат 1 година и после хоп на социал(плащат 70% от заплата която си взимал).Българин не прецака ли сънародник,не може,затова съм спрял контакти с българи,чуя ли в магазин или на улицата бг реч,се обръщам на обратно или бягам по-надалеч(да не ви говоря за ,, цветните от бг), на бачкането от 12 човека смяна,само аз съм чужденец, ниво Б2. От 3 години тук, пристигнах с английски и руски.В бг не съм съм учил немски.
57
4
 
5
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Пълни глупости!И на заведения си ходим...и на гости...и на кино! Шурето основа и трупа за народни танци...в България - с бързите кредити 80% се чудят как да изкарат до края на месеца...и с какво да си покрият месечните разходи!Пак повтарям - опитайте се да излъжете някой чужденец - ние знаем каква мизерия сме оставили зад гърба си!Другото интересно е , че в съседни теми квичите колко ви е скъпо всичко ... и колко ви цакат в заплатите...а в тази всичките сте на 6!!!Аман от опортюнисти
56
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак за Папенбург-Германия.От дъщеря ми знам която е там че до нея има съседи руснаци семейство мъж и жена които са под наем и се занимават с почистване от 8-9г.на много обекти.Знаят и немски.Пред къщата им има три коли.Ауди Q7,Mercedes и БМВ.Хората бачкат и изкарват много добри пари и не се лишават от нищо.Но трябва труд.Отделно детските им за децата са сериозни.Хубаво е да имаш дете за да получаваш детски и помощи.Другия вариант е нелегално да работиш и да не те тварат швабите с данъци.
55
4
 
12
 
! Отговори
До 55 преди 6 години
Ако си хвърлял на вечер по 100-200 лв по кръчми естествено, че няма да ти стигат.На някои и 100 бона им са малко на месец.А в Германия ти стигат 2000 евро, защото нямаш същите разходи.Седиш си вкъщи и никъде не ходиш.Естествено, че ще ти стигат.В България с 2000 лв може да си позволиш да се храниш само по ресторанти.*** в Германия се храни по ресторанти с 2000 евро та да видиш колко ще изкараш.
54
4
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Ех, че хубав спор заформи ***-а, и не, не се опитвай да им обясниш разликата тук ( Германия) и БГ ... Анонимника с 2500 лв заплата , не знам как гледаш семейство и къща с 300 м2, 2014 работех за около 2000лв, сам с 1 родител в къща 120 м2 без да плащам наем и да ти кажа не стигаха. Ако имах и деца не ми се мисли ... Тук пак съм около 2000 евро , плащам наем, живеем с приятелката ми и се справяме по-добре от БГ.
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Авторката да се информира първо за Hartz-Konzept на немски в гугъл тогава ще знае определено повече иначе до тука само FAKE NEWS
52
0
 
3
 
! Отговори
aus Berlin преди 6 години
Тая Система е създадена през 2002 в Германия но никой не е предполагал че безработните ще останат само на Парите които получават , сега особено когато Регирунга се занимава с Бежанжите то дълготрайно Безработните са забравени от Господа
51
0
 
5
 
! Отговори
до Авторката преди 6 години
Авторката явно копирала Новината както всеки ден в тоа сайт , а не знае че в Германия на Социални е като нормална професия или работно место в някоя Фирма , в момента се водят дебати но само на Телевизионно ниво за премахване на Соцоалните пари на дълготрайните безработни, в Германия се нарича Харц 4
50
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И колко струва уикенд в петзвезден спа хотел в Германия? Колко струва вечеря в квалитетен ресторант? Колко ти струва посещение на кино, на нощен клуб?Да не говорим че наем на къща като моята ще ти струва поне 2000 евро, ако не и повече.Може и да спестяваш пари, ама се лишаваш от много неща.Имам познати в Германия и знам, че там животът е основно работа.Веднъж годишно курорт..И като се пенсионират тръгват по екскурзии.Не мерси-предпочитам докато съм млад да живея като бял човек.
49
5
 
7
 
! Отговори
Циник до47 преди 6 години
Грубо 9 000 - 4000 .... не е само това... стой си в държавата на мутрите и партийците
48
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Там са на социални и там са на социални, няма управия с тези.
47
0
 
7
 
! Отговори
Кон боб яде ли? преди 6 години
Да не съм луд да работя за 1000 евро,като държавата ни гарантира 740 евро.Малко трябва се мисли😎
46
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И колко ти е нетото от тия 9000 евро?Данъци, осигуровки, застраховки? И пак ми говориш колко си щял да получиш след 15 години.Важното е как живееш сега, не като станеш на 65 години.И ти можеш да идеш и в някой скъп курорт веднъж годишно, а аз всеки месец правя уикенди в петзведни хотели на някой български спа курорт.И не че съм паралилия-просто в България цените са евтини.И с 2500 лв доход имам по-висок стандарт на живот от някой с 4000 евро доход в Германия без собствено жилище.
45
11
 
10
 
! Отговори
Циник до 44 преди 6 години
Мизерствам? Двамата със съпругата ми имаме месечен брутен доход от близо 9000?Сина ми ходи на детска с испански...има открит влог образование.Освен нормалната пенсия...ще получа и от фирмата.Почивам където ми се прище...имам над 30 дни платена...1600? отпускарски...и още толкова коледни...на ден ми се събират 15 мин. в цейтконто при 7 часа - 1ден платена...какво да продължамам - стой си в koчината
44
0
 
3
 
! Отговори
Иво преди 6 години
Като има толкова менгиши така ще баде
43
3
 
9
 
! Отговори
До Циника преди 6 години
И какво като ти е по-скъпо жилището като мизерстваш? Ако ще и 1 милион да струва.Важното е как живееш, а не колко ти струва апартамента.А такива като Жоро плъха се преселиха в Германия. Плюс 2 милиона тарамбуки.Та ти внимавай някой да не ти резне главата.Или пък да се взриви..Освен това в нашата махала не си заключаме къщите, защото от 20 години не са ставали кражби.Кражби има в големите градове, ама аз живея извън града, а не в някоя панелка.
42
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Синът е в Кирхайм на Б3 ниво е вече, дъщерята е в Айтерфелд, изкара Б2 ниво, работи касиерка в супермаркет.
41
9
 
9
 
! Отговори
Циник до 36 преди 6 години
Халал да ти е къщата! Вероятно жилището ми в Заксенхаузен е 2 пъти по-скъпо от целия ти имот! По прогнози на дилърите тук - следващите 15 години ще стигне цена от половин милион евро! Иначе и аз имам виличка близо до Пловдив...но вероятно ще я продам.... аааа .. и да не забравя - ако някой като Жоро-плъха те навести - свари му кафе , и проведи дискусия на тема - Ромите са нашето бъдеще! Освян това внимавай да не засечеш някого на пътя...или недай боже да се разболееш...***