Божидар Димитров намери покой! Разпръснаха част от праха му край Созопол

Дъщеря му Мария: Знае колко го обичам и в момента е до мен!
1 авг 2018 13:00, Елка Василева
47

 

Близки, приятели и съграждани на уважавания историк, археолог, писател и общественик проф. Божидар Димитров участваха в ритуала по разпръсване на праха му в Созополския залив в близост до острова Свети Иван.

Негови роднини и съратници се качиха тази сутрин на борда на кораба "Big Baba" от рибарското пристанище в родния му Созопол, за да станат част от ритуала, с който бе изпратен в последния му път.

Така волята на професора прахът му да бъде разпръснат в морето край Созопол днес бе изпълнена. Това съобщиха от пресслужбата на Община Созопол.

Още по темата

На днешния ден се навършва един месец от кончината на големия родолюбец. Проф. Божидар Димитров почина на 1 юли. По воля на професора той бе кремиран.

Част от праха му е разпръсната над Македония, на която той посвети голяма част от живота си. Другата, отново по негово предсмъртно желание, днес бе разпръсната в морето край Созопол, а друга част от праха на професора ще бъде поставена в гроба на майка му в градските гробища на Созопол.

Днешният ритуал се проведе в присъствието на дъщеря му Мария, сестра му Мария, кмета на Созопол Панайот Рейзи, шефа на музея Димитър Недев, археолози и приятели, които отплаваха с кораб към парчето земя.

"Имам чувството, че е до мен и дава интервю. Много ми е тъжно, като държа урната. С него можех да си споделям всичко. Винаги се целувахме за довиждане, прегръщахме се, сякаш за последно. Знае колко го обичам и в момента е до мен", едва сдържаше емоциите си дъщеря му Мария.

"Това е последният завет на брат ми, това беше неговото място и милееше за него. Обичаше Созопол и Созопол обичаше него", промълви сестра му.

"Загубих много голям приятел, на който съм разчитал винаги. Даде всичко от себе си за Созопол", заяви Рейзи, цитиран от "24 часа".

"Страхотен човек, името му - Божи дар, много му приляга", коментира Димитър Куцаров, един от приятелите му, с които професорът на младини се е гмуркал в морето на Созопол.

От пресслужбата на местната община съобщиха, че по-късно днес по време на редовно заседание на Общинския съвет ще бъде представена за гласуване от общинските съветници докладна с предложения за именуване на Археологическия музей и улица в Созопол на името на проф. Божидар Димитров.

Докладната за именуване на Археологическия музей е по предложение на директора на Общинския Културен институт "Музеен център" - Созопол Димитър Недев. В мотивите си Недев посочва неоценимия принос на проф. Божидар Димитров за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство на Созопол като част от националното и общоевропейско културно наследство.

Освен Археологическия музей докладната от кмета Панайот Рейзи е допълнена с предложение името на проф. Божидар Димитров да носи улица в стария град на Созопол.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
3
 
! Отговори
Никола преди 4 години
Боже прости им на рубладжиите. Една година след смъртта на българина, човека исполина Божидар Димитров чета че плюят и хулят. Анонимни *** вие вършите безсмислена работа, всъщност харчи те парите на душманите. От моето сърце няма да го извадите. А за неграмотните ваши да са те ще ви за копаят. Вечна памет на човека накарал ме да заобичам историята и да се гордея че съм българин. Цанев също е велик много години му желая.
32
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ти чакаш Стефан Цанев, аз пък Веждичката. Всеки си чака по някого. Дано да се поизчисти малко.
31
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Божо, българинат, историкът, да го изгорят... не ми се вярва, та той си беше изгорял и преди.
30
4
 
0
 
! Отговори
подла гавра с ПрБоДи преди 5 години
ти написа: Службогонец и партиен ветропоказател.и не само това ами мноо клъст, длибел и сланитутец бе он.тъз консерва дета я изсипаха има ли цертификат че няма чума .това разнасяне на пепелта е като да го вържат с едно въже за джип и да го влачат по улиците, после с делта плано и да го веят у въздухо и накрая да го влачат с моторница за водни ски и кво артиса да заровят или минат на барбекюто. . . Как може такава гавра с Професор Б Димитров? какво зехте да *** погребенията ни бе?
29
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един *** по малко ,чакаме Стефан Цанев .
28
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До бай ТъпчоНе го слагай на сърце бе тъпчо, то и пепелта е тор, ама от тоя е кисела и вредна.
27
4
 
4
 
! Отговори
Българин преди 5 години
А дано и ДС другарите му намерят покой и ние от тях, от престъпленията и кражбите им.
26
9
 
8
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 5 години
Ееее, Боже, Божеее...колко мъка има по този свят, Боже... Никога да не давате човек да го кремират, ей!Ако някой каже, че туй е прахта на професора-да иде скришом да види как ги горят...Тука има прах от още дузина човека, от дрехи разни и дъски от сандъци-абе каквото са турили с лопатата бе.Човек трябва са погребе в земята, да даде живот на други гадинки и растения, защото туй е кръговрата от който всичко е дошло...ама мързеливата рода гледа по-лесното.Изгорения човек е едно нищо и язък за него!
25
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да го бяха изгорили жив.
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нищо....
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Велик човек и докрай патриот!Колоритна личност,ходеща историческа енциклопедия, забавен, сладкодумец,ще ни липсват интересните му предавания,Бог да го прости!Доколкото знам,той е потомък на бежанци от Беломорска Тракия и докрай в сърцето си носеше любовта към България.
22
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разпръснаха част от праха му...*********От коя част са ?
21
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще го кажа сбито - тези които пишат против Б.Димитров не са българи!!
20
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много голям българин! Израснах с неговите предавания. Макар и да не бях съгласен с всичко, което казваше и правеше, трябва да призная, че беше идеалист. Няма такива хора като него в днешно време. Опитваше се да остави нещо след себе си и успя, според мен. За разлика от плюещите по него.
19
8
 
27
 
! Отговори
Чест и слава преди 5 години
Вечна памет!Професор Димитров поне видя сближаването на България и Македония.Скоро ще има и обединение. Ванга го е казала даже.
18
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Службогонец и партиен ветропоказател.
17
23
 
4
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
Къде "край Созопол"? На "Ла-й-ня-н борун" ли го разпръснаха???---много "карабинери" и макета в тоз форум бе ... пфу -у-у мирише чак11
16
11
 
27
 
! Отговори
ex преди 5 години
Отиде си паметта на народа.Отиде си човека,който припомняше на Българите Историята на България.Отиде си един родолюбец!Мир на праха ти Божо!
15
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не беше и нехристиянско кремамацията, ей така питам за един приятел ?
14
6
 
22
 
! Отговори
Кики преди 5 години
Голям Родолюбец беше