Съвет: Отпуската – 25 дни, пътувайте, не мислете за работа!

Проф. Цачева: Учители и медици са най-засегнати от стреса
21 авг 2018 17:15, Анисия Иванова
11
Съвет: Отпуската – 25 дни, пътувайте, не мислете за работа!
Архив: Булфото

Отпуската трябва да е 25 дни. По-добре е наведнъж, но ако не е възможно, да се раздели на два пъти, но не на по-малко дни, съветва професор Невена Цачева, ръководител на Катедра по трудова медицина във Факултета по обществено здраве при Медицинския университет – София.

"Иначе ефект от почивката няма да има. Дългият уикенд, който навлезе като мода от Европа и САЩ, не върши работа, както пълноценната отпуска от 20 – 25 дни", обяснява тя.

По думите й отпускарят трябва да си осигури и смяна на климатичните условия, пълен релакс и никакви мисли за работата, за да се върне работоспособен и креативен на работното място.

Според нея условията на труд у нас като цяло не са добри. "Не само в новите фирми с нови технологични, но и в традиционните, класическите производства. Условията не са добри особено при частните работодатели. Заболеваемостта с временна нетрудоспособност, т.е. отсъствието от работа с болнични листове, става все по-висока", разяснява проф. Цачева в интервю пред "Монитор".

Не случайно Световната здравна организация ни критикува, че в това отношение не сме на дъното, а под нивото на дъното по отношение на професионалните болести, допълва тя.

Най-рисковите професии по отношение на професионалните заболявания никак не са малко, разясни лекарят.

Учителите са засегнати приоритетно от стреса, социални и други фактори. Информационно натоварената среда, в която те работят, води до заболявания на централната нервна система – неврози, тревожност, стрес, бърнаут.

Заетите в сферата на здравеопазването – лекари, медицински сестри, фелдшери, акушерки, също развиват заболяванията, породени от постоянното напрежение и стрес. При тях обаче в по-висока степен има пренапрежение, тъй като отговорностите са огромни, както и умственият труд, за да бъде спасен човешки живот. Към това се прибавя и преумората в резултат дефицита на кадри и невъзможността работещият да се откъсне от служебните въпроси, след като изтече работното му време.

В производството се оказва, че най-уязвими от професионални заболявания са хората, които са заети в добива и преработката на суровини и материали: металурзите, миньорите и енергетиците. В системата на производствените предприятия са уязвими шивачките, работещите в хранително-вкусовата промишленост, както и в някои административни дейности.

IT специалистите пък масово са с очни заболявания, имат и костно-ставни проблеми. По подобен начин стои въпросът и с всички, които работят предимно с компютър. Това е нова рискова среда, която е съчетана с т. нар. информационна зависимост на работещия от машината отсреща. Освен това тези хора страдат от пренапрежение на централната нервна система в резултат от задълженията и отговорностите, с които са натоварени. Това важи особено за операторите.

Проф. Цачева призна, че вече има и работодатели, които се съобразяват с препоръките за разтоварване на служителите си – създават фитнес салони на територията на предприятието, осигуряват безплатни спортни занимания и танци, за да се разтоварят работниците и служителите им.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Дойде отпуската. Влязох в сайта за резервации на нощувки. Въведох данните, които ме удовлетворяват спрямо месечния ми доход и... зачаках. Накрая излезе идна картинка на гола поляна с надпис - Трева-GO ...
9
1
 
7
 
! Отговори
Ебаси преди 1 година
Не се бях замислял копе уе
8
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама направо 250 дена отпуска да направим? И останалото - съботи и недели. Със по един работен ден в месеца - да се видим с колегите, да ударим по едно кафе и да си вземем заплатата(ако не сме забравили къде работим). Така ще имаме време да си залепим сами тапети, ще влезе и в употреба книгата "Аз ремонтирам Джоган", ще направим уборка на дворка, може и някой домат да засадим. Така лети икономиката напред! Ех!
7
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шумът при шивачките сте забравили. Как им понася тракането на машините 12 часа на ден? Шивачките трябва да работят с намалено раб. време- 6 или 7 часа, които да се равняват на 8- часов раб. ден. Натоварването на очите също е голямо. Това е едно от най- разпространените промишлени производства в Бг и целия свят, Нещо трябва да се направи за тези отрудени жени.
6
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да веднага ще ни дадат и 25дена ще пътувам с 700лв заплата,стигаща за 3
5
0
 
44
 
! Отговори
Хах преди 1 година
Мхм, особено в частния сектор като кажеш, че излизаш 25 дни отпуск и директно излизаш с предизвестието
4
1
 
38
 
! Отговори
Киро Скалата преди 1 година
Ама и цената на кюфтетата да са депутатски, иначе за 25 дена много ще изхарча..
3
0
 
48
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 1 година
Тъй като вашите любими депутати много работят за благото на родината,тяхната платена отпуска е само 70 дена в годината.
2
0
 
68
 
! Отговори
Логика преди 1 година
Отпуска на всички да е колкото на депутатите !
1
7
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова дни платен отпуск могат да си позволят само търтеите в НС,МС и техните хора по агенции и т.н.