Не щат да метат, да плевят... Мързеливи безработни губят помощи

Най-нетрудолюбиви се оказаха в Сливен, Пловдив и Враца
Обновена: 28 дек 2018 10:59 | 28 дек 2018 07:00, Камелия Цветанова
63
Не щат да метат, да плевят... Мързеливи безработни губят помощи
Снимка: Булфото, архив

Всеки пети, който взима социални помощи и трябва да полага общественополезен труд, е останал без подпомагането от държавата, заради отказ да работи. Обикновено безработните са ангажирани с метене на улици, почистване на градинки, подкастряне на дървета, риене на сняг или боядисване на пейки.

Още по темата

Такъв вид дейност полагат 21 382 души, които не са включени в програмите по заетост. От тях парите на 4632 безрабони са спрени за период от два месеца, защото са отказали да се трудят, става ясно от данните на Агенцията за социално подпомагане (АСП), предоставени на "Монитор".

Други 2429 пък са с прекратени помощи за цели две години, защото повече от веднъж са изразили несъгласие да работят.

Броят на спрените пари на тези, които са захвърлили метлите е по-малък в сравнение с миналата година, когато за същия период отрязаните от помощта за два месеца са били двойно повече. Повторните откази са били с 1523 повече.

Най-мързеливи се оказват живеещите в областите Сливен, Пловдив и Враца, където най-много българи не са искали да метат градинки. Финансовото подпомагане се спира от 1-во число на месеца, през който е направен отказът.

От полагането на такъв труд са освободени лицата, които се грижат за деца до 3-годишна възраст, бременните след третия месец, хората с трайни увреждания, с психични заболявания, както и такива, които полагат грижи за член на семейството.

Размерът на помощите може да бъде различен за всеки месец и зависи от броя на членовете в семейството, възрастта, здравословното състояние, учебната заетост и трудова заетост, уточняват от АСП.

Всеки месец се извършва проверка както за общественополезния труд, така и за редовното посещение на учебните занятия от децата. При констатирани повече от 5 отсъствия от клас, индивидуалният процент, с който се определя помощта се намалява от 91 на 30 на сто от гарантирания минимален доход, който вече е 75 лева.

Децата и хората в трудоспособна възраст заемат най-голям дял от финансово подкрепените от държавата.

Средно на месец броят на мераклиите за подпомагане, които са в трудоспособна възраст са 30 753, хората с трайни увреждания 1 436, а децата са 26 404.

Малко над 4000 са семействата, които живеят на помощи, като в половината случаи става дума за самотни родители.

От социалното подпомагане са се възползвали 37 бременни жени 45 дни преди раждането. От началото на годината до момента инспекторите на Агенцията за социално подпомагане са извършил 1087 комплексни проверки, свързани с полагането на обществено полезен труд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Които завижда на инвалидите за 176лв. му пожелавам да стане инвалид и да взима тези пари и да си живее с тях
48
0
 
0
 
! Отговори
От 47 до 48 преди 5 години
Прочети повторно поста ми и тогава ме обвинявай в клевета!! Кое не е вярно - че Симеонов поиска проверка на телк-списъците? Ами ако там има фалшиви УЖ-инвалиди - това не е ли източване на пари? Нали за това става въпрос - да има повече за реалните хора в нужда! ...и къде прочете или от къде реши че, им завиждам?! въпросът е риторичен - явно разговарям с много изнервен човек който не знае какво пише и не си мери думите.За "майките" даже не ми се подхваща...
47
4
 
1
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ЗА БРЕМЕННИТЕ И ГЛЕДАЩИТЕ ДЕЦА- РАЗБИРАМ! ! СЪЩО И ЗА ПСИХИТАТА Е ЯСНО , НО ДРУГИТЕ -ДА *** ИЛИ В ЛАГЕРИ ЗА "КЪРЛЕЖИ" НА МИНИМАЛНА ДАЖБА !!! 7.5 МИЛИАРДА ХОРА НА ЗЕМЯТА -5 МИЛИАРДА СА ИЗЛИШНИ И ДА НЕ РАБОТИШ /КАТО ТЕ МОЛЯТ / ОЗНАЧАВА ,ЧЕ ТРЯБВА ДА ... !?!?!? КАК СА ГО ПРАВИЛИ СПАРТАНЦИТЕ -*** В РЕКАТА !!!
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо им е да метат, като може да раждат безконтролно, а нашите данъци да ги хранят. Няма нищо по-несправедливо от това да плащаш на някого, защото го мързи да учи и да работи. Някой беше изчислил, че ако се спрат помощите на ромите, пенсията на всеки пенсионер в България ще се увеличи с 200лв.!
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България НЕ е социална държава.
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знаете ли тези, които метат, какви "големи" помощи им отпускат?!Никой от вас няма даже да се помръдне за тия "големи" пари.
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 47Никой никакви пари не източва. Влезте в сайта на МТСП и вижте какви са пенсиите за инвалидите! И обърнете внимание, че пълнолетните инвалиди трябва да имат трудов стаж преди да се разболеят, за да получават пенсия. Нямат трудов стаж- нямат пенсия. Майките с деца с увреждания са хората, които получават големите пенсии и интеграционни добавки. М. Манолова ги уреди.СПРЕТЕ С КЛЕВЕТИТЕ ПО АДРЕС НА ИНВАЛИДИТЕ!Много завиждате на инвалидите, че получавали мизерните 176лв на месец.
42
2
 
5
 
! Отговори
До 44 преди 5 години
"Оказа се,че взимащите помощи са смешните около 21 000 човека,като почти на половината от тези хора им е отнето правото да вземат помощи.И какво остава?"___________Затова пък над 680 000 се водят - хора с трайни увреждания! Странни неща... кой-знае какви пари от кого се източват след като побесняха толкова срещу Валери Симеонов който искаше ревизия на списъците!
41
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ромите,а българите са най-много в тези градове и точно те отказват помощи,защото не искат да им се присмиват или да унижават себе си и децата си!
40
2
 
1
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
21 000 ???!!! Глупости !!! Стотици хиляди са !!!
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Големите викачи,че хората взимали помощи,хахахааа!Оказа се,че взимащите помощи са смешните около 21 000 човека,като почти на половината от тези хора им е отнето правото да вземат помощи.И какво остава?Около 10-12 000 човека само вземат помощи.Смешна работа!Само старите хора имащи нужда от помощ са повече от тази бройка,да не говорим за останалите нуждаещи се,самотни хора,самотни майки или пък за смешните пари,които им дават и не могат да оцелеят с тях.Въведете социален минимум най-накрая!
38
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Понятието "самотна майка",трябва да изчезне. Помощите също. Ако наистина са гладни - социална кухня.
37
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи, ако на всеки три години ражда дете, жената може да не работи. Още една причина да се кучат толкова. Няма ли ограничение до трето дете?
36
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-интересни са тия, дето "полагат общественополезен труд". По цял ден подпират метлите и търмъците - КПД близко до абсолютната нула. Тях какво ги правим?
35
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
но защо ги наричате българи,те си имат етническо име ,да не би майчиният им език да е български,може да има и някой българин но на голямата част от тях майчиният им език е ромейски....как звучи само...почти като византийски или латински,абе как да ги наричаме тези в края на крайщата
34
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не са мързеливи, емни са ! защо да работят, като могат и да не работят ?...........за ток парно и вода - пари не им трябват. за храна - просто ще крадат малко повече. имат си държава - майка. само за нас е мащеха.
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДА ГИ ПРАТЯТ НА ДАТСКИЯТ ОСТРОВ
32
3
 
38
 
! Отговори
44116 преди 5 години
Защо се пират поощите за някакъв срок? Отказва да работи - лишава се от всякакви помощи - в-с-я-а-к-а-к-в-и! Ама той се издържал от детските или си докарвал добри пари в сивия сектор, или от престъпления! Значи се налага и строг контрол над лицата, отказващи да работят легално. Ето един начин да се посвие сивият сектор, за който нещо се смълчаха напоследък и институциите, и нацзионално отговорният капитал, и синдикатите - защо ли?!?
31
3
 
45
 
! Отговори
Валентин преди 5 години
Да се спрат всякакви помощи на калпак. Не стига, че ги издържаме ами и ще им се молим да свършат нещо. Като не допринасяш към обществото - оправяй се сам, а не с моите пари да плодят неудачници и аутсайдери.
30
1
 
22
 
! Отговори
Гошо Тарабата преди 5 години
Който не работи,не трябва да яде!Който,нанай текереси боти,нанай гаси маро!Анадънму?