Стъпка напред към ускорител за борба с рака

Проф. Леандър Литов за проекта, уникален за Европа
14 яну 2019 22:45, Екип на Bulgaria On Air
5

ЦЕРН крачка напред към ускорител за борба срещу онкозаболяванията.

"Имаме няколко добри новини. В момента се опитваме да реализираме проекта като международен, в който ще участват страни от региона - бившите югославски републики, Албания, Гърция е наблюдател за момента, очаква се като наблюдатели да се включат Швейцария и Германия. Работим доста активно по реализацията му. Вече получихме първите средства за подготовка на т.нар. концептуален дизайн", заяви в студиото на "Денят ON AIR" проф. Леандър Литов.

По неговите думи такива големи проекти имат няколко етапа. Първият етап е идейният проект да бъде направен, след това се прави технически проект - детайлен проект на ифраструктурата. Третият е изграждането на самата инфраструктура и след това въвеждане на нейната експлоатация.

По думите му всичко това би могло да отнеме около 7-9 години, а цената на този център ще е между 200 и 300 милиона евро.

"Ако успеем да го реализираме, ще бъде уникален център за Европа. Той ще бъде научен. Идеята е за страните, които участват в този проект, да намалим цената за третиране на пациенти", обясни Литов пред Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че проектът има институционалната подкрепа както от правителството, така и от президента.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Иван Цанев преди 5 години
до коментар 1 ракът е "генетично" заболяване. до коментар 3 тук не става въпрос само за ускорител, а за цял онко център + научно изследователски такъв, а сега смятай дали професора иска да се облажи, а да не говорим че проекта ще се координира от няколко международни организации и професора няма как да е едноличен бенифициент на целия проект.
3
3
 
7
 
! Отговори
Ъъъ преди 5 години
Не е конкуренция на циклотрона. Циклотронът произвежда материали за диагностика, а ускорителят лекува. В Краков, Полша, имат и двете.С малката разлика, че ускорителят им струва 40, а не 200 милиона. Белокосият професор явно иска обилно да се облажи преди пенсия.
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За момента калните бани си остават номер едно.Термодинамично не е изгодно рака да спира развитието си. Може да го "калцирате", изрежете, блокирате част метастазите, но ентропийно той си предпочита хаос пред подредени структури.Затова рикийка с доматки или мезенце и другото както дойде.
1
5
 
9
 
! Отговори
Георфи преди 5 години
Ракът не е болест ! Той е състояние на организма и няма как да се излекува с лекарства. Могат единствено временно да спрът развитието. Но човек разболее ли се от рак значи жизнените му запаси са свършили или силно нарушени. За това следете си здравето, спортувайте, хранете се добре и умерено. Ние сме една батерия и от нас зависи колко бързо ще я изтощим. Има много писано по темата. Тялото се подържа от енергия, а тя се подхранва от емоции, храна и околна среда