Идея: Глоба до 400 000 лева, ако телекомът ни прецака с роуминга

Ако ниските цени не се активират в рамките на един ден пак има глоба
26 фев 2019 07:26, Боряна Павлова
7
Идея: Глоба до 400 000 лева, ако телекомът ни прецака с роуминга
Снимка: Pixabay

От 20 000 до 400 000 лева глоба ще плащат телекомите, ако предлагат скъп роуминг на абонатите си. Това предвиждат промени в Закона за електронните съобщения, качени за обществено обсъждане.

Санкцията ще се налага, ако операторът прилага цени на дребно (без ДДС) за обаждане в рамките на ЕС надвишаващи 0,19 евро цента на минута и над 0,06 евро цента за текстови съобщения.

Още по темата

В кроя на миналата година евродепутатите приеха пакета за телекомите, който ограничава цените на обажданията. Той трябва да влезе в сила от 15 май 2019 г., пише "Труд".

От 5000 до 50 000 лева ще е глобата, ако телекомът не активира регулираната тарифа в рамките на един работен ден, пише още в закона.

Минималните размери на предвидените санкции са съобразени с факта, че те ще се отнасят не само за действащите големи оператори в България, но и за такива със значително по-малък обем приходи и пазарен дял, обясняват вносителите от министерство на транспорта.

Средната стандартна цена в ЕС на фиксирано или мобилно повикване в рамките на съюза е три пъти по-висока от тази за национално повикване, показват данни от проучване на Европейската комисия на пазара на електронни съобщения през 2017 и 2018 г. При съобщенията разликата е над два пъти.


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
1
 
! Отговори
Кочо преди 2 години
Днес.бг НЕ ПРАВЯТ РАЗЛИКА МЕЖДУ РОУМИНГ И МЕЖДУНАРОДНИ РАЗГОВОРИ. ТУК СТАВА ДУМА ЗА МЕЖДУНАРОДНИ РАЗГОВОРИ - ЦЕНИТЕ ЗА РОУМИНГ СА СЪВСЕМ РАЗЛИЧНИ И МНОГО ПО-НИСКИ ОТ 19 ЦЕНТА НА МИНУТА.
6
1
 
1
 
! Отговори
Точно за един ден преди 2 години
СА ИЗБИЛИ глобата ...
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Личните данни ги има навсякъде, всеки ти ги иска за всичко, да пази Господ в чии ръце ще попаднат.
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази инициатива е безплодна както всяко друго нещо, което излиза от евродепутатите. Веднъж активирана, тарифата не може да се променя и дори да се оплачете, телекомът вади договора, който сте подписали и се оправдава с него. Тогава вие завеждате дело срещу телекома, чакате с години и накрая просто си плащате, защото междувременно се трупа сметка и ви пращат събирач на дългове или съдия-изпълнител. Кой съд в коя държава ще се занимава с всеки отделен недоволен от услугите на мобилния оператор?
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Роуминг от 2 години няма!Говоря за Австрия, Швейцария, Германия, Белгия и.т.н.
2
1
 
7
 
! Отговори
Сливаком преди 2 години
Не е само роуминга, всяка компания, оперираща на територията на ЕС, при злоупотреба с лични данни (примерно предоставянето им на колекторска фирма или продажбата им), подлежи на глоба в размер до 10 млрд. , или процент от оборота, справка Гугъл и фейсбук.
1
1
 
16
 
! Отговори
Как ше докажете преди 2 години
КАК ШЕ ДОКАЖЕТЕ ЧЕ ТЕЛЕКОМА ВИ ЦАКА????