Народният театър осиротя. Стотици се простиха с Йосиф Шамли

След смъртта му 11 постановки падат от афиша на "Иван Вазов"
63

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Стотици актьори, приятели и близки на се стекоха на поклонението на  Йосиф Шамли, който си отиде през нощта на 29 октомври.

Той почина на 47 години.

Още по темата
29 окт 2019 17:10
3

Сред колегите на Йосиф Шамли, дошли да се простят с него, беше цялата трупа на Народния театър и много негови колеги от други театри - Христо Мутафчиев, Марин Янев, Мария Каварджикова, Ева Тепавичарова, Тео Елмазов, Теди Москов, Мая Новоселска, Явор Бахаров, Владимир Карамазов, Юлиян Вергов, Владимир Пенев, Валери Йорданов, Стоян Пепеланов, Явор Гърдев, Нона Йотова, Параскева Джукелова, Мариан Бачев, Михаил Билалов.

Актьори и зрители, ценители на таланта на Йосиф Шамли споделяха, че в събота и неделя той е имал представления на сцената на Народния театър, които, както винаги, изиграл блестящо, и нищо не намеквало за внезапния му край, пише "24 часа".

"Беше изключително загрижен за децата си. Веднага след репетиция бързаше да ги вземе от детска градина и училище", сподели негова колежка. Актьорът има три дъщери.

Йосиф Шамли беше от актьорите, които придаваха смисъл на нашата професия, на нашето призвание без да вдигат шум, каза Милен Миланов, дългогодишен председател на фондация Аскеер, която два пъти е давала наградата на актьора.

Преди да почине той играеше в 11 постановки на Народния театър.

Всички те за известно време падат от афиша, докато му се подготвят заместници, защото почти във всяка от тях ролите му са големи и сложни.

Най-тъжният некролог за Йосиф Шамли беше съобщение до зрителите, че "Братя Карамазови" и "Опит за летене" падат.

"Йосиф ще остане в историята на българския театър със своите десетки превъплъщения на сцената. В последния сезон той беше част от спектаклите "Нощна пеперуда" от Пьотр Гладилин, "Наблюдателите” от Константин Илиев, "Опит за летене” от Йордан Радичков, "Калигула” от Албер Камю, "Спускане от връх Морган” от Артър Милър, "Теремин: музика, любов и шпионаж” от Петър Зеленка”, припомнят от Съюза на артистите в България.

Йосиф Емилов Шамлиев е на роден 2 януари 1972 г. в София. През 1994 г. завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" в първия клас на професор Здравко Митков. През 2003 г. специализира режисура в Нов български университет в класа на Леон Даниел.

Сред първите му роли на професионална сцена са Войцех във "Войцех” от Георг Бюхнер в Драматичен театър "Стефан Киров” в Сливен, Луцифер в "Каин” от Джордж Байрон в Родопския драматичен театър в Смолян, Били Бибит в "Полет над кукувиче гнездо" в Драматичен театър "Константин Величков” в Пазарджик. От 2003 г. е в трупата на Народния театър "Иван Вазов”.

През 1995 г. получава Аскеер за ролята на Били Бибит в "Полет над кукувиче гнездо" от Дейл Васерман/Кен Киси, постановка Симеон Димитров, Драматично-кукления театър в Пазарджик в категория "Поддържаща мъжка роля". През 2008 г. е с Номинация за ролята на Порфирий Петрович в "Престъпление и наказание" по мотиви от едноименния роман на Фьодор М. Достоевски, сценична версия и постановка Владлен Александров, Народен театър "Иван Вазов" в категория "Водеща мъжка роля". През 2016 г. получава "Аскеер" за ролята на Цера в "Ничия земя". Адаптация по едноименния филм на Данис Танович. Постановка Стоян Радев, Народен театър "Иван Вазов" в категория "Поддържаща мъжка роля".

Зад гърба си Йосиф Шамли има и десетки филмови роли, сред които в хитовите български сериали "Откраднат живот" и "Дяволското гърло". Участва и в "Хитман", "Дзифт", "Източни пиеси". Едни от последните му роли са в "Сцени, отпаднали от живота на една актриса" и "Спасителят в прахта".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: поклонениеЙосиф Шамли
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
4
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Как не ви е срам да принизяване евреите като страхливци, как не ви е срам да пишете за човек когото не познавате, че е пияница и е оставил децата си. Вие Анонимен сте толкова .....незнам с какво да ви сравня че да отговаря на личността ви която е жалка и ограничена.Не смейте да съдите не сте никой, не смейте да обиждате никой не ви е упълномощил....запазете мълчание имайте уважение към покойния и семейството му.
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Самоубийството е грях, дотолкова колкото произтичат произтичат проблеми за душата в бъдеще, тъй като този живот ти е даден, за да го живееш и не може да упражняваш насилие. Но в никой случай , никой не може да съди, защото не е бил на негово място, и поради това избора е негов!
45
2
 
3
 
! Отговори
44, преди 4 години
Не съди, за да не бъдеш съден.Да, самоубийството е грях, но според християнството, което не всеки човек изповядва. А дори и да посегне на себе си, само човекът си знае какво му е било и защо го е направил. Не си му на мястото и нямаш право да го съдиш.
44
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Самоубийството е грях и не зная защо трябва да се героизира и да се придава излишна важност на един слабопознат на аудиторията евреин, който се е накъркал и в пръстъп на пиянски халюцинации е решел да се обеси, оставяйки сами жена и три деца.Това е позор, а не геройство.Така постъпват страхливците, каквито са всички евреи.
43
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе как в този сайт няма един истински журналист?Пишете за починал актьор и една негова хубава снимка не сте поставили. Всъщност никаква не сте.Срам за вас!Иначе Бог да го прости - неизживян живот!
42
1
 
11
 
! Отговори
Самодеец преди 4 години
Бог да го прости! Мисля си в тези трудни, хаотични години на "демокрация", да си актьор и при това пренасищане от актьори-талантливи, по-малко талантливи и бездарни, да си осигуриш нормални доходи за достоен живот е почти невъзможно. Чудя се защо НАТФИЗ продължава да бълва млади актьори? Много от тях съскат , фъфлят, с изключително неясна дикция. Кошмар е да гледаш български филм, с такива "таланти"! Трябват субтитри, за да разбереш казаното от тях! Сито! Сито, при подбора!
41
9
 
3
 
! Отговори
Данчо от Елин Пелин преди 4 години
Дреме ми!?
40
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смисълът на позорище е точно като на шоу. Позорище не идва от позор, идеа от зря - виждам, гледам, наблюдавам. От същия корен са думите зрение, зрител, зорко, прозирам, прозорец, надзор, взор, зора. Позор на чешки означва внимавай.
39
14
 
10
 
! Отговори
Лили Костилката преди 4 години
Теди Москов е голям сладур. Краката му малко миришат обаче под юргана миризмата се смесва с пърдели и пот.
38
20
 
22
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Цялата култура на България е завладяна от евреи, което е притеснително, но никой и думичка не обелва за това...
37
6
 
8
 
! Отговори
Qbit преди 4 години
Ами умрял човека. Да почива в мир. Ние хората сме си едно еволюирало животно от едноклетъчно чиято цел е храна, разплод и движение. Но по ирония на съдбата, мозъка ни е достигнал ниво на комплексност създавайки от нищото нашето его! Както знаем комплексните системи работят при точно определен брой интеракти. Не повече. Има цяла наука в тази насока. Затова слона с много по-голям мозък не знае че е слон. Така че илюзията продължава вече 200 000 години :) Умрял или жив, няма никакво значение.
36
15
 
16
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
Поредното Pret-A-Porter на софийската гмьиеж.
35
3
 
21
 
! Отговори
payak преди 4 години
Бог да го прости и приеме в селенията на праведниците!Почивай в мир!Бъдете по-добри!
34
7
 
15
 
! Отговори
Все тая преди 4 години
А, и пак до този, който коментира актьорите - господине/госпожо, пише се "интелИгентни". Не е зле и Вие да бъдете такъв/ава.А относно етимологията на думата "позорище" - на сръбски това означава обществено зрелище. При преминаването си в руски език думата взема негативния оттенък. Така че, уви, не разконспирирахте нищо.Съжалявам, че мърся статията за Йосиф Шамли. Но искам някои неша да са ясни.
33
4
 
43
 
! Отговори
Все тая преди 4 години
Абе, хора, какво ви става? Защо е това плюене? Проявете уважение. Отишъл си е човек, актьор, добър при това. Днес истински добрите не са най-известните, не е ли ясно? И тия реплики, че актьорите се друсали и пиели и изневерявали... Защо тоя общ знаменател? Аре тоя, дето е безгрешен, да съди. Защото ме съмнява пишещият да е без петънце. Всеки знае всичко. Стига толкова. Смирение малко, моля ви. В негова памет. Няма значение какво е станало, отишъл си е, това е. Мир на душата му.
32
6
 
9
 
! Отговори
до 26 преди 4 години
Много рядко ходя на театър, пък и нямам потребност да ходя редовно на театър. Предпочитам симфонични, рок и джаз концерти. Театъра винаги ми е бил много странен като изкуство, и тези хора които се занимават с него също.Въобще няма задължителни неща в живота.Но, човека така решил, мир, жалко.
31
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бог да го прости човека!В обществото се е създало мнение ,че артистите са някакви интелегентни,културни хора!Абсолютна лъжа!Повечето са лицемери,нагаждачи,алкохолици,наркомани,изневярата при тях е правило!Не напразно на староболгарски на театър са казвали ,,позорище",всъщност и на сръбски е позорище!
30
23
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега разбирам ,че еврейна се самоубил!Оставя жена с три деца!!!Нема кво да го мислим и хвалим къв бил ,що бил,не заслужава никаква добра дума.Децата и жена му са за жалби.
29
5
 
28
 
! Отговори
До Днес преди 4 години
Като е толкова известен, не можахте ли да публикувате поне една негова снимка, а сте сложили цели 13 на фалшивите опечалени артисти?
28
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много тъжно, толкова млад човек да си замине. Гледала съм го в постановки - много талантлив актьор беше. Смислените хора рано си отиват защото не успяват да се нагодят към свинщината в която живеем. Виж посредствените, нагаждачите, профаните кютат до дълбоки старини.