За да не плаща наем за военните, МО се кани да дава земя срещу жилища

Няма свръхпродажба на имоти, откакто съм министър, заяви Каракачанов
74

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За да се реши проблемът с недостига за жилища на военните, МО се готви да сключва сделки със свои терени, срещу които да получава апартаменти.

Според Красимир Каракачанов отстъпеното право на строеж ще реши проблема в големите градове.

Още по темата
Сега само в София 1200 военнослужещи живеели под наем, а в същото време МО имало няколко терена, сред които и огромен имот от 54 декара пустееща земя в "Обеля", на който би могло да се построи жилищна сграда и армията да получи апартаменти там.

Каракачнов смята, че на това място обезщетението за отстъпеното право на строеж трябвало да включва дори и строителството на детска градина, безплатна за военните.

"Целта е, когато един военен е на работа или на мисия в чужбина, да не мисли за битовите си проблеми", обясни той.

В цялата страна военните, които са картотекирани и чакат за жилище, са 3324. За тях МО плаща наем.

"Един военнослужещ от Ямбол, като го местиш в София, той получава 150 лева за наем, в Ямбол с тях си покрива половината наем, но в София не може и една четвърт да покрие", коментира Каракачанов.

Така че МО ще направи класификация на наемите и в по-големите градове ще плащаме повече за наем.

Военният министър обясни, че наред с вдигането на заплатите в армията, другият ключов фактор е социалният пакет, т.е. осигуряването на жилища и детски градини за децата им.

Каракачанов категорично отрече обвиненията на депутатите от "Атака", че продава имоти на безценица.

Той увери, че политиката му е на добър стопанин и не само, че е продал най-малко имоти като министър, ами дори бил върнал подарени на общини терени обратно във фонда на МО.

Контролът върху сделките бил вътрешен от Инспектората на МО и външен от Сметната палата и други институции.

"Преди мен за 7 години са продадени 300 имота, а откакто аз съм министър на отбраната, 10 имота са продадени, като процедурите за част от тях са наследени от предишното правителство. През 2018 г. са открити 10 процедури, като само 2 имота са продадени, през 2019 г. са продадени 4 имота. Общо 16 имота са продадени за последните три години", посочи Каракачанов.

Той допълни, че в същото време е върнал 57 декара във фонда на МО, които са били подарени преди години на община Поморие, както и други 6 терена в Пловдив.

"Няма свръхпродажба на имоти, откакто съм министър, така че обвинението, което тиражирате в медиите, е лъжа, няма масово продаване на имоти с отпаднала необходимост. Това, което казвате, че продаваме острови, полуострови, архипелази, жълти павета и това не е вярно. Бъркате вероятно с остров Чукотка и полуостров Крим, като говорите за полуострови и архипелази“" обърна се към депутатите от "Атака" Каракачанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
библиотекар преди 4 години
каракопанара какви пари прибира на месец от ВТК ама кой да го пита
60
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Армията е максимално съкратена за да може Каракачантата да продава освободените имоти на МО
59
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
т.е готви се да връща нещо което съществуваше до 89г-на военните им даваха жилища първо ведомствени пък като работят няколко години им даваха право да си ги закупят -въобще така като гледам май всичко от преди 89година си беше добре -икономика здравеопазване образование -само екскурзиите по света са единственото което ни липсваше но беше от ония мерки на Запада -сега връщат и вестниците на пощите -друго ще върнат ли от това което разрушиха -напр българите от чужбина ще се върнат ли
58
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТАЗИ ТОРБА С *** БИЛА Е НЯКОГА В КАЗАРМАТА ,ТОЕЗ ВОЙНИК,ТОЗИ ГО ПОМНЯ ОТ 20 ГОДИШЕШ В ПАРЛАМЕНТА
57
1
 
5
 
! Отговори
Бунгар преди 4 години
Е,,,това вече ще е добра далавера.Какви имоти поляни...направо готови жилища..така врътката ще е по голяма. Този домуз освен ка краде друго не знае.Хайде сега пак на изборите си изберете ченгета и бъдете доволни от избора си.
56
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А апартаментите досега защо не ги запазихте, а ги продавахте на пенсионирани и разведени за жълти стотинки?Само пРезиденто грабна два!
55
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак ли за наши хора гласят далавера? Поредната вълна заменки се задва, за жълти стотинки и 1 апартамент ще разпродаваме държавата за пореден път?
54
1
 
6
 
! Отговори
Шивач преди 4 години
На дебелия му шия костюми през две седмици, голяма далавера. Жалко за данъкоплатеца все пак.
53
1
 
8
 
! Отговори
asd преди 4 години
вмрео на 3-ти март дойдоха най-накрая на шипка, защото щеше да има линч с техните македония, латвия и не знам си какви лозунги. смешници и долни продажници като нено димов
52
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През 2024 ако краварите все пак ни изпратят някакви Ф-16 ,същите ще са на 50 /ПЕТДЕСЕТ ГОДИНИ!/г.Все едно да си купиш последния Голф и аз да ти се смея, че е на 40 години :)
51
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ненодимовщина и вемереонщина.
50
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Партия Атака като жаба кряка хахаха
49
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВМРО са БЪЛГАРИ, Атака са турци.
48
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До избирателБЪРКАЙ СЕ НА ГЕЙ ПАРАДА, ТАМ Е ЗА АТАКЕНДЗЕЛИ
47
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Атака е патерица на ГЕРБ, стара и ненужна. ГЕРБ не бива повече да се заиграва с предатели.
46
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано АТАКА се измъкне от грешката, която направи с обединението си с ВМРО в Обединени патриоти!
45
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Господин Прасев, колко милиона лева изръсихте на некадърниците от Русия да ви ремонтират трошките Миг-29 и колко от "отремонтираните" самолети са в състояние да летят?Много лоши данни получаваме от вашите командири. Въпреки 200-те милиона лева изсипани на РСК Миг само 4 самолета все още летят от "отремонтираните" 8. Господин Прасев, въпросът ми е направихте ли рекламация за "отремонтирането" на самолетите и колко пари ви върнаха руснаците?
44
2
 
17
 
! Отговори
КАК ДА МУ ВЯРВАМЕ ? преди 4 години
1. Паспортите2. Нено - в ареста3. Шефката на басейнова дирекция и общинския коордиратор и общински съветник от Пловдив - в ареста4. Джамбазки - шофира пиян и го спасиха
43
2
 
14
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Тоя сега министър ли е,или рекламно лице на супермаркети БИЛ...,че взех да се бъркам нещо?
42
1
 
13
 
! Отговори
стар бухал преди 4 години
До 40 АнонименИ кое му е успешното освен продажбата на паспорти и военни имоти ?Ти не си ходил войник като и твоя любимец Каракачанов. Той се е скатал а ти си се родил преди 18 години и си и така нежничък един такъв