КТ "Подкрепа": Да спре потокът работници от и към Западна Европа!

Има опасност от втора вълна на COVID-19, предупреждава синдикатът
1 апр 2020 19:30, Анисия Иванова
37
КТ "Подкрепа": Да спре потокът работници от и към Западна Европа!
Снимка: КТ "Подкрепа"

Конфедерация на труда "Подкрепа“ настоява страната ни да не позволява да се създадат условия за повторна вълна на заразата чрез непрестанно движение на хора през границите ни

В отворено писмо до премиера Бойко Борисов, здравния министър Кирил Ананиев и социалния министър Деница Сачева синдикалистите искат радикални мерки заради продължаващите пътувания на български работници от и към Западна Европа.

"Изключително разтревожени сме от информацията, че наши съграждани ще продължават да пътуват в държави с широко разпространение на коронавирус. Именно поради заплахата от масово заразяване и високата смъртност, особено на възрастни и болни граждани, българската икономика е почти задушена, безработицата се увеличава главоломно, налага се да вземем нови държавни заеми.

Една от причините за навлизане и разпространение на заразата в България са завърналите се в родината си стотици хиляди българи. Все още не сме се справили с предизвикателството да убедим всеки един завърнал се човек да спазва задължителната 14-дневна карантина.

Защо в такъв случай си отваряме нови фронтове чрез изпращането на работници в Австрия? Принудени от ниските, а вече вероятно липсващи, трудови възнаграждения в България, медицински работници, детегледачи и гледачи на възрастни хора отново бяха примамени за жълти стотинки. Периодът на първоначалната карантина няма да им бъде заплатен. Ще живеят в "хотел", който вероятно е хостел. Следват 6 седмици работа по 24 часа на ден в грижи за най-рисковия контингент", пишат от синдиката.

От "Подкрепа“ настояват:

"България да не отстъпва от наложените здравни ограничения и да не позволява да се създадат условия за повторна вълна на заразата чрез непрестанно движение на хора от и към Западна Европа. За да имат с какво да оцеляват тук, на българските граждани следва да им бъде гарантиран минимален жизнен доход до края на ограниченията.

Българското правителство да настоява пред държавите, които искат да се възползват от евтин труд на български граждани, да бъдат задължени да се грижат за икономическото и здравно състояние на нашите съграждани. Заминаващите български работници следва да бъдат уведомени предварително, че няма да бъдат допуснати обратно в страната, докато не отмине кризата."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
fact преди 4 години
нема по-големо наказание от това да работиш за българче, мутрошифчи.
26
0
 
1
 
! Отговори
Хмммм преди 4 години
Всеки родител прави това което смята ,че е най-добре за децата си. Все едно да го питам иска ли да яде чипс и кола.... Ми и да иска аз няма да му дам....
25
5
 
7
 
! Отговори
Офффф преди 4 години
Е аз пък реших,като отмине всичко около короната,да си взема семейството и да се махна. Видях какво прави България за хората.... Ами нищо. А добре че имаме роднини в чужбина иначе нямаше да изкараме тая карантина. Все още съм млад и здрав,но явно и глупав ,щом не съм го направил до сега. Ще се заробя в чужда държава заради детето. И без да ме категоризирате моля! Винаги съм бил патриот и родолюбец,но тук вече не се издържа. Останах без работа и доходи а държавата ме кара да тегля заем.....
24
2
 
4
 
! Отговори
Euronymous преди 4 години
"Махайте се не се връщайте! И забравете как сте ме хранили? Не може само да се движите към по-изгодното там или тук и да врещите срещу нас! 80% не виискат, разберете!" хаха тия 80%сте същите които гласувате за мутрите които ви поставиха в положението в което се намирате в момента, хем крадат от вас, хем ви поставят на колене!!!
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички влизащи в България трябва да са под принудителна карантина и то повече от 14 дни. Сегашната карантина е пожелателна, въпреки че се води задължителна.
22
1
 
9
 
! Отговори
Подкрепям! преди 4 години
И на всеки работник по едно БМВ и тристаен!Много ме радват разни "експерти", "специалисти", "анализатори". Това трябва, онова трябва, това трябва да се направи, това е хубаво да се направи...Ми направете го бе! Само дуднете! Ако се докопате до зам. министерско или депутатско място - заглъхвате като ехо.
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все още заразата се внася в България от чужбина, а мерки няма
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затваряне на границите за излизане на български граждани и за влизане на чужденци в България. Българите дошли от чужбина веднага в изолатори за 40 дневна карантина. Само така ще се опазим от коронавируса. Това трябваше да се направи още преди повече от два месеца, когато гръмко твърдата, че са взели всички мерки, а то нищо.
19
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фашизоидна простотия.Много е лесно да се обяви някой за враг.И кой разумен човек вярва,че България ще остане незасегната при една световна пандемия?И се нарочват виновни-българи,които работят в чужбина.щом толкова хора(съдейки по коментарите тук) могат толкова лесно да се манипулират ,тогава да не се оплакват постояннно, заслужават да живеят в мизерия.
18
0
 
8
 
! Отговори
Aнонимен преди 4 години
затова си има европ.здравна карта, и страната издател поема разходите
17
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я някой да ме светне - всички осигуровки на работещите на запад са внасяни там, за нас - нищо. Освобождават ги и идват насам, ние да ги лекуваме при разболяване. С техните осигуровки на запад сега се лекуват германци и англичани, а ние, които сме супер опоскани, поемаме и техния дял, без преди това те да са внасяли. Че то така никога няма да се изчистим, вечно някой ще носи някаква гадост. Нашият НЗОК може ли да иска нещо от другите здравни каси? Това е безумие
16
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсолютно са прави! Тук не внасят осигуровки, нашата здравна система изнемогва, хукнат пак навън, пари за тук няма. При връщането трябва да поемем лечението. Защо? Защо аз трябва да плащам с моите осигуровки за някой, който никога не е внасял в България? Пък и да донасят зараза? Та те са били в чужбина за пари, имат повече от местните, просто сега нямат работа и се връщат, и за минималния доход не важи, да не би бг работници да са отделили повече?
15
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма как да наложат на бълг.граждани да се завърнат, но могат да ги ограничат още на границата ( или на летището) ,като им бъде наложена пълна карантина и изолация във временни лагери, общежития и т.н. , без право на напускане до изтичане на карантината
14
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен - Първите две вече са ограничени.Тц.1. Зелени коридори за стоки;2. Банковата система си работи.Кое е ограничено освен мисленето в нечии глави?
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 16Първите две вече са ограничени.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сврака
11
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свободно движение на стоки, свободно движение на капитали, свободно движение на ХОРА.Кога отмениха последното?
10
6
 
28
 
! Отговори
Хаха преди 4 години
Псевдо-синдикалисти, представете си от вашата дейност в кратунистан каква е ползата, щом по собствената ви профанска позиция, хората биват привлечени за "жълти стотинки" Един страшен вирус върлува от дестилетия в бг, и това е вируса на бясната простащина. Пред него короната е като сърбеж.
9
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези до които е писмото, те не могат да го осмислят, хеле Ананиев е пълен ***. Карат от мaйнaта си хора, а за разходка в парка 5 000 тлоба. ***, сър !
8
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дори и ДАНС трябва да се сезира за този разграден двор ,а и Прокуратурата...!