Защо ВСС се отказва от експерти от ТУ за системата за делата?

Още през 2014 г. се появили първите съмнения
8 апр 2020 14:34, Нели Христова
13
Защо ВСС се отказва от експерти от ТУ за системата за делата?
Снимка: БГНЕС

През 2014 година ВСС се допитва до експерти от Техническия университет в София за система за случайно разпределение на делата. Само след едно заседание обаче те са отстранени от работната група.

Още по темата

Деканът на Компютърния факултет на университета, професор Огнян Наков, разказва, че през 2014 година в Техническия университет постъпило искане да посочи специалисти по разработка на софтуер за новата система за разпределение на делата. Те трябвало да участват за работната група във Висшия съдебен съвет.

"Провело се е само едно заседание, на което тези колеги са присъствали. Изложили са своите принципни виждания как трябва да протича този процес, който да стигне до изработка на задание за нова система и повече те не са били поканени. Това си спомням, че с тях сме го обсъждали тогава, че очевидно нещата вървят по друга логика. И така безславно завърши това участие", разказа проф. Наков пред NOVA.

Още тогава се породили съмнения у професора и колегите му за фирмата, която спечелила офертата да създаде новата система срещу 12 000 лева.

"Една фирма – сега дали е била свързана или не с член на тази работна група, както чета в медиите, но във всички случаи неизвестна фирма, зад която стоят един-двама анонимни програмисти, направила един продукт, който още като му се види стойността, е ясен. Няма нужда нищо повече да се оценява в него. Аз имам чувството, че тази система е написана по елементарен начин", смята проф. Наков.

Според него, ако системата за случайно разпределение на делата бъде хакната отвън, размерите на скандала биха били огромни.

"Аз съм сигурен, че никой не е проверил, доколко тя е устойчива на външни атаки от рода на тази в НАП. Разработката на един сайт. Това не е сайт, но информационен продукт със същите характеристики може да струва 300-500 лева, ако става дума за вашата персонална страница, която е статична. Но може да струва 300 000 лв., а може да струва и 3 млн. лв. само на основа на категориите за сигурност", обясни проф. Наков.

Днес темата за слабостите на софтуера ще е на дневен ред във Висшия съдебен съвет.


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 6
Член на борда на дирикторите си, ама на кварталната кръчма. Само като прочетох изказването, че по твоите си мерки и теглилки това струва 150к си ме ясен. Без да си прочел изискванията към прогламният продукт, платформа и г.н не ми давай оценки. А относно колко са добри или лоши в ТУ не се притеснявай. И това, че някой ти мяка или не ти е проблем си ми ясен. Комплексарче, което си търси внимание. И я кажи коя е тази софтуерна фирма с борд на диркторите. Директор по чистотата.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сега да поставят няколко сфери и да теглят кое дело, при кой съдя ще отива. Ако и това им е трудно, да викнат спецове в тотото ;)
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
След като са спестили толкова от разработката, трябвало е за 10 бона да наемат някой да разбие кода. Ама явно нашата правосъдна система не иска и да чуе за Quality Assessment. Просто няма кой да ги тества.
7
0
 
5
 
! Отговори
до 4 преди 2 месеца
Подобен продукт, като този на НАП, би струвал няколко милиона с безупречно качество и за сигурността му да отговарят директно големи компании, т.е. да се прехвърли на 3ти лица. Най-сигурният начин. Работата е там, че в НАП няма пари да се назначи един сносен екип от 10 специалисти сумарно със 100 000лв. месечни заплати, а се назначават некадърни деца за по има няма 1000лв..
6
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ъъъ, за тия неща не се пита ТУ с преподаватели и студенти, учещи материал стил 1960-та завода в Правец, а се пита някой нормален европейски университет. В най-краен случай някое говорещо на диалект студиентчи от ФМИ към СУ може да помогне или някой от НБУ, които обират наградите от всички олимпиади. Това го казвам като член на борда на директорите на IT Компания. Иначе такава система се прави за нула време, елементарна е. Ама за 12к няма да им се усмихна дори. По нашите стандарти струва 150к..
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
е как защо, нали президентът Гешев си го каза - 10 000 евро за избор на състав, да няма да си развалят този доходен бизнес
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Цената не е нещо определящо, на НАП струва милиони, пък некви елементарни грешки видехме, че са допуснати.
Няма нищо сложно да се направи софтуерен продукт с такава елементарна функционалност.
Не е лошо да се задължат фирмите, които разработват такъв софт, да "отварят" кода.
3
0
 
15
 
! Отговори
Факт преди 2 месеца
Защото ще лъснат престъпленията на "съдебната система"и огромните подкупи за който продадоха"законно"България на една шепа бандити и политици.
2
9
 
6
 
! Отговори
Ами преди 2 месеца
Що не я хакнахте, професоре? Или не ви стигат силите да хакнете елементарна разработка за 12 хиляди лева.
1
4
 
15
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 2 месеца
власта няма нужда от умни и учени а от неуки и прости за да ги манипулира на хората по лесно