Ядене – 18 дни, глад 12 дни месечно за 413 000 пенсионери

Вдигат пенсиите на 402 000 души от 1 юли
1 юни 2020 10:50, Елка Василева
62
Ядене – 18 дни, глад 12 дни месечно за 413 000 пенсионери
Снимка: архив, БГНЕС

Едва 18 дни на месец могат да се хранят 413 000 пенсионери у нас, които получават до минималната пенсия от 219 лева на месец, показват данните на Националния осигурителен институт /НОИ/ към 31 март 2020 г. В тази сума са включени както основната, така и останалите пенсии и добавките към тях, които човекът получава.

Според разчетите на държавата обаче линията на бедност у нас от началото на тази година е 363 лева. Или сметките показват, че за да живее човек в България, са му нужни по 12 лева на ден, пише „Труд“.

Ако пенсионерите с минимална пенсия решат да разполагат с минимума от 12 лева на ден, колкото е прагът за оцеляване, се оказва, че парите ще им стигнат за едва 18 дни в месеца. А останалите 12 дни в месеца трябва да гладуват.

180 685 пенсионери взимат месечно между 219 и 250 лева, а други 316 374 души - между 250 и 300 лева, показват още данните на НОИ. Техните доходи също остават под линията на бедност - и те нямат по 12 лева на ден, за да оцеляват. Близо 23 на сто от възрастните хора у нас получават пенсия от 300 до 400 лева или това са над 496 000 души.

Едва 2% са хората с пенсия между 800 и 900 лева - 41 939 души, а 1,4 на сто - тези с месечен доход от 900 до 1000 лева. Максималният размер от 1200 лева получават 25 048 пенсионери у нас, но те са едва 1,2 на сто от всички пенсионери в страната.

От 1 юли предстои минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст да се повиши на 250 лева, с което прагът на бедност остава също много нагоре. Кабинетът вече обяви, че въпреки кризата това ще се случи. До 219 лева за стаж и възраст получават близо 402 000 пенсионери, показват данните на НОИ. Техните пенсии ще се повишат с 31 лева на месец.

Размерът на пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2019 г., също се увеличават от 1 юли с процент, равен на сбора от 50 на сто от нарастването на осигурителния доход и 50 на сто от индекса на потребителските цени през предходната година. В Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2020 г. е предвидено осъвременяването на пенсиите за трудова дейност да бъде с 6,7 на сто.

С толкова се вдига и размерът на социалната пенсия за старост, която става от 132,74 лв. на 141,63 лв. месечно.

 


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
До Анонимен 58 преди 1 месец
Само че много хора не са имали избор до немного отдавна - работи на заплата и не той решава какви суми да внася като осигуровки. На много от тези хора трудът е бил висококвалифициран и в този смисъл приносът им за общественото благо е бил солиден. Не всички са връзкари-дремльовци, има и мнозина, които работят и на техен гръб се крепят не една и две институции. Не всеки става голям шеф. Големец и преди, и сега се е ставало знаеш как. А стойностната служебна работа я вършат специалистите.
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пениониралите се преди 20-30 или повече години, може да са взимали високи пенсии за времето си, но сега пенсиите им са под минималната. Пенсиониралите се преди 10-20 години, които са взимали пенсия около средната, сега са на минималната пенсия. Голям недостатък на начина на определяне на размера на пенсиите, зависеше много силно от времето, когато е станало пенсионирането.
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябваше да има и пояснение какви са тези пенсии, но карай да върви.
Под въпрос е на каква сума са се осигурявали тези хора с минимални пенсии и каква е пенсията, която би трябвало да получават, ако я нямаше минималната пенсия?
Друг въпрос без отговор е колко години са минали от пенсионирането им? Това е важно, защото при равни други условия хората пенсионирали се по-рано, получават по-малки пенсии.
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Какво предлагаш?
Въпрос на личен избор,да ли да отчиташ,да плащаш или не! Въпрос на личен избор и преди десети ноември и след него е бил и е,дали да работиш тежка,но за смтка на това добре платена работа,да си на смяна по празници,в събота или неделя или да си на топло в канцелария от 8 до 17 часа.
Финансовите закони и преди и сега са били и ще си останат едни и същи:Внасяш-получаваш,не внасяш-съответно не получаваш!
57
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Проста сметка

Наистина проста! Да се осигуряваш на минимума ( приемаме 30 години) и когато получиш минимална пенсия да се чудиш защо е така.
Не бива да се пропускат няколкото държавни фалити през последните 50 години, както банковото източване и "успешната" приватизация!
56
0
 
6
 
! Отговори
Проста сметка преди 1 месец
Въз основа на материала изчислих, че под 300 лв е пенсията на малко над 400 000 човека у нас и преобладаващата част от тези пенсии не са социални, а трудови.
23% от всички пенсионери пък получавали пенсии от 300 до 400 лв.
Е, браво!
Хайде сега да ни кажат какъв е месечният доход на хора, които никога не са работили и нямат намерение да работят. Този доход да бъде изчислен въз основа на всички видове получавани от тях помощи. После да ни кажат средно по колко деца е нацвъкал всеки един от тези.
55
0
 
8
 
! Отговори
Какво предлагаш? преди 1 месец
Какво предлагаш, анонимната № 53?
Майка ми да мре от глад или да се гърчи в мизерия, след като цял живот е била полезна, а тунеядците от махалите да плюскат от нашите пари дадени им наготово,
да спят до обяд, следобед да обикалят града по просия и ровене по контейнерите,
а после цяла нощ да кършат кьочеци и да правят нови и нови деца?
Аз пък ще съм с едно дете, защото няма да оставя мама в мизерия, ще си отчитам стриктно доходите и ще плащам данъци, за да има за безделниците. Това ли предлагаш?
54
0
 
7
 
! Отговори
До АнонимнА 53 преди 1 месец
Наистина ли не ти е известно колко голям е процентът на висококвалифицираните специалисти, които цял живот са били на заплата и не е било възможно да укрият
и 1 стотинка от доходите си, но днес пенсиите им са между 250 и 300 лв?
Какво могат да спестят двойка пенсионери, ако и на двамата пенсиите им са такива? Не знаеш ли колко струват живото поддържащите лекарства? Не знаеш и на какви суми възлизат месечните сметки дори при крайно икономичен начин на живот?
За чии деца отиват помощите?
53
7
 
5
 
! Отговори
анонимна преди 1 месец
Никакви увеличения особено на малките пенсии - всички или почти всички криеха доходите си, а после реват! И това им е много! И те ли са толкова важни, а не децата? Известно ли ви е колко много от тях спестяват пари, особено ако са двама, но денонощно плачат? Аз също съм пенсионерка, не рева и се съобразявям с много неща.
52
2
 
9
 
! Отговори
питанката преди 1 месец
аз съм пенсионерка и не съм съгласна да се раздават пенсии по равно на всички!!! Когато работехме, къде бяха тия с ниските доходи и какво работеха? Като не са внасяли никакви или съвсем малки осигуровки, защо трябва да вземат от общата "паница" наравно с работилите и осигурените? Не е хуманно някой да краде от моите осигуровки, защото е мързелувал цял живот!!!!
51
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Доста африкански държави са с ПО-ГОЛЕМИ пенсии от българските. Само с това, което са подарили на черепа от държавния бюджет и което той им е платил на ръка ОПГ можеше да увеличи значително пенсиите...
50
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 48
Читави заплати имаше,зависи кой какви способности е имал!
49
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Жо
Имаше и още ги има много Драгановци,които си въртяха различни далавери и си мислеха,че прецакват държавата,подсмихваха се ехидно,мислеха че всички нормално осигуряващи са будали,но когато дойде време за пенсия,няма стаж,няма осигуровки и сега реват,като карпатски мечки.Хак им е!
48
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Жо

Не ни пускай тъ-пи примери с Иван И Драган , а ти се замиски след 10 ноември кога е имало читава заплата за масовия работник и защо не е оставало за осигуряване
47
0
 
17
 
! Отговори
Жо преди 1 месец
РАЗМЕРЪТ на пенсията зависи от това- какви пари си внасял за пенсионно осигуряване (колко са ти удържали от заплатата) всеки месец плюс колко години трудов стаж имаш.
След 10 ноември 1989 г. много хора се осигуряваха на МИНИМАЛНА работна заплата, а някои въобще не се осигуряваха за пенсия.
Замислете се- (НАПРИМЕР) Иван е внасял всеки месец по 50 лв за пенсия, а Драган е внасял по 10 лв.
Нормално е този, който е внасял повече, да получи по-висока пенсия.
Аз също съм пенсионер и съм беден.
46
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма страшно не се бойте - Румбата и Боко ще вземат максимална нищо че се карат сега....
45
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глад?? За някоя централно-африканска държава ли става въпрос? Много интересна статия. Преизпълнен съм с национална гордост!!!
44
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
12 дни гадуват а останалите дни са полу сити.
43
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако олигарсите от БСП, върнат откраднатите пари и възстановят ограбения от БКП пенсионен фонд - пенсиите няма да бъдат такива. Пенсионният фонд е създаден много преди 1944 г. и беше най-богатия в България, но людмила живкова и БКП го ограбиха и унищожиха, и от средата на 80-те години пенсиите се изплащат от бюджета. Също така, ако работещите се осигуряват на реалните им доходи, а не на минималната работна заплата - пенсиите им няма да са 200-400 лв.
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не са по 12 на ден имат сметки и лекарства. Измамите се отправят към хора дето имат скътани, имоти под наем и такива. Ако нямат роднини да помагат е много тежко да не можеш да си напазаруваш в магазина спокойно...