Заговор или реалност: Защо българинът не вярва в коронавируса?

Много наши сънародници убедени, че COVID-19 е създаден от човек
Обновена: 12 юни 2020 09:19 | 12 юни 2020 09:19, Красимир Ангелов
290

Българите са доволни от факта, че у нас не се случи ситуацията, която наблюдавахме в Испания, Италия, САЩ и Великобритания. По-скоро смятат, че ние сме успели да се справим. Същевременно обаче темата за 5G продължава да битува в публичното пространство, конспирациите не са само в България. 36% са на мнение, че това е опасно. Говорим за много висок процент хора с висше образование - това крие своите опасности. Много е важно компетентните органи да обясняват какви са тези антени и какво се случва. Притесненията на хората да бъдат туширани.

Още по темата
Това коментира социологът от ''Тренд'' Евелина Славкова пред Bulgaria ON AIR, след като проучване на изследователския център показа, че 43% от българите смятат, че COVID-19 е изкуствено създадена болест.

Почти толкова са на мнение, че коронавирусът е биологично оръжие
, създадено с цел да се намали населението на Земята. 22% от българите пък мислят, че чрез ваксината за коронавирус ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях.

"Тренд" следи различни конспирации, суеверия и вярвания на хората. Поставяме червена лампичка на институциите. Крият се обществени страхове, които може да доведат до определени резултати. Самите политици имат влияние, създават такова усещане", обясни Славкова в "България сутрин".

Тя отбеляза, че електоралните нагласи и рейтингите на политиците показват, че хората са обединени и дават подкрепа на правителството. В електорално отношение ще се връщаме към нивата, които наблюдавахме преди коронавируса, прогнозира политологът.

"Част от новите политически партии все още не са регистрирани, това са само хипотези. Очакваме да видим заявката на Цветан Цветанов, регистрация на партия на Мая Манолова, Слави Трифонов. В БСП предстои пряк избор на председател. Нинова усети, че липсата на БСП като позиция в контекста на коронавируса доведе до ниски резултати. Тази активизация е опит за реабилитация. Не се възползваха от тази ситуация", каза още Евелина Славкова.

Тя очаква да има възстановяване на рейтинга на Румен Радев в нива около 50%. По думите ѝ президентът няма да прави политическа партия към момента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората не вярват, защото нямат основание да вярват. Дори и между лекарите съществуват огромни различия в мненията относно коронавируса. . А от друга страна кой ли го вълнува какво мислят хората. Говорете си каквото щете, но ще правите каквото ви се нареди.
153
0
 
5
 
! Отговори
Да,да, ама не преди 3 години
До 44Тренд не са ли дъщерна фирма на Галъп? Или греша!
152
4
 
9
 
! Отговори
1 преди 3 години
Цели държави СПИРАТ или искат замразяване на 5г, докато няма повече данни, заради опасения, но платената статийка и 2-3 трола дето само плюят народа ще знаят по-добре. Как и защо сте толкова продажни хора ей тва мислете.
151
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българинът не вярва в коронавирус поради същата причина поради която вярва в БСП.
150
0
 
4
 
! Отговори
До 173 преди 3 години
Ами взимай ги ти решенията тогва! Защо не стана премиер или учен ?
149
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз гледам не титлите, а КАКВО и най-вече КОЙ го говори. Какво ме интересува, че си е сложил "проф." пред името, когато говори като хамалин и се криви като май муна? Този човек цял живот се е завирал в мазето при опитните мишки и се е държал като про стак, сега му изпаднало да го прави и по телевизията и изживява своите 5 минути слава. Дрънкат пълни просто тии, а накрая решенията ги взима бивш шеф на охранителна фирма.
148
1
 
8
 
! Отговори
GG преди 3 години
Повечето тук ще измрът яко от естествен подбор, а не от вируси
147
4
 
7
 
! Отговори
Българче преди 3 години
Аз вервам само у ракията и луканката !
146
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не разбрах само кое точно е "опасното" , че голям брой хора с висше образование вярват че вируса е конспирация или измама?
145
11
 
13
 
! Отговори
Шоп преди 3 години
Простият народ не вярва, а българите са от най-простите.
144
5
 
11
 
! Отговори
ЧОВЕК преди 3 години
МНОГО Е ПРОСТО. САМО ИНТЕЛИГЕНТНИТЕ БЪЛГАРИ ВЯРВАТ В ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ ВИРУСА, ЗАЩОТО ЗНАЯТ ЗА КАКВО СТАВА ДУМА. ОСТАНАЛОТО МНОЖЕСТВО СА ПРЕДЕЛНО ЯСНИ ЗАЩО НЕ ВЯРВАТ. ПОСЛЕДНИТЕ СА КЪМ УПРАВЛЯВАЩАТА КАТЕГОРИЯ.
143
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ефектът на Дънинг-Крюгер е състояние,при което простите изпитват превъзходство над умните и увереност,че са по-компетентни.Това е така,защото простият не може да разпознае грешките си.Простият няма как да знае,че е ***, той няма необходимите умения за определяне кое е правилно и вярно. Този ефект е ярко изразен при любителите на конспирациите, но при образованите от тях нещата вече отиват към психическо разстройство, защото ителигентен(уж) индивид би следвало да може да преодолява ефекта.
142
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото гърбавите говорят за вируса, а ние по принцип не вярваме на гърбавите!
141
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбира се, че Китай е лъгал. Една от исновните лъжи е, имало по 18 дни инкубационен период, което накара баламите да подлудеят, че видите ли има някакви "безсимптомни", които се разхождат на свобода и ще ни заразят и ще измрем яко.
140
16
 
10
 
! Отговори
ей мисирки преди 3 години
В моя град кръчмите пълни, в магазините никой не носи маска - половината хора са се върнали от Англия, Франция, Италия и Испания дето уж *** със невиждана ярост. И на този фон официално няма и един болен???? Ай сиктир бе, аз на очите си ли да вярвам или на мисирките и алкохолиците в щаба?
139
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Сата НАТОЗащо да не вярно? Защото Мангъров не го е го е прочел в учебник от 50-те години на миналия век? Снощи по ТВ Европа пореден специалист извън ЩАБА го каза. Сутринта по БТВ друга специалистка, отново извън щаба. Русия, Бразилия и САЩ са се наговорили заедно да лъжат. Китай бяха първи с лъжите? Неее, нас не моат да ни метнат.
138
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българинът е наясно, че за него, поне, съществува много по-страшен вирус и той е настоящото еуправление на държавата, което я опоска и оглозга вече до какъл!Какво да му се плаши на вируса при много по-опасни неща, от които страда от години и то реално?!
137
2
 
12
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Камионите с трупове ги има само по телевизията, иначе, разбира се съществуват, но винаги са на съседната улица или "ей ся минА бе, не *** ли видя!"
136
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно управляващите спонсорират статийки за оправдание на некадърността и неадекватните мерки, както и за отвличане на вниманието от кражбите и постоянните издънки.Грипа бил страшен айде да продължим царуването на на барба.Оставка и затвор.
135
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво значи изобщо тази глупотевина "Не вярва..."?Българинът масово е наясно, че вирус има, но че не е просто толкова страшен, колкото се опитваха да го показват,за да стряскат населението клоуните и кукловодите им.И това е истината. Процентът смъртност не е висок, поне и в сравнение с останалите вируси,които щъкат из планетата. Покосява основно болни от сериозни други заболявания хора, които дори не се знае, дали си отиват от него или с него.В какво да "вярваме"?В Дядо Коледа или в Торбалан?